Het nieuwe seizoen in 1E staat voor de deur. En we gaan ons weer wagen aan een voorbeschouwing. Vorig seizoen zaten we er bij enkele ploegen flink naast. Wellicht gaat het deze keer beter.

Door Siemon Aikema

Maar liefst vier debutanten uit de tweede klasse zullen in het komend seizoen uitkomen in de eerste klasse E: Pelikaan S uit Oostwold, Blauwwit ’34 en Leeuwarder Zwaluwen ut Leeuwarden en SVI uit Zwolle.
ora
SVI staat voor Sportvereniging Ittersum. Ittersum is een wijk in Zwolle Zuid. Dit team is voor ons de grote onbekende. SVI heeft een vrij jonge ploeg en eindigde vorig jaar door een beter doelsaldo op een keurige derde plek in 2H achter kampioen DOS Kampen en Sparta Enschede. In de nacompetitie versloeg SVI onder andere datzelfde Sparta Enschede. In de finale werd Lelystad in een slijtageslag na verlenging verslagen. We denken, dat deze ploeg, die blijkbaar met dezelfde selectie doorgaat, zich wel kan handhaven komend seizoen. Voor ons een outsider.

Van Pelikaan S zullen velen hoge verwachtingen hebben. In een interview noemde trainer Erwin Heerlijn dit team als een geduchte tegenstander. Het team uit Oostwold is waarschijnlijk een aanwinst voor de eerste klas. Pelikaan S beschikt over een geroutineerde ploeg met vele bekende namen. Zo spelen bijvoorbeeld de neven Jan en Jos Hooiveld Sergio van Dijk, John van Dalen en Anton Jongsma bij de Oostwolders. Door de grote ervaring van de spelers van Pelikaan S moet de ploeg onzes inziens mee kunnen doen om de bovenste plaatsen, hoewel er natuurlijk wel een verschil is tussen de eerste en de tweede klasse.

Blauw Wit ’34 is een oude bekende. De Blauwwitters wisten twee seizoen geleden de nacompetitie niet te overleven en degradeerden naar de tweede klasse. Via diezelfde nacompetitie promoveerden ze na een jaar afwezigheid weer naar de klasse waar een vereniging als Blauw Wit ook thuishoort. De Leeuwarders wisten Martijn Barto van ONS te strikken voor hun team. Daarnaast kwamen Cheriel Girdharie (FVC) en Sander Hoekstra (Franeker). We denken, dat de Blauwwitters zich wel weten te handhaven komend seizoen.

Voor Leeuwarden is het natuurlijk fijn, dat de derby dit jaar ook in de eerste klasse wordt gespeeld. Kampioen Leeuwarder Zwaluwen is na een afwezigheid van twee jaar weer terug in de eerste klasse E. Vijf nieuwelingen kon de trainer Carlo Rietdijk begroeten: Stan Vaatstra van LAC Frisia, Gido Boontjes en Jordy en Rock van Loon (FVC) en Marco Biegel (Akkrum) Bekendste speler lijkt ons Anthon Musliu, die jaren voor Harkemase Boys speelde. Ook dit team zal zich denken we wel kunnen handhaven.

Van de twee debutanten van het vorig seizoen wist alleen Broekster Boys zich te handhaven. Het is afwachten hoe ze in het tweede jaar gaan presteren. Patrick Zwart heeft vorig seizoen met Broekster Boys een geweldige prestatie geleverd. De gedoodverfde degradant had na acht competitieronden nog 0 punten. Uiteindelijk leverde een sterke reeks aan het begin van 2019 de nodige punten op en kon de equipe van Zwart afsluiten op een veilige elfde plek op. Toch verwachten we dat Broekster Boys het weer moeilijk kan krijgen. Met twee nieuwe en twee vertrokken spelers lijkt de ploeg op hetzelfde niveau te zitten.

Vv Groningen lijkt het dit seizoen moeilijk te krijgen. De Groningers wisten zich via een tiende plaats te handhaven. Maar liefst negen spelers zijn er vertrokken bij het team. Maar er zijn ook een zestiental spelers nieuwelingen voor terug gekomen. We denken trainer Faber tijd nodig zal hebben om daar een goed team van te maken. Toch kan Groningen ons nog wel verrassen. We zullen het afwachten hoe de ploeg zich verder ontwikkelt.

Bij PKC 83 ben je vaak geneigd hen tot de favorieten te rekenen. Het afgelopen seizoen was voor de Kampers een teleurstellend seizoen. Maar nieuwe ronde nieuwe kansen. Van vv Groningen kwamen Wesley Walstra Davy Wilkens en Giovanni Salvo. Manue Kallenkoot vertrok naar WKE -16. Net als vorig seizoen voorspellen we een plaats in minstens de subtop van 1 E. Wellicht kan de ploeg meedoen om de titel.

