Zaterdag speelt Oranje Nassau zijn laatste thuiswedstrijd voor de competitie. Tegenstander is d’ Olde Veste ‘54 uit Steenwijk

Door Siemon Aikema

De Steenwijkers staan er net als Oranje Nassau veel beter voor dan een jaar geleden. Toen eindigde d’ Olde Veste op de laatste speeldag op een nacompetitieplaats. Ternauwernood werd toen in de laatste ronde van die nacompetitie gewonnen van Pelikaan S, een ploeg die volgend jaar wel in de eerste klasse zal spelen. Voor Olde Veste was het toen dus een rampseizoen. Nu hebben de geel-blauwen zich al veilig gespeeld. Olde Veste was nog in de race om de derde periode, maar door de 1-3 nederlaag afgelopen zaterdag tegen concurrent Balk kunnen ze die derde periode ook wel vergeten. In plaats van gelijk komen met Balk staan ze sinds zaterdag zes punten achter. Theoretisch is er nog kans op. De derde plaats, wat ook nacompetitie zou betekenen. Maar ook dat is praktisch onhaalbaar. d’ Olde Veste kan dus komende zaterdag zonder spanning aantreden tegen Oranje Nassau, want er valt niets meer te halen deze competitie.

De selectie van de Steenwijkse, die komend najaar 65 jaar bestaat, kent een mengeling van routiniers, voetballers in de middenfase van hun carrière en jeugdig elan. Om met die jeugd te beginnen, Daan Postema en Davy Kuurman zijn met hun 19 jaren de jonkies. Samen zijn ze wel de makers van achttien doelpunten, keurig verdeeld over beide mannen. Arjan Beugelink is met afstand de oudste speler. Hij is inmiddels 37 en hoort daardoor ongetwijfeld bij de oudste spelers van 1E , samen met Hessel Altenburg van Balk. Mark Homme van der Vee staat qua leeftijd op de tweede plaats met 33 jaar. Volgens een bericht van zijn nieuwe club, tweedeklasser IJVV uit IJsselmuiden, is Mark Homme een linksbenige speler met een bak aan ervaring. Topscorers van de club is Nick Kuiper, die twaalf keer scoorde. Trainer Willem Lanjouw heeft zijn contract verlengd en gaat daar zijn tweede seizoen in. Lanjouw kennen we onder andere als speler van Be Quick 1887 en later van Genemuiden en HHC waar hij zijn voetballoopbaan afsloot.

Ook voor Oranje Nassau staat er zaterdag niets meer op het spel. De tweede plats is veilig en kampioen kunnen ze niet meer worden. De Groningers willen rustig toewerken naar de nacompetitie die op 1 juni begint op Coendersborg. Toch zullen ze de laatste twee wedstrijden (zaterdag tegen Olde Veste en volgende week tegen Noordscheschut) met een goed gevoel willen afsluiten. Dat zal ook goed zijn voor het vervolg in de nacompetitie. Daarom zal de equipe van Heerlijn het smetje van afgelopen zaterdag tegen Drachtster Boys wel willen wegwerken. De ploeg, zonder een aantal stekhouders, slaagde er niet in op het wederom slechte veld van Coendersborg de ongeslagen status vast te houden. Er werden, naar onze mening te weinig echte kansen gecreëerd, al had ON ook een aantal keren pech. Mooi was dat Jermo Verbeek zijn 74e goal scoorde sinds hij bij de senioren speelt. Een mooi streven om de 75 nog dit seizoen vol te maken voordat hij volgend seizoen naar Gorecht vertrekt. Trainer Heerlijn was zaterdag na afloop ook wel teleurgesteld. “Dit konden we zo vlak voor de nacompetitie slecht gebruiken”, zo vatte hij zijn gevoel samen. Voor de neutrale toeschouwer leek het of Oranje Nassau niet echt tot het gaatje ging. Er werd wel aardig gevoetbald, maar de echte wil leek te ontbreken. En dat moet je tegen een ploeg als Drachtster Boys niet doen. Overigens was de nederlaag volgens ons verdiend maar wel geflatteerd.Overigens moeten we niet vergeten, dat een handvol spelers afgelopen zaterdag ontbrak. Zonder spelers als Rhobin Brander, Erolind Derguti en David Voigt lever je wel wat kwaliteit in. En dan hebben we het nog niet over andere langdurig uitgeschakelde spelers als Mitchell Schievels en Frederick Specken. Gelukkig kan de trainer met zijn brede selectie die blessures wel opvangen, maar als het dan een keer wat minder goed loopt is het voor de volgers van ons eerste goed om zich ook dat te realiseren.En niet atijd kritisch het team afvallen.

Statistieken helpen ons deze keer ook niet. ON en Olde Veste speelden vanaf het seizoen 09/10 zes keer tegen elkaar. De overwinningen werden keurig verdeeld. Beide ploegen wonnen drie keer. De laatste ontmoeting in april 2017 werd een zwaarbevochten 0-1 overwinning voor de gasten uit Steenwijk. We hopen, dat het zaterdag niet zo ver zal komen. Gezien de kwaliteiten van de thuisploeg moet dat ook mogelijk zijn. Al zal dat niet gemakkelijk worden. In de wedstrijd in Steenwijk eerder dit seizoen haalde ON een verdiende 2-1 overwinning. Laten we het erop houden dat deze uitslag in de thuiswedstrijd ook mooi zou zijn.

Zaterdag begint de wedstrijd weer om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. Scheidsrechter is Daan van Gulik. Volgens onze informatie woont deze scheidsrechter in Groningen. Hij wordt geassisteerd door de heren Mitchell Danhof uit Groningen en Patrick de Velde Harsenhorst uit Lemmer. Het zou prachtig zijn wanneer Oranje Nassau zaterdag eens met twaalf man speelde, doordat haar publiek massaal hun favorieten zou steunen. Helaas lijkt dit geen realistische gedachte.