Wanneer je als buitenstaander naar de ranglijst kijkt in 1E dat zul je ongetwijfeld je vraagtekens zetten bij de kracht van Oranje Nassau. De club uit Groningen staat op een teleurstellende achtste plaats met slechts vijf punten uit vier wedstrijden.


Door Siemon Aikema

De conclusie is dan gauw getrokken. De stad-Groningers maken hun ambitie om te promoveren voorlopig niet waar. Twee weken terug kon je op Coendersborg ook al geluiden horen, dat de ambities die de nieuwe spelers in interviews gaven wel erg optimistisch waren. “Ze maken het lang niet waar” was zo’n beetje de conclusie.De toeschouwer die dit opperde had in ieder geval gelijk als het gaat om punten pakken. Maar voetballend kunnen de Coendersborgbewoners met vrijwel alle tegenstander wedijveren. Tegen SVI bijvoorbeeld leverde dat geen punten op, maar gezien de veldverhoudingen had Oranje Nassau zeker punten kunnen pakken.

 Afgelopen zaterdag was het weer niet anders. Oranje Nassau was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Maar keeper Meijer van Winsum wist met kunst en met vliegwerk zijn doel schoon te houden. Trainer Bert Vos was na afloop tevreden met het ene punt. Trainer Erwin Heerlijn wat minder, maar hij was wel realistisch. Wellicht hebben we twee punten verloren, maar het helpt niet dat we daar over zeuren.“ Feit is dat er werd gelijkgespeeld en dat Oranje Nassau in ieder geval niet verder achterop raakte bij koploper Winsum.

Zaterdag wordt het voor de mannen van Heerlijn weer een heel andere wedstrijd, zo is de verwachting. De thuisclub zal graag de eerste overwinning van deze competitie behalen. Dat moet dan gebeuren tegen het team van Noordscheschut dat op bezoek komt op Coendersborg. De Schutters hebben na zaterdag twee punten meer dan Oranje Nassau en staan op dit moment derde. Voor de oranjehemden opnieuw een belangrijke ontmoeting. Bij winst gaat ON over Noordscheschut heen. Dan komt de kopgroep in deze klasse weer meer in het zicht. Overigens is er na vier wedstrijden weinig verschil in punten. Nummer twee, het enigszins verrassende Zeerobben heeft slecht drie punten voorsprong op nummer acht Oranje Nassau. En wat een overwinning kan doen kwam Olde Veste afgelopen zaterdag ook achter. De ploeg van trainer Lanjouw steeg door eerste zege van de veertiende naar de tiende plek.

Ondanks de plek op de ranglijst zijn we dus niet ontevreden over het voetbal van de thuisclub. En als er kansen gecreëerd kunnen worden komen de goals ook wel een keer. De voorwaartsen bij ON hebben blijkbaar het vizier nog niet helemaal op scherp staan, maar wat niet is kan snel komen. Voor zaterdag zijn we niet pessimistisch al zal Noordscheschut zich niet snel gewonnen geven. De gasten komen zeker niet naar Groningen om ON te laten winnen. De ploeg van trainer Marc van Meel heeft zich dit seizoen versterkt met o.a. de gebroeders Sander en Marco Hartman. De eerste komt van derde klasser ZVVV en de andere van hoofdklasser Hoogeveen. Daarnaast kwam ook Robin Sikken over van derdeklasser Hollandscheveld. Verder lijkt het erop, dat keeper Tristan Vos en aanvaller Henk Koster ook voor het eerst deel uit maken van de selectie van Van Meel. Topscorers zijn op dit moment middenvelder Jos Kroezen en aanvaller Nick Koster, ieder met drie doelpunten. De meeste routine is er bij de eerder genoemde aanvallers Marco Hartman en Jos Kroezen samen met verdediger Roy Hooijer. Maar ook enkele andere spelers hebben gezien hun leeftijd al heel wat ervaring opgedaan.

Vorig seizoen verraste Noordscheschut met de derde periodetitel. Onder andere door op de slotdag thuis Oranje Nassau te verslaan. Daarmee was Noordscheschut één van de weinige ploegen die tegen Oranje Nassau vier punten pakte. In de nacompetitie werd Winsum na strafschoppen verslagen en moesten de Drenten uiteindelijk in hoofdklasser Spijkenisse hun meerdere erkennen (3-0). Dit seizoen begonnen de Blauw Witten de competitie met een zege op Balk. Daarna werd er verloren van Winsum (0-1) gewonnen van Drachtster Boys (0-1) en afgelopen zaterdag gelijk gespeeld tegen vv Groningen. Deze start is beter dan het vorig seizoen. Toen haalde de equipe van Van Meel in de vierde ontmoeting het eerste punt in de uitwedstrijd tegen Oranje Nassau. De wedstrijd tegen Noordscheschut is voor Oranje Nassau de achtste thuiswedstrijd in de geschiedenis. Hiervan won Oranje Nassau er vier en werd er drie keer gelijkgespeeld

Oranje Nassau-Noordscheschut begint zaterdag om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. Scheidsrechter is de heer Carim Mesbah uit Groningen. Mesbah wordt geassisteerd door de heren Tuncay Balta en Rick Cadogan.