Het is vijf voor twaalf om de volgende ronde te bereiken. Dat was de conclusie van verslaggever Bert Postma na de 3-2 nederlaag tegen Hoogezand afgelopen zaterdag. ON heeft een overwinning nodig en dan nog is het de vraag of ze het zullen redden. Want hoe je het wendt of keert, Oranje Nassau heeft het niet meer zelf in de hand.

Door Siemon Aikema

Donderdagavond is Veendam 1894 de laatste tegenstander in de poule. Het wordt, voor zover wij weten, de eerste confrontatie tussen beide ploegen. De Veendammers zijn met twee nederlagen al uitgeschakeld. Maar ook deze tegenstander zal zich niet gemakkelijk gewonnen geven. De Geel Zwarten van trainer Jouad Boufarra (hij is begonnen aan zijn derde seizoen) werden vorig seizoen tweede in de competitie achter Annen. Via de nacompetitie wisten ze promotie af te dwingen. Akkrum en Peize werden beiden verslagen. Marnix Kolder en Angelo Cyntje waren de bekendste spelers van het vorig seizoen. Kolder is er ook dit seizoen weer bij. De 38-jarige voetballer heeft een imposante loopbaan achter de rug en speelde bij Veendam, FC Groningen, VVV Venlo, Go Ahead Eagles en Emmen. Bij Veendam 1894 gaat hij alweer het vierde seizoen in. Het scoren is hij nog niet verleerd. Afgelopen seizoen scoorde hij nog 38 keer in de reguliere competitie. En met zijn 92 goals in drie seizoenen is hij ook met afstand topscorer van Veendam. Veendam verloor thuis tegen Hoogezand met 1-3. Afgelopen donderdag was Gorecht thuis met 2-0 ook te sterk voor de Veenkolonialen.

Oranje Nassau is afgeopen zaterdag zeker niet weggespeeld. Met name in de eerste helft had de equipe van Heerlijn een overwicht. De ruststand van 2-1 was dan ook verdiend. Maar na de rust kwam Hoogezand nadrukkelijker op de helft van hun tegenstander. Aan het eind van de rit kwamen de gastheren als winnaar over de streep. Hierdoor is de situatie voor Oranje Nassau nijpend. De mannen van Heerlijn zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn de laatste wedstrijd te winnen. En dat is de ploeg ook wel aan zijn stand verplicht. Het zou een mooie opmaat zijn richting de eerste competitiewedstrijd tegen Pelikaan S. Om de kans op overleving te houden zullen de Stadjers minstens met drie doelpunten verschil moeten winnen. Wanneer Gorecht dan verliest van Hoogezand, daar later meer over, heeft de equipe van Wenting een doelsaldo van hoogstens +1. Oranje Nassau komt bij een overwinning met drie doelpunten verschil dan op een saldo van +2.

Kan Oranje Nassau zich donderdagavond herpakken? We denken het wel. Het team zal zich willen revancheren van de vrij matige resultaten in de vorige wedstrijden. Ze mogen zich dan met name vastklampen aan de goede eerste helft van afgelopen zaterdag. Met wat meer precisie en/of geluk was de voorsprong bij rust groter geweest. De aanvallers van Oranje Nassau zullen ongetwijfeld de nodige doelpunten willen maken. En dat behoort zeker tot de mogelijkheden tegen Veendam. Aanvaller Rick Wiersma zei in een interview dat maandag op de site verscheen, dat hij hoopte de volgers van Oranje Nassau vaak te laten juichen. Een uitgelezen kans om zijn woorden waar te maken? Wie het weet mag het zeggen. Trouwens, gezien de kwaliteiten van de huidige selectie moeten de Coendersborgbewoners ook wel kunnen winnen. Maar dat zeiden we vooraf aan Oranje Nassau- Gorecht ook. En dat pakte toen verkeerd uit. Aan de equipe van Heerlijn de opdracht om dit keer onze woorden wel waar te maken.

De wedstrijd Oranje Nassau – Veendam 1894 wordt donderdagavond 12 september gespeeld op het kunstgras van Coendersborg. We beginnen om 20.15 uur.
De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Sander Oostwoud. Deze scheidsrechter komt oorspronkelijk uit Balkbrug. Door zijn studie aan de Hanzehogeschool woont Sander tegenwoordig in Groningen. Deze keer is er geen arbitraal trio. Voor Oranje Nassau zal Jan Remmers optreden als grensrechter. ON kan donderdagavond de support van zijn toeschouwers heel goed gebruiken. Laten we als een twaalfde man onze club steunen.

Tot slot nog, zoals aangekondigd, een enkel woord over Hoogezand- Gorecht van komende zaterdag. Hoogezand is al geplaatst voor de volgende fase. En Gorecht heeft aan een gelijkspel voldoende om definitief de eerste ronde te halen. Dan lijkt een logische conclusie, dat Hoogezand niet hoeft en Gorecht heel graag wil. Van onze kant hopen we dat de mannen van Hoogezand toch de punten in eigen huis willen houden. Niet om ON een plezier te doen, maar om overtuigend de volgende ronde te halen. Met andere woorden: we hopen, dat Hoogezand zaterdag zijn sportieve plicht wil doen.