Oranje Nassau is in de kwartfinale van de beker uitgeschakeld door Frisia. Na een gelijkspel nam Frisia de strafschoppen net iets beter.

 Door Siemon Aikema

Op het mooie sportcomplex van Frisia toonde de thuisclub direct wat ze wilde. Niet achterover hangen en ON het spel laten maken. Nee direct fel op de aanval. In de eerste 5 minuten noteerden we al een aantal snelle aanvallen, vooral over links. ON had moeite met dit spel van de Friezen. De oranjehemden speelden onrustig en slaagden er niet in op het middenveld het heft in handen te nemen. Terwijl het team van Heerlijn langzamerhand iets beter in de wedstrijd kwam, zonder echt gevaarlijk te worden, zette Willem de Hartog de thuisclub na 25 minuten op een 1-0 voorsprong. De verdediging leek bij die aanval niet helemaal goed te zitten, want Frisia kwam er gemakkelijk door. Gezien de veldverhouding op dat moment de voorsprong niet helemaal onterecht. Aan het eind van de eerste helft kwamen er toch ook kansen voor Oranje Nassau. Twee minuten voor de rust zette gelegenheidsspits Rhobin Brander goed door. Hij wist uiteindelijk Erolind Derguti te bereiken, die de 1-1 binnen schoot. Voor rust nog enkele kansjes, maar die gingen of naast of waren een prooi voor de keeper.

In de rust had trainer Erwin Heerlijn enkele omzettingen gedaan. Matthijs Lindemulder zakte een linie en Walid Barhouss ging op het middenveld spelen. Daardoor kreeg ON wel meer va op het middenveld dan in de eerste helft. Maar ook de tweede helft begon ON slordig. Toch werden de gasten wat sterker. De meegereisde supporters van ON kregen weer een beetje hoop. Na bijna een kwartier grepen Heerlijn en van der Zweep in: Walid Barhouss en Kevin Brander werden vervangen door Dennis Molema en Niels Stenekes. Na 25 minuten werd Niels Stenekes de diepte ingestuurd en hij wist fraai de 1-2 te scoren. ON leek dit nodig te hebben, het ging wat beter voetballen. ON wisselt nog een keer, Jermo Verbeek komt in de ploeg voor Fokko Kronemeijer. Frisia gaat nu va banque spelen om toch nog een gelijkspel te forceren. Daardoor ontstaat er voor de aanvallers van ON wel meer ruimte maar daar weten de gasten niet voldoende van te profiteren. Na een rode kaart voor Mark den Hartog Frisia (zijn tweede gele kaar) geven de Friezen het nog niet op. Ze blijven het doel van Lars van der Sluis bestoken en er ontstaan hachelijke momenten voor zijn goal. Ongeveer twee minuten voor tijd maakt Douwe Win Terpstra de gelijkmaker. Daarna wordt niet meer gescoord en worden er dus strafschoppen genomen. Op de strafschoppenserie is weinig aan te merken. Negen van de tien strafschoppen worden onberispelijk ingeschoten, waarbij de keepers geen enkele kans hadden. Helaas voor Oranje Nassau werd de laatste strafschop gemist en dus liggen de Groningers uit de beker. Grote vreugde uiteraard bij Frisia, dat hier waarschijnlijk niet meer op had gerekend na de uitschakeling door Helpman.
Oranje Nassau kan zich nu opmaken voor de eindfase van de competitie. Zij zullen de tweede plek moeten vasthouden met een kleine hoop op meer. Komende zaterdag is Gorecht de tegenstander op Coendersborg. Dan zullen we zien of en hoe ON de ze uitschakeling heeft verwerkt.

Basisopstelleing ON
Lars van der Sluis, Kevin Brander, Walid Barhouss, Ruud Grol, Ali Hussein Al Jafar, Mathijs Lindemulder, Tyson Dos Santos, David Voigt, Fokko Kronemeijer, Rhobin Brander en Erolind Derguti

c

KNVB info ON1