Het verrassende Noordscheschut wist vorig seizoen de derde periodetitel te pakken. Terwijl Marc van Meel, de toen nieuwe trainer vooraf bezorgd was over zijn ploeg. Achteraf kun je stellen, dat Marc prima werk heeft geleverd. De Schutters hadden vorig seizoen veel routine ingeleverd. Voor dit seizoen hebben Marco (van hoofdklasser Hoogeveen) en Sander Hartman (ZVVV) de selectie versterkt. Ook Robin Sikken (Hollandscheveld) is nieuw bij de Schutters. Mede door de resultaten in de voorbereiding schatten we op zijn minst een plaats in de middenmoot in voor de ploeg van Van Meel.

d’ Olde Veste '54 is al jaren een vast team in de eerste klas. De prestaties zijn wel wisselend. Na een slecht seizoen 17/18 was het team van trainer Willem Lanjouw afgelopen seizoen goed voor een vijfde plaats. Keeper Tom Holleboom is terug van Staphorst. Verder zijn Mehran Ali Pour Asli (Achilles 1894) Toefik Faraouni (Be Quick 1897) Juules Kwant (Fc Meppel) Thiemen Pen ( Heerenveense Boys) en Bas de Vries (Havelte) nieuw in de selectie. Drie spelers vertrokken: Mark Homme van der Veen ging naar IJVV, Nick Kuiper naar Alcides en Justin Torn en Jordy Blijham naar F.C. Meppel. d’ Olde Veste lijkt er dus niet zwakker op geworden. We tippen hen dan ook dit jaar voor de top 5.

Balk eindigde vorig jaar op de zesde plek. Onder leiding van de nieuwe trainer Jan Bruin (vorig jaar Bergum) gaan ze proberen de prestaties minstens te evenaren. De compact voetballende Friezen zijn wat ons betreft een outsider. In de top zullen we ze volgens ons niet terugzien, maar voor degradatie hoeft men in Balk ook niet te vrezen. De selectie heeft weinig veranderingen ondergaan Voor zover wij kunnen zien is alleen Andre de Jong toegevoegd. Aanvoerder keeper Hessel Altenburg (38) maakt ook di jaar weer deel uit van de selectie.

Drachtster Boys eindigde vorig jaar op een vierde plaats. Trainer Hans van der Ploeg en zijn mannen moeten dit aar ook weer mee kunnen doen om de titel. Ondanks het verlies van Paul Bergtop (Oranje Nassau), Demon Louwerens (na een jaar weer terug naar Wykels Hallum) en Mark Huizinga (Buitenpost) is de selectie er naar verwachting niet zwakker op geworden. Jouke Bosje van Harkemase Boys, Erik Louwerens van vv Groningen en Rick Schuring van VEV ’67 zijn de nieuwelingen. Drachtster Boys zal ook dit jaar wel weer meedoen om de topplaatsen.

Bij Winsum, dat vorig jaar knap derde werd, zijn er ook dit jaar weinig veranderingen. Reinder de Haan is na een jaar terug gegaan naar SIos en Sven Rosevink (HS’88) en de jonge David Albert Villalta (Eenrum) zijn nieuw. Het jonge talent Marvin Spriensma (16) is toegevoegd aan de eerste selectie. Het team van trainer Bert Vos moet mee kunnen doen om de bovenste plaatsen.

Bij Zeerobben, dat zijn derde seioen ingaat in deze klasse, heeft trainer Arjen Postma dit seizoen ook weer de beschikking over nieuwe spelers. Tim Oosterbaan kwam over van ONS Sneek. Adnan Jarjour en Reinier van de Stap keerden terug naar hun vroegere club. Jan Dirk van Looy stapte over naar Lemmer. Wij schatten in, dat Zeerobben weer onderdeel van de grote middenmoot zal zijn.

Tenslotte ons eigen Oranje Nassau. Trainer Erwin Heerlijn heeft een brede selectie. Toch zal hij spelers als Tyson Dos Santos en Ruendel Martina (beiden nu ONS Sneek) en Ruud Grol (gestopt) wel missen. Daarnaast vertrokken onder andere Kevin Brander (gestopt) en Jermo Verbeek (Gorecht). De selectie is niet alleen kwantitatief gegroeid. We denken dat het kwalitatief ook nog wat beter zal zijn dan vorig seizoen. De ervaring van enkele ex-hoofdklassers (Rico Cordes, Youri Schuur, Roy Mertens, Thijs Gerlofs, Rick Wiersma) plus de inbreng van ervaren spelers als Josha Ottens en Paul Bergtop zal garant moeten staan voor succes dit jaar. We zullen Oranje Nassau zeker bij de favorieten moeten noemen. Want naast deze spelers en de ‘oude’ selectiespelers beschikken Heerlijn, Pourier en Van der Zweep nog over een aantal nieuwelingen: Joshua Richardson, Sonson Lyklama en de van een langdurige blessure terug komende Dave Bosgraaf. Eigenlijk moeten we hier ook nog Yunis El Baroudi noemen. Hij heeft vorig seizoen nauwelijks gespeeld door een langdurige blessure. De staf van ON zal ieder wedstrijd voldoende keus hebben om een goed elftal op de been te brengen. En aangezien Heerlijn er vorig jaar in slaagde van een groot aantal nieuwelingen en blijvers een hecht team te vormen zal dat dit jaar niet anders zijn. Oranje Nassau zal een team zijn, waarmee je rekening moet houden. Wij zien voor dit team de competitie met vertrouwen tegemoet!

Aan het einde van het seizoen zal blijken hoezeer we (on)gelijk hadden met onze voorspellingen. We wensen alle ploegen een sportief en blessurearm seizoen. En dat ook dit jaar weer het beste team kampioen mag worden.