Oud ON trainer Patrick Zwart en zijn boys hadden zich goed voorbereid op deze wedstrijd en legden op een stormachtig Coendersborg Oranje Nassau het vuur aan de schenen. Dat de overwinning uiteindelijk in Groningen bleef was mede te danken aan de prima invalbeurt van Fokko Kronemeijer, die zelf de derde scoorde en een groot aandeel had in de vierde.

Door Bert Postma

Dat het een lastige middag voor ON zou worden, was te verwachten. Een tegenstander met periode kansen. De omstandigheden voor leuk voetbal waren niet aanwezig. Koud, storm en het beruchte hoofdveld van de thuisclub zijn geen ingrediënten voor de ON voetballers. Dus het zou deze middag grotendeels een vechtduel moeten worden. Al snel werd duidelijk dat de jonge ploeg uit Damwoude daar geen enkel probleem mee had en de aftrap aan ON liet maar daarna met simpel, snel spel over de vleugels het de Groningers moeilijk ging maken. ON kon het doelman Sijbren Terlouw in de 8e nog moeilijk maken en hem dwingen tot een prachtige redding, maar moest toch toezien dat tien minuten later, na weer een snelle aanval over rechts en een hoop geknoei in de ON achterhoede, Vincent Hoekstra de 0 – 1 op het scorebord liet noteren. Volkomen terecht op dat moment, want de Friezen hadden al een paar keer eerder de defensie van ON laten zien dat het deze middag lek als een mandje was. Oranje Nassau had zoals men dat vaak noemt meer balbezit en een overwicht, maar als hiermee weinig dreigends wordt gedaan geeft dit de tegenstander meer geloof in eigen kunnen. En dat Broekster Boys iets kan hadden ze al bewezen. Na een slechte competitiestart meedoen om de tweede periode titel zegt genoeg. ON probeerde wel wat terug te doen, maar doelman Terlouw bleek een betrouwbare sluitpost en de kanonnen van de afgelopen weken bij ON stonden nog niet goed afgesteld. Toen in de 30e minuut gelegenheids verdediger Dennis Molema van ON, vier meter voor zijn eigen doelman, onder deze slechte omstandigheden even een balletje dood dacht te leggen, kwam hem dat duur te staan.

Bauke Jan Douma was er als de kippen bij om deze mogelijk te verzilveren en de Friezen naar een onverwachte 0 – 2 te schieten. Het werd nog stiller op het toch al slecht bezochte Coendersborg. Even was alleen het fluiten van de wind hoorbaar. Toch zou blijken dat vanaf dat moment ON ook een vechtmachine kan zijn en werden de mouwen opgestroopt en in de handen gespuugd. Dat leidde in de 38e minuut tot een mooie voorzet van Joël Wagenaar op het hoofd van Ruendel Martina, die de B.B. doelman passeerde. De belangrijke aansluitingstreffer vlak voor rust. Vaak een belangrijk moment voor een team om dan na de thee toe te slaan.

Trainer Heerlijn zag in, dat er iets moest gebeuren in de ON verdediging en wisselde Ali Hussein al Jaffar voor Ruud Grol die na een verre Aziatische reis even rust had gekregen. In het begin van de tweede helft bleek ook Grol het moeilijk te hebben met de snelle Hedgar Hoekstra. Tegen de storm in kreeg ON toch wat meer rust in haar spel en vloeiden de krachten bij Broekster Boys wat weg. In de 55e minuut wisselde ON-trainer Heerlijn Jermo Verbeek in voor Walid Bahouss. Het overwicht van ON moest haast wel succes opleveren en het was aanvoerder Rhobin Brander zelf, die het voortouw nam en na een weergaloze actie van Erolind Derguti in balbezit kwam, een paar tegenstanders uitkapte en met een droge knal de gelijkmaker aan liet tekenen. Grote opluchting aan ON zijde. Op dat moment knakte er iets bij de tegenstander. Patrick Zwart wisselde de moe gestreden Hedgar Hoekstra en bracht de rappe Omer Dahir. Op dat moment was het voor Erwin Heerlijn ook duidelijk dat er meer mogelijk was en de aanvallende wissel Fokko Kronemijer voor David Voigt was het gevolg. De reactie was nog een wissel aan Friese zijde, Vincent Hoekstra verliet het veld voor Ruerd Kloosterman. Bij ON was het sein, alles of niets gegeven, maar ondanks vele hachelijke momenten voor het doel van Sijbren Terlouw leek het uit te lopen op een remise, in het door scheidsrechter Bryan Huizinga prima geleide duel. Een prima debuut in de 1e klasse.

In de 90e minuut brak het Fokko Kronemijer moment aan, in een kluwen van aanvallers en verdedigers was hij het goudhaantje en kon hij de beslissende voet tegen de bal zetten en de overwinning voor ON binnen schieten. 3 – 2. Toch was de strijd nog niet gestreden en perste Broekster Boys de laatste krachten uit haar lijf. Dat dit aan ON zijde nog een doelpunt opleverde, ver in blessure tijd, is een voetbalwet, maar lijkt een beetje onrechtvaardig .Een snelle ingooi van Kronemeijer op Ruendel Martini, die niet zelfzuchtig, de vrijstaande Tyson dos Santos liet scoren. 4 -2. Gele kaarten waren er voor de ONers: Molema, Derguti en Barhouss. En voor de B.B.ers Doornbos en Regneres. Oranje Nassau heeft in deze wedstrijd laten zien ook te kunnen bikkelen. Scheidsrechter Huizinga werd geassisteerd door dhrn.: Swart en Renkema. Volgende week mag ON proberen om in Harlingen tegen Zeerobben de tweede periode binnen te hengelen.

Via deze link de foto's.

En hier nog even alle doelpunten op een rij

KNVB info ON1