Er is zelden met zoveel blijdschap een doelpunt begroet bij OranjeNassau. Er zal nog lang over na gesproken worden of het een verdiende goal was of niet, maar de mannen van trainer Erwin Heerlijn vierden hem alsof het een kampioenschap opleverde. Daar tegenover stond de enorme knock out voor de kerels van opponent Mark van Meel. Oranje Nassau met tien man spelend het laatste half uur, kreeg door dit late doelpunt misschien wel te veel, maar daar had de thuisclub terecht geen boodschap aan en pakte het cadeau met genoegen uit. Dat de Schutters erg zuur waren over deze nederlaag, die overigens zeer sportief geslikt werd, was zeer begrijpelijk.

Door Bert Postma

Noordscheschut dat mocht aftrappen gaf Oranje Nassau geen centimeter ruimte om lekker in hun spel te komen en zat er boven op om het spel van de Groningers te ontregelen. Dit lukte de brigade van van Meel prima en Oranje Nassau was daardoor slordig en nerveus in de opbouw. Door het afjagen van ON, werd er regelmatig slecht teruggespeeld op doelman Erwin Heidekamp, die een paar keer al zijn snelheid nodig had om een achterstand te voorkomen en het zo doende vele malen drukker had dan zijn collega Wiebe Zinger in het andere doel. De enige keer dat Zinger in aktie moest komen was in de 93e minuut toen hij onhoudbaar gepasseerd werd door ON spits Mitchell Schievels.

De wedstrijd begon met een foutje in de gasten verdediging, maar het schot van Rico Cordes wat er op volgde, vloog hoog over. In de 6e minuut ontsnapte ON na zwak balverlies in de achterhoede. Doordat het gras iets te hoog was en er veel blad op het veld lag, had kreeg de bal niet altijd de gewenste snelheid. Noordscheschut gebruikte nogal wat kracht in de duels en dat leverde Kevin van Dalen een gele kaart op van scheidsrechter Martin Baar. Het ON slachtoffer Rico Cordes liet zich even later ook niet onbetuigd en incasseerde dezelfde kleur prent. ON ging mee in het pittige Noordscheschut spel en in de 23e minuut was Paul Bergtop aan ON zijde de klos. Een kaart die later gevolgen zou hebben. ON kreeg ook wat kleine kansjes maar die werden vaak door besluiteloosheid om zeep geholpen. Het spel kwam niet echt op de wagen, mede door veel lichte overtredingen aan beide kanten en af en toe een stevige beuk. In de 38e minuut moest Erwin Heidekamp zich tot het uiterste strekken bij een onverwachtse knal vanaf de zijkant door Nick Koster. In de 44e minuut had aanvoerder Rhobin Brander ON met een voorsprong kunnen laten rusten, maar zijn vrije trap was iets te hoog gericht.

De tweede helft begon weer met een kans voor ONer Rico Cordes, maar zijn schot was geen probleem voor Wiebe Zinger. In de 56e minuut werd Fokko Kronemeijer vervangen door de weer herstelde Rick Wiersma. Wiersma die een zeer belangrijke rol zou gaan spelen aan het eind van de wedstrijd. Oranje Nassau begon beter te voetballen en kreeg wat grip op de wedstrijd, maar door nog steeds af en toe te korte terugspeelballen bleef het soms levensgevaarlijk in de defensie. In de 64e minuut de volgende wissel bij ON. Dave Bosgraaf verliet het veld en David Voigt verscheen binnen de lijnen. Vijf minuten later kreeg Paul Bergtop zijn eerder geschetste tweede gele kaart en kon met rood vroegtijdig gaan douchen. Het begon er op te lijken dat de thuisclub genoegen moest gaan nemen met een puntje en eerlijk gezegd, gezien het wedstrijdverloop, zou dit ook echt het maximale resultaat zijn. Een van ON's meest verstokte supporters meldde zich al bij trainer Heerlijn met het advies om spits Schievels maar een defensieve taak te geven. Heel sportief gaf deze liefhebber achteraf toe, dat angst een heel slechte raadgever geweest zou zijn. Bij Noordscheschut werd Roy Hooijer nog gewisseld voor Rick Veldman. Dennis Hooijer al bezitter van geel werd zo behoed voor erger. In de 80e minuut de laatste Drentse wissel, Rijnald Vos kwam er in voor Danny Kiekebelt. In de 87e minuut was er nog een prima mogelijkheid voor spits Schievels bij ON. Noordscheschut wat met zijn krachten had gesmeten en zichtbaar vermoeid raakte werd alsnog het slachtoffer van een schitterende snelle counter van Oranje Nassau. Terwijl vriend en vijand al genoegen leek te nemen met een puntenverdeling en al op weg waren naar de uitgang, kreeg Rick Wiersma het op zijn heupen en passeerde prachtig een paar verdedigers, legde perfect af op de mee gesprinte Mitchell Schievels en ON's topschutter knalde onhoudbaar voor doelman Wiebe Zinger binnen. Dolle vreugde bij de thuisclub en een enorme kater voor de bezoekers was het gevolg. Oranje Nassau speelt a.s. zaterdag de stadsderby uit bij PKC’83. Aanvang half drie op de Kring aan de Peizerweg.

De foto's van Bert Postma vind je hier

KNVB info ON1