Door een prachtige 1 – 6 overwinning op Zeerobben in Harlingen en door het verlies van vv Winsum is ON winnaar van de tweede periode geworden en daardoor deelnemer aan de nacompetitie voor promotie.

Door Bert Postma

Ondanks de vele blessures waarmee de selectie van trainer Heerlijn te maken heeft blijven de Oranjehemden aan de lopende band scoren en werd de vierde overwinning op rij behaald. De winterstop heeft blijkbaar een goede invloed gehad. Gezien eerdere resultaten in Harlingen werd een moeilijk potje verwacht voor Oranje Nassau. De onderaan staande Friezen konden dit echter geen moment waarmaken en werden vanaf minuut 1 onder druk gezet en lieten zich op eigen helft zakken om te proberen via een counter ON pijn te doen. Reeds in de 10e minuut werd aan deze plannen van trainer Arjen Postma een eind gemaakt, toen Ruud Grol vanuit een kluwen spelers de bal binnen tikte na een door doelman Theo Nota slecht verwerkte vrije trap van Tyson dos Santos van Oranje Nassau. 0 – 1. Deze achterstand was moeilijk te aanvaarden voor Patrick Amels en Jordy Torenbeek die voor hun overtredingen dan ook de gele kaart ontvingen, waarvan een ook zomaar een rode had kunnen zijn. Scheidsrechter J. van Dijk uit Dronten liet het bij geel. Na een minuut of twintig worstelde Zeerobben een beetje onder druk van ON uit en kwam dan ook sporadisch aan een aanval toe, zonder echter echte kansen te creëren. De wedstrijd speelde zich grotendeels op het middenveld af en er was weinig spektakel voor beide doelen. Oranje Nassau ging dan ook met de kleinst mogelijke voorsprong de rust in en gaf zodoende de Harlinger aanhang de hoop op een beter resultaat.

Dat deze hoop al in de 47e minuut de bodem ingeslagen werd, was te danken aan een mooie goal van Ruendel Martina die een assist van Tyson dos Santos verzilverde. 0 – 2. ON zal volgend seizoen de creativiteit van dos Santos alweer moeten missen. Deze technicus gaat het hogerop zoeken bij Oranje Nassau Sneek. Trainer Postma had in de rust Armando Zwart vervangen door de licht geblesseerde David v.d.Pol. Een wissel die gezien enkele reacties aan de zijlijn niet door iedereen op prijs gesteld werd. Toch was te zien dat door oud ONer v.d.Pol er wat meer gevaar gesticht werd voor het ON doel. In de 49e minuut claimde Zeerobben een strafschop. Scheidsrechter van Dijk, geassisteerd door de heren Dursan Caglak en Bart Heikens honoreerde dit verzoek echter niet. Trainer Arjen Postma wilde wat forceren en paste in de 55e minuut een dubbele wissel toe. De verdedigers Jordy Torenbeek en Godert Attema verlieten het veld voor de meer aanvallende Yander Zandbergen en Marcel Visser. Zeerobben werd daardoor wat gevaarlijker, maar ON kreeg meer ruimte en het was dan ook voor Zeerobben een domper toen in de 57e minuut de in de rust voor Erolind Derguti in het veld gekomen Jermo Verbeek uit een corner de 0 – 3 binnen schoot. Oranje Nassau op rozen en dus iets minder geconcentreerd, wat al snel de 1 – 3 opleverde door Patrick Amels die Erwin Heidekamp in de verre hoek kansloos liet. Een gretig Oranje Nassau was niet onder de indruk en de een na de andere vloeiende aanval volgde. Er moesten wel meer doelpunten vallen en dat gebeurde dan ook in de 68e minuut door wederom Ruendel Martina. Twee minuten later moest Heidekamp zijn klasse tonen om Zeerobben niet dichterbij te laten komen. In de 73e minuut werd bij ON dos Santos vervangen door Walid Barhouss. Volgens de speaker van Zeerobben was het deze Barhouss die de 1 – 5 fraai binnenschoot, maar het was toch echt David Voigt die deze eer toe kwam. Dat in de 76e minuut Joël Wagenaar een gele kaart scoorde (zijn 1e dit seizoen) was eigenlijk niet nodig. Trainer Heerlijn gunde Michel Koopman ook nog spelminuten en dat deze speler ook nog scoorde was weer een omroepers foutje. Het was deze keer verdediger Mathijs Lindemulder die koppend de eindstand 1 – 6 liet noteren. Volgende week zaterdag speelt Oranje Nassau thuis voor de beker tegen het Asser LTC. Anvang 15.00 uur.

De foto's kun je via deze link bekijken

een videoverslag van de doelpunten vind je hier met dank aan Zeerobben

KNVB info ON1