Oranje Nassau benutte de kans om drie punten in te lopen op het verliezende HZVV maar gedeeltelijk door tegen het laag staande Bedum slechts gelijk te spelen. Het kwam nog wel sterk terug door een 0 – 2 achterstand goed te maken, maar kon de kracht niet meer opbrengen om het laatste duwtje te geven. Overigens was het punt ook zeer verdiend voor het keihard werkende Bedum.

Door Bert Postma

Vooraf aan de wedstrijd blies scheidsrechter Richard Groenewegen voor een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van dhr. V.d. Wal, zeer geliefd vrijwilliger en oud speler van de vv Bedum en tevens vader van Bedum trainer Remy v.d.Wal. Bedum speelde dan ook als eerbetoon met rouwbanden.

Onder slechte weersomstandigheden en op een, we zeggen het nog maar eens, erbarmelijke grasmat, nam ON het eerste kwartier het heft in handen. Maar dat Bedum niet voor punt gekomen was, bleek al snel en het nam de regie over van de gastheren. Duels werden vaker door de paarse brigade gewonnen dan door de oranje. In de 12e minuut leek ON op voorsprong te komen, maar Ruendel Martina kopte voorlangs na een prima voorzet van Erolind Derguti. De tegenstoot bracht bijna succes voor Bedum, maar de ver uit zijn doel komende Erwin Heidekamp kon erger voorkomen. De volgende kans was voor ON, maar Derguti mist het doel. Oranje Nassau leed te veel balverlies tegen het fellere Bedum en bracht zichzelf in de problemen. In de 21e minuut had dit de voorsprong voor de gasten op moeten leveren, maar Soeratmin Venema schoot hopeloos over het ON doel na het missen van de bal door de gehele ON achterhoede. Oranje Nassau leek niet genoeg gewaarschuwd en het was dan ook niet verwonderlijk dat in de 38e minuut dezelfde Venema prachtig binnenschoot en door deze 0 – 1 er een hartverwarmend knuffelmoment ontstond met trainer Remy v.d.Wal voor de dug out van de Bedumers. De rust ging dan ook in met een niet onverdiende voorsprong voor de gasten.

Na de pauze kwam er een strijdvaardiger Oranje Nassau uit de kleedkamer en werd gepoogd de achterstand te elimineren. Het gebeurde echter te onnauwkeurig of te gehaast. Ook bleek Bedum niet van plan de voorsprong zomaar uit handen te geven en verweerde zich heftig en zocht waar mogelijk de aanval. In de 58e werd een mooie voorzet van Ruud Grol gemist door Fokko Kronemeijer. Een doelpunt hing in de lucht. In de 52e minuut ontsnapte ON aan een grotere achterstand toen een vrije trap rakelings over de lat vloog boven Heidekamp. De opvolgende corner was wel bijna raak toen de hele ON achterhoede stond te schutteren. Rond de 55e minuut was het wel bingo voor Bedum toen een vrije trap van Bedum niet goed verwerkt kon worden door doelman Erwin Heidekamp en de teruggesprongen bal door Mark Kruizinga binnen geschoten werd.0 – 2. De buit leek binnen voor Bedum, maar ON had dit seizoen al vaker laten zien dat een wedstrijd 90 minuten duurt. ON trainer Erwin Heerlijn reageerde getergd en bracht een dubbele wissel. Fokko Kronemeijer en Mathijs Lindemulder verlieten het veld en Jermo Verbeek en Niels Stenekes mochten proberen nog iets uit het vuur te slepen. De altijd felle Verbeek bracht gelijk wat meer actie op de rechter vleugel en de techniek van Stenekes op het middenveld gaven het ON spel direct wat meer inhoud. Tyson dos Santos had pech met zijn schot op de paal in de 64e minuut. Maar een minuut later was het toch raak toen Ruendel Martina een fraaie ON aanval af mocht ronden 1 – 2. Bij Bedum de wissel Mark Kruizinga voor Richard de Boer. De laatste geen onbekende op Coendersborg. ON heeft een aantal jaren van deze speler mogen genieten. Bedum verdedigde nu met man en macht en ging daarbij een keer over de schreef, wat geel opleverde. Dat Dennis Molema de lenigheid van een stuk rubber heeft scheelde hem nu vermoedelijk een gebroken been. De gele kaart voor de Bedumer had ook zomaar een andere kleur kunnen hebben. Scheidsrechter Groenewegen had overigens geen enkele moeite met deze sportieve wedstrijd. Een paar minuten later kreeg ON loon naar werken en kon invaller Jermo Verbeek fraai een voorzet binnen koppen. 2 -2. Met nog een kwartier te spelen leek ON nog aan het langste eind te gaan trekken, maar bleef het ook oppassen voor de counter. ON wisselde David Voigt nog voor Kevin Brander, maar bij beide ploegen vloeiden de krachten weg en tevens stond doelman Jos Broekmans ON succes in de weg en met een paar prachtige reddingen op rij zorgde hij ervoor dat de Bedumers met een verdiende beloning huiswaarts gingen.

De foto's vind je hier

In deze video praten beide trainers na over de wedstrijd met Nanko Kiel van Eemsmondsprot.

KNVB info ON1