Eindelijk was het dan zover. De kans voor Oranje Nassau om koploper HZVV uit Hoogeveen drie punten af te snoepen en zo de spanning in 1E nog weer een beetje terug te brengen. Ondanks de slechte weersomstandigheden was het hoofdveld droog genoeg om op te spelen. Dat het tweede elftal er ook nog een wedstrijd op speelde was begrijpelijk maar natuurlijk niet ideaal.

Door Bert Postma

Maar niet zeuren, roeien met de riemen die je hebt. Voor HZVV dat gewend is aan een prima kunstgrasveld natuurlijk ook niet lekker. Voor het publiek, zou later blijken natuurlijk heerlijk om tenminste op een tribune te kunnen zitten. Ondanks dat de weersomstandigheden tijdens de wedstrijd bij vlagen bar en boos waren hebben de acteurs van vanmiddag er toch nog een heel behoorlijke wedstrijd van gemaakt met een prachtig score verloop. In ieder geval dubbel zo aantrekkelijk als de wedstrijd de avond ervoor in Utrecht, waar onze plaatselijke FC er maar een beschamend potje van maakte voor de (duur betalende) meegereisde supporters. Als je dan toch gelijk wil spelen maak er dan ook drie-drie van. Door dit gelijke spel lijken de kaarten geschut en moet HZVV wel een heel grote inzinking krijgen om nog weer achterhaald te worden. Voor onze Oranje mannen de mooie taak om de achtervolging vol op door te zetten en een eervolle tweede plaats op te eisen. En tenslotte weet je maar nooit hoe een koe een haas vangt.

Nadat arbiter Jelle Besselsen Oranje Nassau had laten aftrappen ontspon zich een oriëterend gevecht om te kijken wie als eerste het heft in handen zou nemen. HZVV had de grootste moeite om de juiste snelheid aan de bal mee te geven met de storm in de rug en het door de regen glad geworden veld. Dit leverde toch HZVV in de 13e minuut bijna een voorsprong op. Doelman Heidekamp van ON kon echter met een fraaie reactie een slippertje van Ruud Grol onschadelijk maken. Oranje Nassau was de boven liggende partij en werd steeds dreigender en was in de 21e minuut dicht bij een voorsprong. In de counter was HZVV even gevaarlijk, maar met een fraaie sliding kon Kevin Brander Noah te Brinke het scoren beletten. Oranje Nassau voerde de druk op de Drenten op en het werd dan ook terecht in de 26e minuut 1 – 0 voor ON, toen oud ONer Daan Wijma de bal voor de voeten van Ruendel Martina kopte, die vervolgens de hoek uit kon zoeken en doelman Hidde Streutker van dichtbij geen schijn van kans gaf. Streutker schijnbaar toch wat aangeslagen werd 10 minuten later het slachtoffer van de harde wind en kwam te laat zijn doel uit toen Erolind Derguti de bal op kon pikken en met een fraaie boogbal de doelman in zijn hemd zette. Het was even afwachten hoe de stuiterende bal in of over het doel zou gaan, maar hier had ON windvoordeel. 2 – 0. HZVV was natuurlijk niet naar Groningen gekomen om afgestraft te worden en deed iets terug. Het was echter weer ON keeper Heidekamp die in de 37e minuut Hoogeveens succes in de weg stond. Na nog een paar kansjes voor HZVV vond Besselsen het genoeg en blies de teams naar de kleedkamer, met een ruststand in het voordeel va de Groningers, die ook in Hoogeveen met een voorsprong (1-2) ginge rusten. Toen liep het slecht af voor de Oranje mannen. Een gewaarschuwd man telt echter voor twee.

Toen scheidsrechter Besselsen de heren weer uit de kleedkamers had gehaald, had hij beter even naar de lucht kunnen kijken achter de tribune en even kunnen wachten. Maar inderdaad, niets is minder voorspelbaar dan de route van een hagelbui. Na ruim 4 minuten was hij genoodzaakt om de wedstrijd stil te leggen en konden de spelers en supporters een veilig heenkomen zoeken. Na 5 minuten kon de wedstrijd hervat worden en trok HZVV wat feller van leer dan in de eerste helft. Een felheid die gepaard ging met enkele te harde overtredingen, wat Romano Djababoe in de 53e minuut geel opleverde. Het maakte geen indruk want dezelfde speler had enkele momenten later zijn tweede kaart moeten hebben, maar werd deze keer nog gespaard door de arbitrage. Dat Djababoe in de 55e minuut de wegens hands verkregen strafschop binnen mocht schieten was een beetje zuur. De 1 – 2 aansluitings treffer werkte als doping voor HZVV en de ploeg ging er weer in geloven. Daan Wijma steeds gevaarlijk met zijn hoge voorzetten kon niet goed afgestopt worden. Er ontstond een zelfde situatie als destijds in Hoogeveen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat na een mooie aanval Fabian Stevens in de 63e minuut HZVV naast Oranje Nassau schoot. 2 – 2. ON trainer Heerlijn greep in en wisselde op het middenveld David Voigt voor Walid Barhouss. Een paar minuten later bij HZVV de wissel Luke Millar voor Yoran Popovic. Op passen dus voor Oranje Nassau, want het zou niet de eerste keer zijn dat deze speler een wedstrijd zou beslissen. Waar dus al voor gevreesd werd gebeurde toch weer. Na een misser in de ON verdediging was Popovic er als de kippen bij om dit buitenkansje te verzilveren. 2 – 3. Heerlijn paste nog een dubbele wissel toe om het tij te keren. Mathijs Lindemulder en Tyson dos Santos verlieten het veld en Fokko Kronemeijer en Jermo Verbeek mochten proberen nog een puntje uit het vuur te slepen.

Dat uit het vuur slepen werd door de mannen letterlijk op gevat want in blessuretijd werd Romano Djababoe na zijn zoveelste overtreding alsnog beloond met zijn tweede gele kaart en dus rood en moest Erolind met een verdachte gebroken neus, bepleisterd de wedstrijd uit spelen. Dat dezelfde Derguti in de 95e minuut Oranje Nassau alsnog naar 3 – 3 schoot was voor hem een pleister op de wonde en voor het team loon naar werken. Gele kaarten waren er voor Kevin Brander en Erolind Derguti. Mannen, jullie hebben laten zien ook naar punten toe te kunnen knokken. A.s. zaterdag wacht weer een mooie klus. De uitwedstrijd bij vv.Groningen. Aanvang 14.30 uur. De reis naar het Noorden, mag geen beletsel zijn voor het ON publiek. Uw clubgenoten verdienen Uw clubgenoten verdienen uw support

De foto's van Bert Postma.vind je via deze link 

KNVB info ON1