Komende zaterdag speelt Oranje Nassau de belangrijke wedstrijd tegen HZVV. Wil ON de spanning nog enigszins terugbrengen dan moeten de Oranjehemden de koploper verslaan. Dat zal niet meevallen.

Door Siemon Aikema

HZVV werd in oktober door trainer Erwin Heerlijn van ON nog omschreven als het sterkste team van deze klasse. HZVV heeft volgens Heerlijn een selectie op hoofdklasseniveau. En de mannen uit Hoogeveen willen dolgraag terug aar die hoofdklasse, die ze vorig jaar vrij onverwacht moesten verlaten. De ploeg van trainer Gert van Duinen pendelt de laatste jaren vaak tussen die hoofdklasse en de eerste klasse. De laatste acht seizoenen acteerde HZVV vier jaar, telkens voor een jaar, op hoofdklasseniveau En net als ON wil HZVV graag een stabiele hoofdklasser worden. Beide ploegen lijken samen uit te maken wie er promoveert en wie via de nacompetitie een poging mag wagen. Waarbij HZVV de beste papieren heeft, omdat ze een voorsprong hebben van zeven punten. Bij een overwinning van de gasten lijkt de kans voor Oranje Nassau praktisch nihil. Bij een overwinning van de gastheren komt er wat meer druk te staan op de koploper.

HZVV heeft dit seizoen tot nu toe slechts één keer verloren (tegen Broekster Boys) en één keer gelijk gespeeld (tegen VV Groningen). In de beker werd met moeite na strafschoppen gewonnen van vierdeklasser Bakkeveen. Maar in de tussenronde stond de ploeg er wel tegen Genemuiden. In de tapijtstad wist HZVV met3-1 te winnen. De laatste bekerwedstrijd tegen en op Urk werd ook gelijkgespeeld. De Roodwitten schakelden toen verrassend Urk via strafschoppen uit. Afgelopen zaterdag werd er geoefend tegen de nummer twee van zondag 1F VKW. De Westerborkers wisten met maar liefst 4-1 te winnen. Maar aan deze uitslag moeten we maar niet te veel waarde hechten. De selectie van HZVV lijkt trouwens voor het volgend seizoen aardig intact te blijven.

Dat HZVV een goede ploeg heeft ondervond Oranje Nassau ook in oktober. De Groningers wisten nog wel twee keer op voorsprong te komen, maar in de slotfase ging de thuisclub er toch nog met de winst vandoor (4-2). Het zal dus een moeilijke middag worden voor ON. In voorafgaande jaren wisten de Groningers vaak thuis van HZVV te winnen. De laatste tweestrijd dateert alweer van 4 seizoenen terug. Toen verpestte de thuisclub het kampioensfeest van HZVV. Door een eigen doelpunt van Pim de Jonge en een doelpunt van Jaap Jacobs werd het uiteindelijk 2-0. Vier jaar eerder won HZVV met 0-2, toen speelden beide ploegen samen in de hoofdklasse. De totale balans is in het voordeel van ON. Beide ploegen speelden op Coendersborg negentien keer tegen elkaar voor de competitie. De thuisclub won negen keer en de gasten vier keer. Ook werd er nog zes keer gelijkgespeeld.

In tegenstelling tot HZVV kwam Oranje Nassau afgelopen zaterdag niet in actie. Omdat er door de KNVB onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk ongerechtige speler in de vorige wedstrijd van Helpman, werd deze wedstrijd donderdag uit het programma gehaald. Mogelijk komt ON later alsnog uit tegen Helpman, maar het kan ook LAC Frisia worden. Dat zal dan wel een doordeweekse wedstrijd worden en dat is gezien de zwaarte van het programma niet in het voordeel van de Groningers. In de competitie gaat het de laatste weken voortvarend voor de bespelers van Sportpark Coendersborg. In negen competitiewedstrijden werd er niet verloren. De laatste nederlaag was een onverdiende 1-0 in en tegen Winsum begin november. Thuis verspeelde ON slecht vier punten door twee gelijke spelen. In de tweede periode, waar ON al de winnaar van is, gaan Oranje Nassau en HZVV aan de leiding. ON heef een puntje meer dan de winnaar van de eerste periode.

Wat mogen we komende zaterdag verwachten? Wij denken, dat er een wedstrijd komt waarin beide ploegen willen voetballen. Voor de neutrale toeschouwer zal het daarom genieten kunnen worden. We schatten in, dat ON het heel moeilijk zal krijgen tegen de trotse koploper. Vooraf zouden we tekenen voor een gelijkspel. Toch hopen we, al was het alleen maar voor de spanning in de competitie, dat Oranje Nassau toch de drie punten thuis kan houden. Dan moeten de mannen van Heerlijn wel allemaal in goede doen zijn. We zijn ervan overtuigd, dat de wil om te winnen er zaterdag wel zal zijn bij de Oranjehemden. Trainer Heerlijn vertelde, dat deze wedstrijd leeft in de selectie. “De jongens kijker er naar uit”, zo verklaarde hij. Maar ook bij HZVV zal dat zeker gelden. De koploper zal er alles aan doen om de voorsprong uit te bouwen en het kampioenschap bijna zeker te beslissen. Met onze oranje bril op geven we dan ook graag de analytici van Voetbal Noord gelijk. ON, zo voorspellen zij, heeft 50% kans op de overwinning en HZVV 26%. Daarnaast nog 24% kans op een gelijkspel. Maar, we schreven het al eens eerder, de voorspellers van Voetbal Noord zitten er wel vaker naast.

De KNVB heeft voor zaterdag weer een trio aangesteld uit het district Oost. De 26- jarige Jelle Besselsen uit (zo noemde hij het ooit zelf) het kippendorp Barneveld leidt het treffen. Hij wordt geassisteerd door Sezgin Degirmenci uit Deventer en Robin Zweverink uit Lochem. Natuurlijk hopen we bij deze wedstrijd op meer dan gewone belangstelling. Het spel van beide ploegen verdient een groot aantal toeschouwers.