Wie na een aantal speelronden had voorspelde, dat de wedstrijd Oranje Nassau – Broekster Boys van a.s. zaterdag een belangrijke ontmoeting was voor de tweede periode, was waarschijnlijk hard uitgelachen, Toch is dat komende zaterdag de realiteit.

Door Siemon Aikema

Broekster Boys stond tot aan de achtste speelronde immers stijf onderaan met slechts één overwinning. Grote uitslagen leken te bewijzen, dat de Damwalders dit jaar niet veel te zoeken hadden in de eerste klasse. Maar toch is trainer Patrick Zwart erin geslaagd het voetbal in de ploeg te krijgen. Blijkbaar hadden de nieuwelingen, o.a. vanuit de jeugd, tijd nodig om aan het voetbal in de eerste klasse te wennen. En dan was er in de negende speelronde ineens de sensatie. Het grote, onverslaanbaar geachte HZVV werd in Hoogeveen in de slotseconden op een nederlaag getrakteerd. Waar velen dachten dat het een incident was, bleek het de opmaat voor een opmars van de equipe van Zwart. De laatste vijf wedstrijden leverden de Roodzwarten drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op. Dat waren dan vooral wedstrijden tegen ploegen uit de onderste regionen (uitgezonderd PKC), maar de punten moet je er wel pakken.

Zo wordt de wedstrijd van zaterdag ineen belangrijk voor de Friezen. Patrick Zwart zal er alles aan willen doen, om Oranje Nassau het beentje te lichten. Zijn mannen zullen waarschijnlijk met veel passie en strijd proberen te verhinderen dat ON een overwinning haalt. En bij een overwinning van Broekster Boys gaan de Friezen Oranje Nassau voorbij en moeten ze alleen HZVV nog naast zicht dulden. En daar dromen de supporters in Damwoude al stiekem van….. De punten heeft Broekster Boys trouwens voor de reguliere ranglijst ook hard nodig. Op dit moment staan de mannen uit Damwoude op een negende plaats, maar de voorsprong op de p/d plaats is maar 4 punten. Broekster Boys is dus nog lang niet veilig. Ook dit jaar is er net als vorig seizoen vooral onderin veel spanning.

De statistieken spreken deze keer duidelijke taal. Oranje Nassau en Broekster Boys gaan zaterdag beginnen aan hun twaalfde onderlinge competitietreffen in Groningen. In het seizoen 1976/1977 was de eerste ontmoeting. Het reeds gedegradeerde team uit Damwoude verloor met 3-2 van de net niet kampioen Oranje Nassau. In de archieven lezen we dat het eerste doelpunt voor Oranje Nassau werd gescoord door Jan Heslinga (ook bekend als Hessie) na een mooie voorzet van – wie kent hem niet, Klaas Hoiting. Heslinga maakte ook de tweede. De derde goal werd gemaakt door Robert Muller. Alleen in 1993/1994 verloor ON thuis. In de vorige eeuw waren er zeven overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag. In 2002/2003 en in 2014/2015 werd er gelijk gespeeld. De doelpunten kwamen in 2014 van Regilio Holder, Keven van der Kooij en Rhobin Brander. Van deze wedstrijd zijn trouwens nog opnames beschikbaar. Voor de liefhebber: klik hier  Nog een weetje: Van de huidige selecties waren 9 spelers er ook bij in september 2014. Bij Oranje Nassau zijn dat er vier. Overigens zullen zaterdag waarschijnlijk niet alle vier bij Oranje Nassau meespelen.

Terug naar het heden. We kunnen gerust vaststellen, dat Oranje Nassau 2019 goed is begonnen. Twee ruime overwinningen op Gorecht en PKC. In twee wedstrijden 13 goals. En als je dan toch kritiek wilt hebben, ON kreeg in die wedstrijden nog 5 doelpunten tegen. Maar zolang je meer scoort dan je tegenstander win je de wedstrijd. Gelukkig heeft trainer Erwin Heerlijn de beschikking over een brede selectie. Want Oranje Nassau heeft wel te maken met een golf van ernstige en minder ernstige blessures. Zo ontbraken tegen PKC Walid Barhouss, Fred Specken, Niels Stenekes, Mitchell Schievels en Thijs van der Meulen. Ook Dennis Molema ontbrak, maar hij zat wel bij de selectie. Daarnaast nog de langdurige blessures van Getuar Derguti, Yunis El Baroudi, en Jason Spanninga. De laatste twee spelers lijken beiden op de weg terug. De vervangers doen het zeker goed in de twee afgelopen wedstrijden. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van deze selectie.

Afgelopen zaterdag na de wedstrijd tegen PKC was trainer Heerlijn vooral tevreden over het eerste deel van de wedstrijd. ”Ik heb van de eerste helft echt genoten”, sprak hij na afloop tegen de verslaggever van Dagblad van het Noorden. “Maar het verschil met de tweede helft was te groot”, voegde hij er aan toe, “we kwamen na de pauze een paar keer goed weg”. Oranje Nassau zal dus wat constanter gedurende de hele wedstrijd moeten zijn, voegen wij er dan maar aan toe. Toch blijft het knap om ook in de tweede helft overeind te blijven en op beslissende momenten zelf nog twee keer te scoren.

Komende zaterdag zal de equipe van Heerlijn, van der Zweep en Witte weer bij de les moeten zijn. Van onderschatting mag geen sprake zijn. Broekster Boys mag dan wel veertien punten minder hebben, maar in de tweede periode is het verschil maar één punt. De selectie van Oranje Nassau heeft voldoende voetballend vermogen om Broekster Boys te kunnen verslaan. Maar dat zal er zaterdag wel weer uit moeten komen. Geen gemakkelijke taak tegen een tegenstander, die momenteel in de flow zit. Volgens ons kan het daarom nog wel eens een spannende partij worden. Hopelijk weet Oranje Nassau ook zaterdag de punten te pakken op Coendersborg. Maar eerlijk gezegd zijn we daar nog niet helemaal gerust op. De vraag is of de plannen van Heerlijn kunnen worden gedwarsboomd door het tactisch concept van Zwart, We zullen het zien.

Wie dit ook zal zien is scheidsrechter Bryan Huizinga. Samen met zijn assistenten Willem Renkema en Jan Swart zal hij de wedstrijd leiden. Om 15.00 wordt er afgetrapt op Sportpark Coendersborg. Hopelijk op het hoofdveld. Mocht dit veld afgekeurd worden, er wordt nog al wat regen verwacht, wijken we uit naar het kunstgras.
Voor de tweede periode zijn vooral de wedstrijden HZVV- Balk, Drachtster Boys-Zeerobben, Bedum-Winsum en Olde Veste – Noordscheschut van belang. Voor de onderste plaatsen zijn Be Quick Dokkum -PKC en Groningen - Gorecht belangrijk