De derde wedstrijd in de competitie is opnieuw tegen een debutant. Na de thuiswedstrijd tegen Pelikaan S en de uitwedstrijd tegen Blauw Wit ’34 is zaterdag debutant SVI te gast op Coendersborg

Door Siemon Aikema

Van de dertien tegenstanders in deze competitie is SVI de grote onbekende. Blauw Wit en Leeuwarder Zwaluwen hebben een lange geschiedenis in deze competitie. En de roem Pelikaan S is hun al vooruitgesneld. Van SVI weten we echter bijna niets. Via de nacompetitie in Oost is deze ploeg doorgedrongen in de eerste klasse. Daarbij werd in een slijtageslag na verlenging door een doelpunt van Youp Kok gewonnen van Lelystad met 2-1. Sport Vereniging Ittersum maakte hierdoor de historische stap naar de eerste klasse. Door een sterfgeval, de voorzitter overleed, werd de eerste wedstijd tegen PKC ’83 uitgesteld naar 16 november. Daarom werd met nagenoeg dezelfde selectie als vorig jaar afgelopen week begonnen aan de competitie tegen mede debutant Leeuwarder Zwaluwen. Aan het eind van de wedstrijd was er nog niet gescoord, zodat dit debutantenbal eindigde in een 0-0 gelijkspel.

In de voorbereiding van het seizoen won SVI op een toernooi bij VCSO gewonnen van Zwolsche Boys (4-2), maar tegen DOS Kampen (7-1) en WVF (2-1) werd er verloren. Ook speelden de mannen uit Ittersum nog tegen eerste klasser KHC uit Kampen. Die wedstrijd werd met 3-1 verloren.
De bekerwedstrijden verliepen niet helemaal naar wens. Heino won de eerste wedstrijd met 4-2, de derby tegen tweedeklasser ZAC werd met 3-1 verloren en in de laatste wedstrijd tegen Schalkhaar werd het 1-1. Hierdoor werd SVI vierde en waren ze dus uitgeschakeld voor de beker.

De jonge selectie van SVI (gemiddeld 24 jaar) wordt voor het vierde seizoen getraind door Joram Hendriks. Hendriks wist met zijn team in die periode twee keer via de nacompetitie te promoveren. Daarvoor was Hendriks ook al twee jaar assistent van zijn voorganger Stephan Rahantoknam. De 32-jarige ambitieuze trainer is bezig met zijn UEFA A licentie. Hij is sinds deze week ook fulltime verbonden aan PEC Zwolle waar hij de JO-16 traint. In de selectie is Jordi Hendriks de man met de meeste ervaring. De verdediger speelt al sinds acht seizoenen bij deze club. Overigens zijn er meer selectiespelers die al een aantal jaren bij de club spelen of uit de club zelf zijn doorgestroomd naar de eerste selectie.

Oranje Nassau en SVI kwamen, zoals uit het begin van deze voorbeschouwing al blijkt, nog niet tegen elkaar uit. Daardoor zijn er ook geen statistieken. SVI heeft wel tegen naamgenoot Oranje Nassau uit Almelo gespeeld. Bijvoorbeeld in de derde speelronde van het vorig seizoen. Toen werd er met 1-0 gewonnen. Laten we hopen, dat dit scenario in de derde speelronde tegen Oranje Nassau Groningen zich niet zal herhalen. Overigens komt het tweede van SVI zaterdag ook uit tegen Oranje Nassau, maar deze mannen reizen af naar Almelo.

Oranje Nassau is redelijk goed aan het seizoen begonnen. Na een mooie wedstrijd werd er in de eerste ronde gelijk gespeeld tegen Pelikaan S. Afgelopen zaterdag werd er gewonnen van Blauw Wit ’34. De 3-1 overwinning was zeker niet geflatteerd. Bij Oranje Nassau stond Mitchell Schievels voor het eerst in de basis. Joel Wagenaar speelde na een week afwezigheid ook weer. Langzamerhand lijkt het team zich wel af te tekenen. Maar spelers, die zaterdag op de reservebank zaten of nog een keer meegingen met het tweede elftal kloppen ook aan de deur. Of trainer Erwin Heerlijn, zoals verslaggever Bert Postma in zijn verslag schreef, muntjes opgooit om te kijken welke spelers in de basis moeten komen wagen we te betwijfelen. Vast staat, dat Heerlijn nu al beschikt over een sterke selectie. Waarbij we aantekenen, dat er ook nog geblesseerden rondlopen die op de weg terug zijn of voorlopig nog niet kunnen spelen. Het is een heel gedrang daar aan de poort van het eerste team.

Komende zaterdag heeft Heerlijn weer voldoende keus. Hij zal ook dit keer samen met zijn assistenten Pourier en van der Zweep ongetwijfeld een verantwoorde keus maken. Met zijn sterkste team zal hij het thuispubliek willen trakteren op een mooie wedstrijd.
Oranje Nassau heeft in deze wedstrijd zeker kansen om te winnen. Natuurlijk willen we SVI niet onderschatten, maar we schatten de kwaliteit van ON hoger in. Dat zullen de mannen van Heerlijn dan op het veld ook moeten waarmaken. SVI zal ongetwijfeld alles geven om met een goed resultaat richting Zwolle te gaan. Wanneer Oranje Nassau in deze wedstrijd de tegenstander niet onderschat maar met veel inzet begint moeten de punten op Coendersborg kunnen blijven.

Zaterdag a.s. om 15.00 zal op Sportpark Coendersborg de wedstrijd in gang worden gezet door scheidsrechters Mélarno Daniel Kraan. De leidsman zal dit keer worden geassisteerd door twee clubgrensrechters namelijk Hans Hultink van SVI en Jan Remmers van Oranje Nassau.
Deze zaterdag staan er weer interessante ontmoetingen op het programma. Twee ploegen zonder puntverlies, PKC ’83 en Winsum, spelen tegen elkaar. Zeerobben zal in Harlingen proberen zonder puntverlies te blijven tegen Broekster Boys. Drachtster Boys ontvangt Noordscheschut. Pelikaan S en Balk ontmoeten elkaar op het kunstgras van Oostwold. In Steenwijk spelen d’ Olde Veste en Groningen met als inzet de eerste punten in deze competitie. Tenslotte wordt in Leeuwarden de derby Blauw Wit ’34 tegen Leeuwarder Zwaluwen gespeeld. We wensen iedereen een mooie zaterdag.