site2015header05.jpg

Er zijn al vaak discussies over geweest en dat zal na vrijdagavond en zaterdagmiddag zeker weer het geval zijn. Waar in het beroepsvoetbal de hele Nederlandse Eredivisie op zijn kop gezet wordt om de deelnemers aan Europa cups een dagje meer rust te geven, zie je in het amateur voetballers, roofbouw op zichzelf plegen, door op vrijdagavond een pittige zaalvoetbalwedstrijd te spelen op een hoog niveau en amper een 15 uur later een top prestatie te leveren boven in het amateur voetbal. Het lijkt mij geen goede zaak en de prestatie op de zaterdagmiddag kan nooit optimaal zijn, hoewel de betreffende speler het karakter heeft om ook op de zondagmiddag er nog een wedstrijdje uit te persen. Feit is, dat Erolind Derguti zowel vrijdagavond (positief) als zaterdagmiddag (negatief) in het voetbal nieuws opdook.

Door Bert Postma

Oranje Nassau mocht zaterdag de derde debutant in de eerste klasse E het leven zuur maken. Het was echter nieuwkomer SVI uit het Zwolse Ittersum dat ON op eigen veld liet weten een behoorlijke rol te zullen spelen in deze competitie. Vooraf is al geschreven dat in 1E iedereen van iedereen kan winnen. Dat is na drie speelronden dus al bewezen. SVI heeft ON alle mogelijkheden in het voetbal bezorgd. Eerst was er een knap gelijkspel tegen Pelikaan S, toen een fraaie overwinning op Blauw Wit Leeuwarden en zaterdag dus een flinke 2 – 4 oor wassing.

Toen scheidsrechter Mélano Kraan uit Winschoten voor de eerste maal floot gingen de 100 toeschouwers op Coendersborg er eens lekker voor zitten. Onder een lekker najaarszonnetje zou er vanmiddag wel eens iets leuks uit de bus kunnen komen. Toch waren de nauw betrokkenen al gewaarschuwd voor SVI, dat een heel behoorlijk potje voetbal op de mat kon leggen. Oranje Nassau kreeg in de 2e minuut reeds een prima kans, maar doelman Alex Grafhorst van SVI ranselde de kopbal van Mitchell Schievels uit de hoek na een fraaie voorzet van Joël Wagenaar. Slechts 2 minuten later had keeper Erwin Heidekamp alle moeite om SVI van een snelle voorsprong af te houden. Nog in diezelfde minuut vloog een kopbal van Youp Kok vlak langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Dezelfde Kok zou nog van zich laten horen. Binnen het kwartier waren er voor beide teams mogelijkheden, maar het sterkere Oranje Nassau had in deze fase toch een voorsprong moeten nemen, maar kansen van Fokko Kronemeijer en Schievels waren prooi voor de forse doelman Grafhorst of vlogen over. Toen in de 20e minuut tijdens een blessure behandeling alle spelers naar de kant vlogen, leek het op een drink pauze bij 30 graden. Of was dit weer een variatie op het schoen uitrekken van doelmannen en andere flauwe kul om de trainers de gelegenheid te geven om instructies te geven. Misschien kunnen er net als bij de puppies time outs ingelast worden i.p.v. deze onzin. Wat de spelers van SVI meegekregen hadden blijft onbekend, maar 2 minuten later waren ze wel heel dicht bij de voorsprong en kon Heidekamp in samenwerking met de paal dit maar net voorkomen. In de 27e minuut moest de iets te onstuimige Nathal van Rijn de gele kaart incasseren. Oranje Nassau kon niet echt vat krijgen op de forse mannen uit het midden van het land, die steeds gevaarlijk via hun snelle Milan Koorman opdoken in de 16 meter van ON. Het verbaasde dan ook niemand dat na een keihard schot op de ON lat, de terug springende bal als nog door Youp Kok binnen geschoten werd. 0 – 1. De ON achterhoede duidelijk even niet bij de les. De Oranje mannen gooiden wat kolen op het vuur en binnen 5 minuten was het al weer gelijk toen Mitchell Schievels fraai scoorde na een even fraaie voorzet. 1 – 1.Toch was het bijna SVI dat met een voorsprong na dom balverlies van Erolind Derguti op het middenveld, Koorman vrij voor Heidekamp kwam.

Erwin Heerlijn zal ongetwijfeld in de rust op zijn manier de Oranje brigade op scherp gezet hebben, want in de eerste vijf minuten vloog over links de handige Rico Cordes een paar keer door de SVI defensie. De ON spitsen waren niet bij machte om zijn snelheid te volgen en waren steeds een stapje te laat om zijn voorzetten te verzilveren. SVI nam weer het heft in handen en nadat in de 49e minuut Heidekamp nog onheil kon voorkomen was het een minuut later weer Youri Kok die volkomen vrijgelaten voor Erwin Heidekamp binnen kon koppen 1 – 2. Bij SVI werd direct Jesper Ophoff gewisseld voor Ricardo Aarten. Oranje Nassau was toch even aangeslagen door deze onverwacht nieuwe achterstand en leed te veel balverlies waardoor de gasten levensgevaarlijk bleven. Toch was het ON dat de gelijkmaker scoorde na een bijzonder mooie combinatie Wagenaar – Kronemeijer – Wagenaar, waarbij de laatste uit een moeilijke hoek, doelman Grafhorst kansloos liet. 2 – 2. Het ON publiek veerde op en verwachtte een ineenstorting van de nieuweling. Niets bleek echter minder waar en opnieuw was het SVI dat in de 80e minuut de ook de volkomen vrij staande, invaller Twan Zuidmeer binnen zag koppen. 2 – 3. Bij ON waren even eerder Walid Barhouss en Dave Bosgraaf in het veld gekomen voor Fred Specken en Fokko Kronemeijer. Bij SVI werd aanvaller Koorman gewisseld voor verdediger Jari Dunnink. Bij ON was David Voigt de vervanger voor verdediger Josja Ottens om nog te proberen minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een hoop die twee minuten later de bodem werd ingeslagen toen Erolind Derguti al dan niet terecht met de rode kaart het veld moest verlaten. Volgens velen een veel te zware straf van scheidsrechter Kraan. Oranje Nassau probeerde nog met een alles of niets offensief een resultaat te halen, maar het slimme SVI counterde ver in blessuretijd naar een iets geflatteerde 2 – 4 overwinning door weer Youp Kok. Een spits en een team wat dit seizoen nog veel van zich zullen laten horen en waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Oranje Nassau moet zijn wonden likken en zich deze week gaan preparen voor de wedstrijd van a.s. zaterdag, uit tegen koploper Winsum. Het zal uit een ander vaatje moeten tappen om de slimme Vos en zijn trawanten op de slachtbank te leggen.

Hier staan de foto' s .

ON kalender

No events
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Waarvoor aanmelden?
Please wait

Royal Sponsor