Oranje Nassau was nog bezig haar wonden te likken na de teleurstellende uitschakeling in de beker en Gorechts trainer Robbie Wentink zag hierin een kans om met punten sportpark Coendersborg te verlaten. Tot vlak voor het einde van de wedstrijd leken het er drie te worden. Het was echter inval scheidsrechter Nijenhuis uit Deventer die in de 89e minuut de bal op de stip legde na een overtreding op Ruendel Martina en de strafschop keurig verzilverd werd door Tyson dos Santos. Een paar minuten later in blessure tijd verzuimde hij echter om Oranje Nassau nog een pingel toe te kennen na een nog duidelijker overtreding binnen de beruchte lijnen. Een blunder natuurlijk, maar gezien de gehele wedstrijd was hij hiermee de man die aangaf wat de meeste toeschouwers ( het waren er een honderd) dachten, Gorecht verdiende wel een puntje.

Door Bert Postma

Beide trainers zullen met enig tandengeknars het laatste fluitsignaal van arbiter Nijenhuis begeleid hebben. Robbie Wentink om het puntenverlies vlak voor het einde en Erwin Heerlijn omdat Gorecht door zijn hoeven zakte en klaar was om geslacht te worden. Met iets meer rust en overleg was dit ook mogelijk geweest en mag het gelijke spel niet afgeschoven worden op de arbitrage. Eerder in de wedstrijd hadden een paar andere beslissingen een heel ander verloop aan de wedstrijd kunnen geven.

Vooraf aan de wedstrijd had een veel belangrijkere zaak dan wat puntenverlies bij een voetbalwedstrijd de aandacht. Met een minuut stilte werd het drama van Utrecht, waarbij drie mensenlevens te betreuren waren, herdacht. Hierbij was ook een voetbal jeugdtrainer die vandaag ook gewoon met zijn hobby bezig had moeten zijn.

Direct nadat Gorecht afgetrapt had werd duidelijk dat ze niet voor een puntje gekomen waren. Oranje Nassau werd het spelen belet en als geen ander bleken de Harenaren te weten waar en hoe ze ON moesten aanpakken. Bal veroveren, razend snel omschakelen en de kwetsbare oranje achterhoede onder druk zetten. Dat deze tactiek slaagde lag grotendeels aan ON zelf dat erg slordig uitverdedigde en risico nam met het combinatie voetbal op een veld, waaruit de bieten net gerooid leken. Toch was het de thuisclub dat de score opende toen Ruendel Martina in de 19e minuut na een fraaie actie de Gorecht doelman het nakijken gaf. 1 – 0. ON had pech dat in de 26e minuut Tyson dos Santos een goed genomen vrije trap net naast zag vliegen en Ruendel Martina in de 35e minuut pech had en zijn schot op de lat zag eindigen. Tussendoor had Erwin Heidekamp nog knap moeten redden in een 1 tegen 1 situatie. Toch gebeurde wat iedereen aan zag komen, in de 38e minuut strafte Stijn Wijmenga geknoei in de achterhoede van ON genadeloos af. Door haar tomeloze werklust op dat moment zeker verdiend. 1 – 1. Vlak voor rust was ON dicht bij een nieuwe voorsprong toen een corner van Erolind Derguti bijna door Dennis Molema binnen werd ” gehakt.”

Dezelfde Dennis Molema schoot direct na de hervatting rakelings over en gaf het sein aan Gorecht om attent te zijn. Een oplettendheid wat ze zelf een paar minuten later node mistte toen na rampzalig verdedigen Thijs Hekman namens Gorecht Erwin Heidekamp kansloos liet. Even daarvoor had Gorecht gedwongen moeten wisselen door een blessure van Sven Hazewinkel. Sjoerd Hoekstra kwam hem vervangen. Ook Erwin Heerlijn greep in en wisselde David Voigt voor Niels Stenekes.

Gorecht moest terug en zag in de 59e minuut haar doelman prachtig redden op een vrije trap van dos Santos. En in de 65e minuut vloog een schot van Derguti voorlangs. In de 68e minuut bij ON een dubbele wissel. Ali Hussein al Jaffar en Jermo Verbeek moesten het veld verlaten en Fokko Kronemeijer en Michel Koopman kwamen binnen de lijnen. Voor Kronemeijer was het jammer dat zijn prachtige voorzet in de 77e door niemand van ON binnen getikt kon worden. In de 81e minuut werd bij Gorecht Ruben ter Haar gewisseld voor Wout v.d.Velde. Gorecht leek de volle winst binnen te harken totdat de door Ron Jans voor het Noordelijk Amateurteam geselecteerde Ruendel Martina vanaf de middenlijn door de Gorecht verdediging slaloomde en pas in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt kon worden. Strafschop. Voor Tyson dos Santos een koud kunstje. 2 – 2. Dat er in blessure tijd nog een paar opstootjes ontstonden, was begrijpelijk, als je er echter geen onderdeel van bent, blijf er dan bij weg. Levert alleen kaarten op. Die waren er deze wedstrijd voor Erolind Derguti, Kevin Brander en Dennis Molema. Bij Gorecht Stijn Wijmenga en invaller Joep Rooijers. Volgende week speelt ON weer thuis. Dan is Winsum met aan het roer de ons wel bekende Bert Vos gast op sportpark Coendersborg. Aanvang 15.00 uur.

De foto's van de wedstrijd vind je hier

KNVB info ON1