Komende zaterdag de afsluiting van de competitie van de eerste klasse E. Verschillende wedstrijden doen er nog toe. Ook de ontmoeting tussen Noordscheschut en Oranje Nassau is niet om des keizers baard.

Door Siemon Aikema

Voor Noordscheschut lijkt de wedstrijd van zaterdag belangrijker dan voor Oranje Nassau. De Schutters hebben bij winst nog kans op de derde periode. Balk staat in die periode een puntje voor en heeft een iets beter doelsaldo. De equipe van Mark van Weel zal er dan ook alle belang bij hebben om de punten thuis te houden. Bij winst maakt Noordscheschut ook nog kans op de vervangende periode. Maar dan moet alles wel meezitten, want Winsum staat drie punten voor. Op deze laatste speeldag worden dus zowel de derde periode als de vervangende eerste periode van kampioen HZVV verdeeld. Onderaan in 1E is het iets minder spannend dan vorig seizoen. Toen kwamen op de laatste speeldag nog drie ploegen, waaronder Noordscheschut en Oranje Nassau in aanmerking voor degradatie. Daarnaast waren er nog zes ploegen die niet zeker waren, dat ze de nacompetitie zouden ontlopen. Na afgelopen zaterdag is er voor de nacompetitie nog de strijd tussen Bedum en vv Groningen. Deze twee ploegen staan in de laatste ronde ook nog tegenover elkaar. Alleen een overwinning is voor de Bedumers voldoende. Bj een gelijkspel of verlies moeten de mannen van Remy van der Wal samen met Gorecht zich via de nacompetitie handhaven.

Terug naar de wedstrijd Noordscheschut – Oranje Nassau. De Drenten doen het goed in deze klasse. Door het vertrek van een aantal geroutineerde spelers leek het team van trainer Van Meel een moeilijk seizoen tegemoet te gaan. Wij schatten in onze voorbeschouwing op het bijna afgelopen seizoen Noordscheschut in op een plaats in het rechter rijtje. Maar weinigen hadden, denken we, verwacht dat dit team op het laatst nog mee zou doen om de prijzen. Dat lijkt ons de verdienste van de trainer. Hij is erin geslaagd om nieuwe spelers in het team in te passen. En zijn spelers hebben beter gepresteerd dan menigeen had verwacht. De eerste ontmoeting tussen beide teams werd een 1-1 gelijkspel. En dat was volgens de verslaggever van Noordscheschut gezien de tomeloze inzet en een prima tweede helft verdiend. Eerder in zijn verslag schreef deze man, dat Noordscheschut in de eerste helft nauwelijks in het spel voorkwam. “Bij vlagen”, zo lazen we “werd de equipe van Marc van Meel van het kastje naar de muur gespeeld”. Overigens was dit gelijkspel destijds het eerste puntverlies van de equipe van Heerlijn. Noordscheschut kan net als HZVV en Drachtster Boys Oranje Nassau slechts één punt toestaan. Maar dan moet het zaterdag wel winnen.

Statistieken wijzen uit, dat de thuisclub wel vaker punten pakt tegen de gasten uit Groningen. Sinds het seizoen 98/99 in de vorige eeuw hebben beide ploegen zes keer tegen elkaar gespeeld. In de eerste confrontatie won ON met 5-3. De doelpunten kwamen van de huidige assistent van PKC, Robert Groninger (3x), Arno Buys en Marcel Tillema. Pas zes jaar later was de volgende ontmoeting, ook die werd gewonnen door een doelpunt van Paul van Wageningen (0-1). Dat was tevens de laatste overwinning, want de andere vier wedstrijden leverden drie keer een gelijkspel en één keer een overwinning voor de thuisclub op. Dus kun je wel stellen, dat Noordscheschut niet de favoriete tegenstander is voor Oranje Nassau. Aan Getuar Derguti de eer van de laatste goal van Oranje Nassau in Noordscheschut Hij scoorde in het seizoen 13/14 de gelijkmaker. Hopelijk zullen we dat zaterdag niet meer kunnen zeggen.

Dat ON niet zondermeer kan uitgaan van een overwinning bewijzen dus deze statistieken. Daarnaast lijkt de ploeg van trainer Erwin Heerlijn te kampen met vormverlies. Ook tegen Olde Veste werd er afgelopen zaterdag verloren. Het was de tweede nederlaag op rij. En als je dan bedenkt dat Oranje Nassau over het hele seizoen slechts vier keer verloor dan zijn de laatste nederlagen op zijn minst opmerkelijk. Natuurlijk speelt het slecht veld van Coendersborg ook wel een rol. Maar afgezien van de eerste 10 minuten en het laatste kwartier liep het niet tegen het fysiek sterke Olde Veste. De wil om te winnen was er zeker, maar Oranje Nassau kon moeilijk in zijn spel komen. Trainer Heerlijn was na afloop dan niet tevreden met het spel. Het gelijkspel dat er in de slotfase nog leek aan te komen was volgens deze trainer dan ook niet verdiend geweest. Aanstaande zaterdag moet het dan toch maar weer eens gebeuren tegen het gemotiveerde Noordscheschut. Mathijs Lindemulder is weer terug van een schorsing en kan weer spelen. Het technisch verzorgde spel van Oranje Nassau moet deze keer maar de doorslag geven in de laatste competitiewedstrijd. Gepaard aan een tomeloze inzet moet dat toch resultaat kunnen opleveren. Maar gemakkelijk zal het niet worden, want de Schutters zijn nu niet de meeste favoriete tegenstander van de Groningers. Maar door een overwinning zullen de spelers, staf en volgers van Oranje Nassau met een beter gevoel de nacompetitie in gaan. Eén ding is in ieder geval wel zeker: op 1 juni speelt Oranje Nassau thuis de eerste wedstrijd in die nacompetitie. Zaterdag zal duidelijk worden wie de tegenstander wordt. En ook wie bij een overwinning van de thuisclub in de tweede ronde naar Groningen zal reizen.
Zaterdag begint Noordscheschut – Oranje Nassau om 14.30 uur op Sportpark De Meulewieke in Noordscheschut. De wedstrijdleiding bestaat deze middag ut scheidsrechter Ronald Spoler uit Almelo en zijn assistenten Patrick Roos uit Gasselte en mevrouw Martina Boer uit Beilen

Update: Niet Ronald Spoler maar Marcel Boekholt is de scheidsrechter komende zaterdag. Martina Boer wordt vervangen door Kees Brondijk.en Patrick Roos door Rick Cadogan