Trainer Hans v.d.Ploeg was toch wel in zijn nopjes en een beetje trots na afloop, dat hij met zijn mannen Oranje Nassau voor de eerste maal dit seizoen in het zand deed bijten. Zand dat er genoeg was te vinden in de doelgebieden van het hoofdveld van ON. 

Door Bert Postma

Van der Ploeg gaf na afloop ook toe dat hij zeker 5 keer gescholden had op het vreselijke K..veld, waardoor meerdere goede acties smoorden en verschillende malen gevaarlijke situaties ontstonden door de alle kanten opspringende bal. Hij wenste ON dan ook veel sterkte in de eerste thuiswedstrijd in de na competitie op zaterdag 1 juni. Oranje Nassau zal dan met het schaamrood op de kaken de nog onbekende tegenstander ontvangen. Je mag het niet hopen, maar het zou eigenlijk zo nat moeten zijn dat er uitgeweken moet worden naar het kunstgrasveld.

Beide teams probeerden er nog een beetje een wedstrijd van te maken. Voor ON was er niets meer te winnen, de tweede plaats is binnen, die geeft recht op een thuiswedstrijd in de eerste playof wedstrijd. Voor Drachtster Boys nog een miniem kansje op het behalen van deze promotiewedstrijden. Dan moet er drie keer gewonnen worden en Winsum drie keer verliezen. Na vandaag dus nog twee keer. En je hebt de afgelopen week kunnen zien dat alles mogelijk is in het voetbalspelletje.
De Friezen gaven aan dat ze bereid zijn om er alles aan te doen. Dat bleek dus al na vijf minuten toen Richard Hamstra een pracht voorzet losliet, die steenhard door Rob Schokker in de kruising gekopt werd. Onbereikbaar voor ON doelman Erwin Heidekamp. Drachtster Boys koesterde de voorsprong en bij beide ploegen ontstonden er kansjes maar door te lang aan de bal te zijn en te weinig oog voor vrijstaande ploeggenoten werd er veel balverlies geleden en werd de 75 man publiek een redelijk saai potje voetbal voorgeschoteld. Er ontstond pas in de 23e minuut weer enige opwinding in het door scheidsrechter Wenneker uit Vorden gefloten duel. Niet door fraai voetbal, maar door een blessure van assistent Edwin Beekhuis uit Groningen. Clubscheidsrechter Henk Kwant was bereid het altijd lastige werk van Beekhuis over te nemen. Oranje Nassau begon na deze gedwongen pauze beter aan de wedstrijd dan Drachtster Boys en het was dan ook in de 34e minuut Jermo Verbeek die keeper Emile Peters verschalkte met een listig lobje. 1 – 1. Lang mocht ON niet genieten van de gelijkmaker want het was 8 minuten later wederom Rob Schokker die scoorde. Ook met een lob, maar dan een vanaf 25 meter, waarmee hij de iets te ver voor zijn doel staande Erwin Heidekamp voor paal zette. 1 – 2. Heidekamp mocht zich in de 45e minuut revancheren door de veel te gemakkelijk gegeven strafschop schitterend uit de benedenhoek te ranselen en in blessuretijd met een fantastische redding de achterstand zo klein mogelijk hield.

In de tweede helft was de eerste kans voor ON, maar Dennis Molema schoot hoog over. In de 56e minuut werd Fokko Kronemeijer vervangen door Zep Tjie a Nijem. In de 58e minuut schoot Ruud Grol een metertje langs de verkeerde kant van de paal. Bij ON was de organisatie ver te zoeken en liepen de spelers elkaar meer in de weg dan tot een goede aanval te komen. In de 63e bracht v.d. Ploeg Robin Zuidema in het veld. De zeer lang en zwaar geblesseerde technicus is hard bezig om weer op zijn oude niveau te komen. Voor hem verliet Kasper Dekens het veld. Bij Oranje Nassau paste Erwin Heerlijn een dubbele wissel toe. Ruud Grol en Wallid Barhouss verlieten het veld en Ali Hussein al Jaffar en Michel Koopman mochten opdraven. De wedstrijd werd iets onvriendelijker en scheidsrechter Wenneker vond het nodig om zes keer een gele kaart te trekken. Vier voor Oranje Nassau en twee voor de gasten uit Drachten. Mathijs Lindemulder van ON had de pech dat er twee voor hem bestemd waren en hij er dus een rode voor in de plaats kreeg. Voor ON een wedstrijd om snel te vergeten en op naar volgende week als Olde Veste uit Steenwijk op bezoek komt. Bij Oranje Nassau was Erolind Derguti afwezig. Hij liep een gebroken neus op bij het zaalvoetballen. Bij Drachtster Boys verdween door een blessure in de warming up Paul Bergtop uit de basis. Dit tot verdriet van de ON aanhang die Paul graag hadden zien spelen op Coendersborg, waar hij volgend seizoen als ONer zijn thuiswedstrijden zal spelen.

De foto's van vind je via deze link

KNVB info ON1