Oranje Nassau moest zaterdag j.l. alle zeilen bij zetten om met drie punten terug te keren naar het zuiden van de stad. Dat ze hierbij een windkracht 7 tot 8 mee had en tevens vrouwe Fortuna niet tegenwerkte, bracht pas laat in de wedstrijd de volle winst bij de vandaag in het wit gestoken Oranje hemden.

Door Bert Postma

Na het gelijke spel ( ook pas ver in blessure tijd behaald) tegen koploper HZVV, wilde ON niet weer puntenverlies oplopen bij stadsgenoot VVG. Weer een zware klus dus, want de weersomstandig heden waren even bar en boos als een week ervoor. Nu zou het moeilijk zijn om op het snelle kunstgras de bal de juiste snelheid te geven. VVG had hier meer moeite mee, in de eerste helft dan ON in de tweede. VVG misschien wel omdat de druk bij hun lag. Er moesten punten gehaald worden om niet in de buurt van de gevaarlijke plaatsen te komen.

De trainers Jouke Faber en Gert Haak moesten noodgedwongen vlak voor de wedstrijd hun basis elf aanpassen omdat er een paar spelers vonden dat ze wel wat later aanwezig konden zijn dan de collega’s. Een voor mij ongekend slechte mentaliteit, maar knap van de trainers om de heren direct uit de basis te verwijderen. Trainer Erwin Heerlijn moest ook de nodige aanpassingen doen, maar dit gelukkig om andere redenen. Hoewel blessures veel vervelender kunnen zijn. Maar het juiste karakter in een ploeg is van grote waarde.

Oranje Nassau dat afgetrapt had schiep zich pas in de 14e minuut haar eerste echte kans en kon niet het juiste ritme vinden. Er werd te veel de lange bal gespeeld, die onder de slechte omstandigheden vaak niet aankwam. Mee door het fel jagende VVG. Er werd ON weinig ruimte gegund door de gemotiveerde Noordelingen. Dat werd in de 18e minuut bijna beloond toen de bal rakelings over het doel van Heidekamp scheerde. Door haar wilskracht en passie was VVG (zeker optisch) de bovenliggende partij. Het was daarom ook zeer logisch dat na afloop aan VVG zijde minstens een remise geclaimd werd.

In de 26e minuut leverde de inzet van VVG een gele kaart op voor Supriatna, gegeven door inval arbiter Boringa uit Leeuwarden. In de 32e minuut kwam er een nieuw probleem voor ON bij. Na een korte sprint, maakte Joël Wagenaar het beruchte grijpgebaar naar de achterkant bovenbeen, Hamstring. Einde oefening. Wagenaar moest vervangen worden door Walid Barhouss.In de 38e minuut kon Tyson dos Santos op het laatste moment verdedigd worden en werd voorkomen dat ON misschien wel een beetje onverdiend met een voorsprong de rust zou ingaan.

Na de thee zou ON met het windvoordeel wel wat meer druk op VVG gaan uit oefenen, maar het waren juist de blauwhemden die zich de eerste mogelijkheden schiepen. Toch was het ON dat in de 60e minuut bijna door Ruendel Martina een voorsprong nam. De paal bracht echter redding voor VVG. ON werd sterker en leek de wedstrijd naar haar hand te zetten, totdat ON doelman Erwin Heidekamp, na een vervelend aangespeelde bal, even een VVG aanvaller dacht uit te kappen. Waardoor het mislukte zal hij zelf het beste weten, feit was dat Supriatna hem de bal ontfutselde en die voor het intikken had. 1 – 0. De goal zal Erwin op bed nog wel een moment wakker gehouden hebben. Dit moment was snel vergeten toen hij vijf minuten later weer schitterend redde in een 1 tegen 1 situatie. De ON trainers Heerlijn en v.d.Zweep zagen het nog een poosje aan en schatten in dat het niet goed kwam. Dus werd besloten tot een dubbele wissel en werden Fokko Kronemeijer en David Voigt afgelost door Jermo Verbeek en Michel Koopman. In de 75e minuut liep Kevin Brander tegen een gemakkelijk gegeven gele kaart aan. Oranje Nassau ging nu vol uit voor minimaal een punt en het was verdiend dat Ruendel Martina na de bal tegen de paal gekopt te hebben, liggend de terugspringende bal binnen kon tikken 1 – 1. Onvrede bij VVG en Tim v.d.Molen had een andere mening dan zijn trainers en kon dus het veld verlaten. Of het er een gevolg van was zullen we nooit weten, feit was wel dat de altijd gevaarlijke Erolind Derguti na een fraaie passeer aktie verdedigers en doelman Spoor het nakijken gaf en beheerst de 1 – 2 op zijn naam bracht. Het ideale moment, vlak voor tijd scoren en beheerst de blessuretijd uitspelen. Sneu voor VVG, dat wel een punt verdiend had. Voor ON mooi, dat ze door haar wilskracht weer liet zien hoe je knokkend ook resultaat kunt halen. Woensdagavond wacht in Leeuwarden de bekerwedstrijd tegen LAC Frisia, aanvang 20.00 uur en a.s. zaterdag kunt U de mannen weer op Coendersborg bewonderen tegen gemeentegenoot Gorecht uit Haren. Aanvang drie uur.

De foto's zijn hier te zien

KNVB info ON1