Met aanvoerde Rhobin Brander blikken we vlak voor het officiële einde van dit seizoen (op 30 juni) nog één keer terug op het seizoen 2018/2019.

Door Siemon Aikema

Een succesvol seizoen, waarin Oranje Nassau een fraaie tweede plaats bereikte en de tweede periode greep. We kijken met de aanvoerder terug aan de hand van een tiental vragen.

Robin het seizoen is een paar weken geleden voor Oranje Nassau afgelopen. Als je naar de uitslagen van de laatste wedstrijden kijkt lijkt het alsof het seizoen voor Oranje Nassau als een nachtkaars is uitgegaan. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Erg jammer natuurlijk. Het lijkt er een beetje op dat het seizoen net iets te lang heeft geduurd voor ons. Daarnaast zal ook mee hebben gespeeld dat we de laatste wedstrijden nergens meer voor speelden en dit zit wellicht, onbewust toch in de koppies.

Heb je ook een verklaring voor de terugval na de ‘lentestop’?

Zoals ik hierboven al omschrijf. Ik denk dat we goed trainden, ik heb ook niet het gevoel gehad dat we minder gemotiveerd waren, maar zoals ik al eerder zei, we speelden nergens meer voor en dan word je wellicht toch op zaterdagochtend anders wakker.

Binnen de club is men nogal eens kritisch naar het team. Merken jullie daar ook iets van?

Ja je hoort en voelt het wel eens. Persoonlijk heb ik er vrij weinig last van. Want kritiek houd je ook scherp. Toch moet het niet doorslaan in negativiteit in een zeurende vorm. Daar wordt niemand beter van.

Een jaar geleden heb je in je eentje gezorgd voor een flinke aanwas van leden. Je broer kwam en ook nog een aantal andere spelers. Waarom vond je het nodig je persoonlijk in te zetten?

Ik stond al erg vroeg in contact met Erwin. We zijn samen ook gaan kijken wat er nodig was voor zowel de eerste en de tweede selectie. In overleg met Erwin hebben we hiervoor mensen benaderd. Ik vond het persoonlijk niet persé belangrijk, maar ik vond het wel belangrijk om Erwin zo goed mogelijk te ondersteunen.

Wie van de spelers was voor je het afgelopen seizoen de grootste verrassing qua spel en inbreng?

Ik heb genoten van meerdere spelers. Spelers als Ruendel, Tyson, David daar kan ik qua spel echt enorm van genieten. Spelers als Dennis Molema, Ruud Grol maar ook Kevin kan ik daarentegen ook enorm van genieten als het gaat om wat ze brengen in een wedstrijd. We hebben het hier trouwens wel over specifieke kwaliteiten. Ik heb namelijk ook echt genoten van andere spelers die weer andere dingen enorm goed kunnen uitvoeren.

Hoor van mensen dicht bij de selectie dat er een geweldige sfeer is binnen het team dit seizoen. Dat is wel eens anders geweest? Hoe verklaar je die goede sfeer?

Ik denk dat dit te maken heeft met meerdere factoren. We hebben een goeie mix van spelers. Uiteindelijk wordt iedereen exact gerespecteerd hoe hij is. Daarnaast heeft de staf een vrij ‘open’ aanpak wat er voor zorgt dat iedereen even belangrijk is.

Hoe heb je Erwin, die voor het eerst met Oranje Nassau werkt, ervaren als trainer?

Dit heb ik persoonlijk ervaren als enorm verfrissend. Persoonlijk vind ik dat veel trainers hetzelfde zijn. Erwin brengt frisheid en enorm veel passie wat die kan overbrengen op een spelersgroep. Ik denk dat er nog genoeg dingen zijn waar hij zich in kan verbeteren, maar ik denk dat hij het enorm goed heeft gedaan.

Wat is voor jou het hoogtepunt en het dieptepunt van het afgelopen seizoen?

Het hoogtepunt is voor mij eigenlijk dit hele seizoen. Spelen met een bepaalde filosofie, de trainingen, de gedrevenheid, de speelwijze, hoe we bepaalde wedstrijden hebben gespeeld. Ik zie dit hele seizoen als een volledig hoogtepunt in de meerdere seizoenen die ik heb gespeeld. Een dieptepunt heb ik eigenlijk niet. Zelfs niet het mislopen van eventuele promotie, omdat het domweg niet zo voelde.

Oranje Nassau speelt vaak leuk voetbal zo horen wij. Hoe krijgen we meer mensen naar jullie thuiswedstrijden? De publieke belangstelling is immers erg gering.

Ik denk dat de hele organisatie ON mee moet verfrissen met hoe de TC en Erwin het op dit moment aanpakken. Ik heb gedurende dit seizoen meerdere hele goede ideeën gehoord van zowel de TC als de trainer. Ik denk dat het goed is om hier meer naar te luisteren en er moet misschien afscheid genomen worden van ‘hoe het altijd is gegaan’.

Ook nog even een vooruitblik naar het nieuwe seizoen. ON krijgt er weer een aantal spelers bij, er vertrekken ook een negental van de eerste selectie. Wat zijn je verwachtingen over de kracht van ON?

Ik denk dat de kracht uiteindelijk zal zijn dat we blijven spelen op de manier hoe we willen spelen en daar niet vanaf gaan stappen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de staf en de TC het weer voor elkaar zullen krijgen om nog beter te worden het volgend seizoen. Wat zich uiteindelijk weer zal vertalen in het teamproces.

Rhobin hartelijk dank voor je antwoorden. We gaan vanaf volgende week weer fris van start met de voorbereiding. Veel voetbalplezier komend seizoen.