Na de seizoen opening tegen debutant Pelikaan S speelt Oranje Nassau komende zaterdag in Leeuwarden tegen een andere debutant: Blauw Wit ‘34

Door Siemon Aikema

Via de nacompetitie is Blauw Wit ’34 weer terug in de klasse waar ze volgens ons ook thuis horen. Een seizoen eerder was het team van trainer Hollander via de nacompetitie gedegradeerd. Afgelopen seizoen werd Blauw Wit derde in de competitie. Via de nacompetitie bewandelden ze nu de omgekeerde weg. De promotie werd op overtuigende wijze behaald. Bedum (0-7), Drenthina (0-2) en VEV ’67 (6-0) werden verslagen. Na de finale tegen VEV ‘67 merkte Hollander op: “Je moet deze ploeg niet te veel ruimte geven want dan zijn ze dodelijk” Oranje Nassau weet dus wat dat betreft wat hun te doen staat

Nieuw in de selectie van trainer Bert Hollander hij gaat zijn derde seizoen in, zijn Sander Hoekstra van Franeker en Cheriel Gidharie van stadgenoot LAC Frisia. De bekendste nieuweling is oud-prof Martijn Barto (ONS Sneek) Barto, die afgelopen week in de verdediging speelde, is ook de oudste (35). Het jonge talent Pavel Usakov is pas 17 jaar, maar hoorde afgelopen seizoen ook al tot het keurkorps van Hollander. De voorbereiding van de Leeuwarders geeft de club moed. Er werd gewonnen van vierdeklasser Terschelling ((7-1) eersteklasser GVAC (2-0) en tweedeklasser Be Quick Dokkum (4-2). De wedstrijd tegen hoofdklasser Staphorst ging verloren (4-0) maar dat is zeker geen schande. Net als Oranje Nassau speelde Blauw Wit ook drie bekerwedstrijden: stadgenoot en eersteklasser FVC werd met 3-0 verslagen, Hardegarijp leed thuis een 5-1 nederlaag en een andere stadgenoot LAC Frisia werd met 4-2 aan de kant gezet. Afgelopen zaterdag verrasten de Blauwwitters met een prima zege op Drachtster Boys, ook niet de minste in deze competitie. Ook al vond men van Drachtster Boys kant de zege onverdiend. Dit werd door de verslaggever van Blauw Wit ’34 ook erkend. De Boys uit Drachten hadden volgens hem op basis van de tweede helft wel een punt verdiend.

Oranje Nassau en Blauw wit ’34 kennen een lange onderlinge geschiedenis. We vonden sinds het seizoen 1958/1959 in totaal 29 ontmoetingen in Leeuwarden tussen beide ploegen. Statistisch is Oranje Nassau met veertien overwinningen in het voordeel. Zes keer werd er gelijkgespeeld en de thuisclub won negen keer. Het laatste treffen was in eind oktober 2017. De gasten uit Groningen wonnen toen met 3-2 door twee doelpunten van Rhobin Brander en eentje van Ruendel
Martina. In de slotfase redde keeper Erwin Heidekamp de drie punten met een prima redding. Gaan we wat dieper in op de statistieken, dan zien we dat Oranje Nassau deze eeuw in Leeuwarden slechts één keer won en een keer gelijkspeelde. Drie keer werd er verloren.

Oranje Nassau mocht dan in de voorbereiding wat wisselvallig zijn, afgelopen zaterdag speelde de equipe van Heerlijn een goede wedstrijd. Het werd uiteindelijk 1-1 en daarmee kon iedereen wel leven. Pelikaan S was in de eerste helft de bovenliggende partij en ON was de tweede helft de sterkere ploeg. Je ziet het team beter worden. Vooral in de tweede helft was ON aanvallend veel sterker. Het enige wat je hen dan mogelijk mag verwijten, is dat ze geen goals scoorden. Daar was trouwens de uitstekende doelman Harmsen mee debet aan. En over kansen gesproken, die kreeg Pelikaan S ook. We denken dat Heerlijn met deze wedstrijd wel verder kan. De ontwikkeling zit er in en hij heeft ongetwijfeld weer leermomenten gezien bij Oranje Nassau. Van die momenten wordt de ploeg alleen maar sterker.

Wat mogen we in de opstelling van Oranje Nassau verwachten in de komende wedstrijd? We zagen zaterdag dat Niels Stenekes, Frederick Specken, Mitchell Schievels en Dave Bosgraaf één helft konden spelen. JoŃ‘l Wagenaar ontbrak doordat hij ziek was geweest en Dennis Molema en Rick Wiersma waren geblesseerd. Wie van de genoemde spelers zaterdag weer mee zal doen is natuurlijk de vraag, die alleen de trainer kan beantwoorden. Wagenaar lijkt in ieder geval weer beschikbaar. De verdediging zal een antwoord moeten vinden op de snelle aanvallers van de gastheren. Maar Heerlijn heeft twee weken geleden ongetwijfeld zijn huiswerk goed gedaan toen hij Blauw Wit ’34 tegen LAC Frisia zag spelen. We verwachten dan ook, dat Oranje Nassau goed beslagen op het veld zal komen. Aan een voorspelling wagen we ons liever niet. Natuurlijk hopen we dat de Groningers de drie punten mee zullen nemen naar huis. En als we eerlijk zijn moet dat ook kunnen.

Zaterdagmiddag wordt er om 15.00 uur afgetrapt op sportpark Wiarda Ublingaplantage 6 in Leeuwarden. Scheidsrechter is Joop Kohler uit Dokkum. De oorspronkelijke assistenten staan niet meer bij de aanstelling. Wie hen vervangt weten we nu niet.

Voor zaterdag staan weer een aantal leuke ontmoetingen op het programma. Bijvoorbeeld de stad-Groninser derby tussen vv Groningen en PKC’83. Ook de wedstrijd tussen de debutanten SVI en Leeuwarder Zwaluwen. In Damwoude strijdt Broekster Boys tegen Balk. Noordscheschut en Winsum komen ook tegen elkaar uit. Zeerobben reist af  naar Steenwijk waar het tegen Olde Veste speelt, Tenslotte gaat Drachtster Boys op bezoek bij Pelikaan S.