Dat Oranje Nassau en DTS beiden de nacompetitie zouden bereiken was al een tijdje bekend. Beide ploegen haalden de tweede periode binnen. Maar pas op de laatste speeldag werd bekend, dat DTS als laaggeplaatste periodekampioen van 1D de tegenstander voor de Groningers zou worden.

Door Siemon Aikema

Beide ploegen waren de laatste weken niet zo op dreef. Op 13 april wonnen de Edenaren hun laatste wedstrijd tegen Scherpenzeel met 1-0. Daarna volgden vier nederlagen tegen kampioen NSC, degradant Enter Vooruit, de vervangende periodekampioen Go Ahead Kampen en de kampioen van de laatste periode Bennekom. Ook opvallend is, dat DTS in die laatste vier wedstrijden net als Oranje Nassau niet wist te scoren.

De selectie van DTS wordt voor het derde jaar getraind door Jeroen Spies. Vorig seizoen wist DTS onder Spies voor het eerst in zes jaar een prijs te pakken. De club won toen de derde periode van 1C. In die nacompetitie werd de ploeg van Spies na verlenging uitgeschakeld door Kloetinge. Dit jaar startte de ploeg erg slecht in 1D. De eerste vier wedstrijden werden verloren, steeds met klein verschil. Na de eerste periode stond DTS op een tiende plek. De tweede periode werd met acht overwinningen en een gelijkspel succesvol afgesloten. In de laatste periode eindigde de blauwwitte equipe uiteindelijk op een negende plaats. Sinds de invoering van de hoofdklasse is DTS twee keer naar de hoofdklasse gepromoveerd. Eén keer via de nacompetitie en een keer via een kampioenschap. Beide keren bleef het bij een eenjarig verblijf.

Over de selectie kunnen we verder weinig informatie verstrekken. Voor ons zijn de meeste spelers onbekende. Een aanzienlijk deel van de selectie speelt altijd al voor de club uit Ede. Ook niet zo verwonderlijk, want DTS kent een grote jeugdafdeling. Deze jeugdafdeling telt bij de jongens maar liefst 47 teams. DTS heeft ook een sterke damesafdeling. Het eerste vrouwenteam werd dit seizoen eerste in de topklasse. Wel weten we over de selectie, dat ook DTS de laatste fase van de competitie last had van een aantal blessures. Volgens de laatste berichten zal alleen Haikaz Vervaart niet kunnen spelen. Captain Bram Holtman, oorspronkelijk afkomstig van CSV Apeldoorn en Anouar Tmim zijn met hun 31 jaar de oudste en meest geroutineerde spelers. Roy Ploeg is de jongste. Deze zestienjarige debuteerde afgelopen week tegen Bennekom. Topscorer van DTS dit seizoen is aanvaller Jamal Ouassif, hij wist al 19 keer het net te vinden. Hij is met dit aantal als tweede geëindigd op de topscorerslijst van 1D

Statistisch zijn er weinig gegevens. Volgens onze informatie zijn Oranje Nassau en DTS ’35 elkaar maar één seizoen tegengekomen. In het seizoen 1982/1983 wonnen de Groningers zowel in Ede als in Groningen met 2-1. Voor het meedoen aan de nacompetitie zijn de statistieken niet in het voordeel van Oranje Nassau. Voor zover wij na konden gaan heeft ON drie keer meegedaan aan een nacompetitie. Vers in het geheugen ligt nog het seizoen 16/17. Als herkanser van de hoofdklasse wist Oranje Nassau de poulefase te overleven door een gelijkspel tegen WHC en een overwinning op Olde Veste ’54. In de finale werd toen vrij kansloos verloren van de andere herkanser Smitshoek en moest ON verder in de eerste klasse. In het seizoen 13/14 moesten de Oranjehemden het afleggen tegen LRC Leerdam en de latere winnaar WVF. Ook in 04/05 bereikte Oranje Nassau de nacompetitie. Toen werd er verloren van HZVV en winnaar Flevo Boys. DTS deed ook drie keer mee aan de nacompetitie. Vorig seizoen werd er, zoals gemeld verloren in de eerste ronde. In 09/10 wist het team via de nacompetitie te promoveren ten koste van Olde Veste ‘54, Be Quick ’28 en DOVO. In 06/07 werd in de nacompetitie van de tweede klasse geen succes geboekt. We betwijfelen overigens of we aan deze resultaten uit het verleden enige waarde moeten hechten.

Voor Oranje Nassau wordt het zaterdag erop of eronder. Alleen de overwinning telt, anders is het team van Heerlijn uitgeschakeld. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden. Vooral niet omdat het erop lijkt, dat Oranje Nassau, net als DTS overigens, het scoren een beetje is verleerd de laatste wedstrijden. Goed voetbal in verschillende wedstrijden leverden uiteindelijk te weinig kansen en doelpunten op. We moeten daarbij ook bedenken, dat de druk bij Oranje Nassau er af was na het veiligstellen van de begeerde tweede plek. Die druk is er zaterdag natuurlijk wel. Het kan de laatste wedstrijd worden voor spelers als Ruendel Martina en Tyson dos Santos. En dat zou bijzonder jammer zijn. In het algemeen wordt gesteld, dat 1E de zwakste van de eerste klassen is. Het vorig seizoen promoveerden WHC, DETO SVZW en Flevo Boys alle vier naar de hoofdklasse, maar twee van die ploegen degraderen na één jaar alweer en een derde moet nacompetitie spelen. Dat mag de relatief jonge selectie van Oranje Nassau moed geven. Vanuit het niets, vorig jaar bijna gedegradeerd, is trainer Heerlijn erin geslaagd een succesvolle ploeg te formeren. Ook bij ON was een waslijst aan blessures, maar de selectie was zo breed dat het aanvankelijk geen problemen opleverde. Alleen aan het einde leek de equipe van Heerlijn te kort te komen. Zaterdag de kans om te bewijzen dat ze het voetballen en scoren zeker nog niet verleerd zijn. Heerlijn gaf aan dat hij en de selectie er zin in hadden om deze wedstrijd te spelen. Wij van onze kant denken, dat er zeker kansen zullen komen voor de Stadjers. En aan het eind van de rit zullen we kunnen constateren of Oranje Nassau erin geslaagd is de volgende ronde te bereiken. En hoewel we ons geld er niet op zouden willen inzetten denken we dat ON niet geheel kansloos zal zijn. Het kan een spannende partij worden tussen twee voetballende en volgens ons ook op de aanval gerichte ploegen. Om met de woorden van teammanager Aart de Zeeuw van DTS ’35 te besluiten: “Hopen dat de beste wint”. Uiteraard hopen wij dat dit Oranje Nassau zal zijn.

Zaterdag begint de wedstrijd op sportpark Coendersborg om 15.00 uur. Scheidsrechter is de heer Raymond Meilink uit Enter. Zijn assistenten zijn Robert Bruinig uit Barger- Oosterveld en Jazzy Hindriks uit Smilde.
Wanneer de wedstrijd in een gelijkspel eindigt volgt er een verlenging van 2x een kwartier. Is de stand dan ook gelijk dan wordt de wedstrijd beslist door strafschoppen volgens het ABBA systeem. De winnaar van dit treffen speelt volgende week zaterdag thuis tegen Nootdorp de nummer 14 van hoofdklasse A.