Vooraf was niet iedere volger van Oranje Nassau er gerust op. De ploeg draaide de laatste wedstrijden wat stroever dan in de weken ervoor. En Winsum is een tegenstander, waar ON de laatste jaren veel moeite mee heeft. De spelers van ON dachten daar echter heel anders over en legden een prima partij op de mat.

Door Siemon Aikema

Winsum begon redelijk goed aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten waren ze ook wel wat gevaarlijk. De ploeg en hun supporters claimden na tien minuten ook een strafschop toen Wouter Bloem naar de grond ging. Maar scheidsrechter Bart Pleiter wilde niets weten van een strafschop, In onze ogen ook terecht. Na tien minuten kwam Oranje Nassau meer onder de druk vandaan. De goed spelende Ruendel Martina schoot een vrije kans net naast het doel van keeper Germen Bouwman. Eerder had Erwin Heidekamp al handelend moeten optreden. Oranje Nassau zette steeds meer druk. Dat resulteerde in de veertiende minuut in een doelpunt. Een verre ingooi van verdediger Dennis Molema bereikte uiteindelijk David Voigt die deze kans niet onbenut liet. 1-0 op een belangrijk moment in de wedstrijd. Zes minuten later is het weer raak. Ruendel Martina geeft een assist aan Fokko Kronemeijer, die de 2-0 binnen knalt. Winsum moest vooral verdedigend alle hens aan dek houden. Ze werden dol gespeeld door een ontketend ON, dat met veel strijd en inzet de tegenstander onder druk bleet zetten. Winsum kwam niet veel verder dan verdwaalde schoten op doel, een scrimmage in het strafschopgebied en een aantal pittige overtredingen. Scheidsrechter Pleiter, geassisteerd door de heren Brondijk en Heikens, hield deze wedstrijd de kaarten echter op zak. Kansen waren er in de eerste helft nog voor Tyson dos Santos en David Voigt, maar beiden misten. Vlak voor rust werd Ruendel Martina nog een keer stevig aangepakt. De aangeslagen aanvaller kon gelukkig toch verder. Toen Ruendel even voor behandeling naar de kant was, noteerden we nog een schot van Winsum, dat door Erwin Heidekamp werd gepareerd.

Na rust ging de ploeg van Heerlijn verder waar het gebleven was. In de 47e minuut scoorde Ruendel Martina het derde doelpunt van ON, zijn vijftiende van dit seizoen. Eigenlijk was de wedstrijd toen al gespeeld, maar de ploegen moesten nog 43 minuten. In dat deel van de wedstrijd gebeurde natuurlijk ook nog van alles. In de 54e minuut schoot Dennis Molema de bal net naast het doel. Bert Vos had inmiddels Kay Bootsman vervanger door Reiner Haaksema. Vier minuten later het mooiste doelpunt van de middag. Keeper Germen Bouwman moest ver uit de goal om een aanval van ON af te stoppen. De bal kwam terecht bij David Voigt, die vanaf zo’n 40 meter op het lege doel mikte. 4-0. Winsum geloofde het toen wel. Vos wisselde opnieuw. Topscorer Rogier Krohne werd naar de kant gehaald met het oog op de bekerwedstrijd van dinsdag tegen BCV. Zijn vervanger was Heinze Andringa. Trainer Erwin Heerlijn wisselde ook: aanvoerder Rhobin Brander werd eruit gehaald en Jermo Verbeek mocht weer zijn minuten maken. Bij een uittrap raakte doelman Germen Bouwman geblesseerd. Helaas kon hij niet verder waardoor Vos zijn derde wissel moest gebruiken. Wouter Meijer was zijn vervanger. Een kwartier voor het einde mocht Michel Koopman de moegestreden Fokko Kronemeijer vervangen. We noteerden nog een schietkans voor Tim Hof, die hoog over ging. De laatste wissel van Heerlijn en van der Zweep was Kevin Brander. Hij mocht Dennis Molema vervangen. Tegen het einde van de wedstrijd moest Ali Hussein Al Jaffar nog naar de kant met een vervelende blessure. Maar ook van de man meer situatie wisten de Winsumers niet te profiteren. Of zoals de twitteraar van Winsum opmerkte: We dwingen niets af vandaag.

Na afloop was trainer Erwin Heerlijn tevreden over de wedstrijd. Ondanks de moeilijke omstandigheden op het veld werd er volgens Heerlijn, door de ploeg goed gespeeld. Aanvaller Ruendel Martina had het volgens hem zwaar te verduren. Hij werd behoorlijk aangepakt, maar hield goed stand. Wat hielp vandaag, zo merkte Heerlijn op, was dat er op beslissende momenten werd gescoord.

Door deze overwinning heeft ON de tweede plek stevig in handen. De voorsprong op Winsum is opgelopen naar acht punten, maar Winsum heeft nog wel een wedstrijd te goed. Nummer 4 Drachtster Boys heeft een achterstand van 12 punten op Oranje Nassau. Volgende week wacht Oranje Nassau de lastige uitwedstrijd tegen Balk.

Via deze link een video met de doelpunten

KNVB info ON1