Komende zaterdag hebben de volgers van Oranje Nassau de eerste mogelijkheid om mogelijk een nieuwe aanwinst voor volgend seizoen te bekijken. Bij Drachtster Boys speelt namelijk Paul Bergtop. Deze verdediger gaat na drie seizoenen Drachten verlaten om bij Oranje Nassau te spelen.


Door Siemon Aikema

Blijft natuurlijk nog de vraag of trainer Hans van der Ploeg zaterdag Paul laat spelen. Duidelijk is wel, dat de Drachtster formatie wel een overwinning kan gebruiken. Vier wedstrijden op rij werden verloren door het team van van der Ploeg totdat op 20 april Noordscheschut werd verslagen. Door die nederlagen lijkt het voor Drachtster Boys in de competitie een verloren seizoen te worden. Tenzij Winsum de derde periode pakt. Dan mogen de Friezen, als ze vierde blijven, toch nog deelnemen aan de nacompetitie. Maar Olde Veste en Balk liggen op de loer voor die vierde plek en Winsum heeft door de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Balk ineens minder kans op die derde periode. Het blijft overigens in die derde periode spannend.

Duidelijk is dat Drachtster Boys nog wel wat te winnen heeft. Naast oud speler Van der Ploeg is er binnen de selectie nog een bekende speler met een ON-verleden. Ard Veenhof speelde tot twee seizoenen geleden nog op Coendersborg. Daarnaast is aanvaller Robin Zuidema na een langdurige vervelende blessure mogelijk weer inzetbaar. Tenminste, hij heeft onlangs meegedaan in de oefenwedstrijd tegen Harkemase Boys. En dinsdagavond kwam hij de tweede helft in het veld in de bekerontmoeting tegen hoofdklasser Flevo Boys. Dennis Hoekstra maakte na veel blessureleed ook weer enkele speelminuten. Drachtster Boys verloor na een goede eerste helft in de eindfase met 1-2, waardoor de polderbewoners naar de finale gaat. Doordat de equipe van Hans van der Ploeg de halve finales bereikte van het bekertoernooi is er voor de Drachtster ploeg wel een toetje: in het volgend seizoen mag de ploeg meedoen met de kwalificatieronde voor de KNVB-beker.

Kijkend naar de statistieken zien we dat Oranje Nassau het traditioneel moeilijk heeft tegen Drachtster Boys, Van de zeventien competitiewedstrijden op Coendersborg won de thuisclub slechts zes keer en gingen de Friezen zeven keer met de punten naar huis. De overige wedstrijden werden een gelijkspel. De laatste overwinning van Oranje Nassau dateert uit 2004/2005. Koploper Drachtster Boys werd toen door een doelpunt van Bernard Steenbergen met 1-0 verslagen. Volgens het verslag van toen met een team waar maar liefst acht basisspelers ontbraken. Drachtster Boys werd overigens ondanks de nederlaag toch uiteindelijk wel kampioen met twee punten voorsprong op Oranje Nassau.

Ook dit seizoen zullen niet alle basisspelers bij Oranje Nassau kunnen spelen. Ook bi ON zijn er enkele spelers met langdurige blessures. Maar omdat trainer Erwin Heerlijn niet kijkt naar en praat over afwezige spelers zullen wij hier ook geen lijstje met namen presenteren van de afwezigen. Oranje Nassau heeft gelukkig een brede selectie, die tegenslagen kan opvangen. De afgelpen twee weken heeft de equipe van Heerlijn kans gehad om te herstellen. Er werd niet gevoetbald, maar wel getraind. Kleine pijntjes konden hierdoor wat gemakkelijker herstellen. We denken dat ON er klaar voor is om zaterdag te vlammen. Het wordt tijd dat er na 14 jaar weer eens gewonnen wordt van de wit-zwarte brigade uit Drachten.

Voor de tweede plaats heef Oranje Nassau geen overwinning meer nodig. Door de eerder genoemde nederlaag van Winsum afgelopen zaterdag hebben de mannen van Bert Vos met nog 3 wedstrijden te gaan negen punten achterstand. En mocht Winsum komende wedstrijden allemaal winnen en Oranje Nassau drie keer verliezen, dan nog blijft het doelsaldo (zeer waarschijnlijk) in het voordeel van de Stadjers. Daarom kan Oranje Nassau rustig toewerken naar de nacompetitie, want HZVV zal waarschijnlijk komende zaterdag definitief het kampioenschap binnenhalen. Voor de mannen van Heerlijn is er natuurlijk nog wel een zegereeks te halen. Verliest het team de komende twee thuiswedstrijden niet, dan hebben ze het hele seizoen thuis niet verloren. Dat zou een evenaring zijn van het kampioensjaar 2015/2016. Daarnaast heeft de ploeg op 3 november de laatste nederlaag geleden. Tenslotte mag de ploeg ook nog op jacht naar een ander record. In het eerde genoemde kampioensjaar eindigde Oranje Nassau met 57 punten bovenaan. Op dit moment heeft de ploeg, met nog drie wedstrijden te gaan, 51 punten. Dit jaar kunnen ze daarom de prestatie van 2015/2016 nog evenaren dan wel verbeteren. De mannen van Heerlijn lijken klaar voor de confrontatie met Drachtster Boys. In de uitwedstrijd kwam het team terug van een 3-1 achterstand naar een 3-3 gelijkspel. En als je dan bedenkt, dat ON met 10 man nog had kunnen winnen, dan is dat een hele prestatie. Hoewel we Drachtster Boys zeker niet onderschatten, gaan we ervan uit, dat er kansen liggen voor de overwinning van de Stad-Groningers. Daarbij zal iedereen weer goed bij de les moeten zijn. En, net als in de laatste wedstrijden, tot het eind bij de les moeten blijven.

Voor de wedstrijd Oranje Nassau- Drachtster Boys is Nick Wenneker uit Vorden door de KNVB aangewezen als scheidsrechter. Wenneker wordt geassisteerd door de heren Edwin Beekhuis uit Groningen en Geert van Eerde uit Tollebeek. Zoals gewoonlijk beginnen we om 15.00 uur op sportpark Coendersborg.
Ook volgende week speelt Oranje Nassau een thuiswedstrijd, dan komt d'Olde Veste op bezoek.

Overige wedstrijden: HZVV zal in Broeksterwoude het kampioenschap willen binnenhalen tegen Broekster Boys. In de strijd om de derde periode spelen 'd Olde Veste en Balk tegen elkaar, speelt Noordscheschut tegen Bedum, Winsum in Groningen tegen PKC en Zeerobben thuis tegen Gorecht. In de strijd tegen  degradatie spelen VV Groningen en BeQuick Dokkum tegen elkaar. In die strijd tegen degradatie en nacompetitie zijn de wedstrijden van Gorecht, Bedum, Broekster Boys, PKC en Zeerobben ook belangrijk. Het blijft net als vorig seizoen tot het eind spannend in 1E