Menig volger van Oranje Nassau had zich waarschijnlijk een iets andere start van de competitie voorgesteld. Drie debutanten op rij, dat lijkt een gemakkelijk begin. Maar na dat debutantenbal moeten we concluderen dat er vier punten zijn gepakt. En dat de achterstand op koploper Winsum nu al vijf punten bedraagt.


Door Siemon Aikema

VV Winsum is sterk aan de competitie begonnen. Drie overwinningen op een rij tegen Olde Veste, Noordscheschut en PKC ’83 zijn niet mis. De twitterraar van de club twitterde zaterdag ook terecht: “We kunnen spreken van een uitstekende start in de competitie! Waar het eindigt weet nog niemand. Daarom genieten we er nu van. “ Winsum is de enige club in 1E met de volle winst. Zeerobben volgt op twee punten en Noordscheschut op 3. En debutant SVI heeft evenveel verliespunten als Zeerobben maar heeft nog een wedstrijd te goed.

De ploeg van trainer Bert Vos is dus goed bezig. Het seizoen begon al vroeg voor de equipe uit Winsum. Voor de Toto-beker werd op 17 augustus in de kwalificatie ruim verloren van derde divisionist Groene Ster. Zeker geen schande. Daarna werd de oefenwedstrijd tegen NEC Delfzijl met 2-0 gewonnen. In de beker was aartsrivaal Bedum met 1-0 de overwinnaar, werd Zwaagwesteinde met 6-1 verslagen en won GVAV-Rapititas met 0-1 van de Winsumers. Wel bereikten de elf van Vos, net als Oranje Nassau, toch de volgende ronde op doelsaldo. En wat daarna gebeurde is hierboven al geschetst.

De selectie van Winsum kende weinig verandering. Van Eenrum kwam de jonge David Albert Villalta over. Hij bewees zijn waarde al door in de drie competitiewedstrijden twee keer te scoren. Verder werd het 17-jarige talent Marwin Spriensma overgeheveld naar de eerste selectie. Hij verkeert in het gezelschap van onder andere de ervaren aanvallers Rogier Krohne en Rick (Stickey) Schaaphok en verdediger Marcel Pannekoek. Winsum is een ervaren ploeg, waar Oranje Nassau het vaak moeilijk tegen heeft. Vorig seizoen bijvoorbeeld werd de uitwedstrijd met 1-0 verloren, waarbij er voor de gasten wel mogelijkheden waren om minstens een gelijkspel te halen.

Nu we het toch over statistieken hebben: Twee keer kwamen deze ploegen elkaar tegen. Beide keren kwam Winsum als overwinnaar uit de bus. Twee seizoenen geleden werd het 4-0 en vorig seizoen zoals gemeld 1-0. Tegen de Groenwitten heeft Oranje Nassau dus in Winsum nog nooit gescoord! De laatste overwinning op het sportpark in Winsum was in het seizoen 15/16. Toen werd de voorganger van Winsum (Viboa) met 4-1 verslagen. De doelpunten kwamen in die wedstrijd van Kasim Bizimana, Marco van der Heide en Ezra Schrijver (2x). Tijd voor weer eens punten voor de Stadjers.

Het begin van dit seizoen verloopt voor Oranje Nassau minder succesvol als van het vorig seizoen. Gezien de inbreng van enkele nieuwelingen hadden velen wat meer verwacht van het team van Heerlijn. Vorig jaar had de ploeg na drie wedstrijden 9 punten en werd pas in de vierde ontmoeting het eerste puntverlies geleden tegen Noordscheschut. Als je het zo bekijkt is het een zeer slechte start. Toch hoeven we niet te wanhopen. Tegen Pelikaan S werd één helft heel goed gespeeld en tegen Blauw Wit overtuigend gewonnen. Afgelopen zaterdag werd in een boeiende wedstrijd wel verloren met 4-2 van SVI, maar werd er toch wel redelijk gevoetbald volgens onze waarneming. SVI strafte echter gaten die in de defensie vielen goed af en Oranje Nassau verzuimde de kansen te verzilveren. Trainer Erwin Heerlijn noemde in het Dagblad van het Noorden de nederlaag een flinke tegenvaller. “Het was ook niet helemaal terecht, SVI was de gelukkigste ploeg.” zo meldde Heerlijn.

Zaterdag wordt het niet gemakkelijk voor de gasten. Winsum versla je niet even zo maar. De ploeg van Vos is ook nog in de winning mood. Maar Oranje Nassau is zeker niet kansloos. Kansen, die gecreëerd worden zullen toch een keer worden benut. En van de fouten in de vorige wedstrijd tegen SVI zal de ploeg ook leren. Juist tegen een ploeg als Winsum zal er geen sprake zijn van onderschatting. Vanaf het begin zal Oranje Nassau willen laten zien, dat de nederlaag van zaterdag een vergissing was, die niets zegt van hun werkelijke kracht. Dat zullen ze waarschijnlijk moeten doen zonder Erolind Derguti die zaterdag rood kreeg.
Tenslotte nog even de statistieken van Voetbal Noord. Zij voorspellen dat Winsum 35 % kans heeft op winst en Oranje Nassau 41 %. Hoewel ze er vaak naast zitten hopen we dat ze deze keer gelijk hebben en Oranje Nassau als overwinnaar van het veld stapt.

Net als vorig jaar november is scheidrechter Rutger Werkhoven uit Drachten de arbiter van dienst. Werkhoven wordt geassisteerd door de heren Mitchell Danhof en Nick Oppedijk, die respectievelijk uit Groningen en Bolsward komen.