Nadat afgelopen zaterdag het hele programma in 1E er terecht door de KNVB uit werd gegooid staan ons zaterdag weer mooie ontmoetingen te wachten. Hoewel, het is wel de vraag of er zaterdag gevoetbald kan worden, bijvoorbeeld op Sportpark De Kring. PKC ‘83 beschikt helaas niet over een kunstgrasveld en de weervoorspellingen zijn nog onzeker met regen sneeuw en vorst. Niet het beste weer voor natuurgras.

Door Siemon Aikema

PKC ‘83 – Oranje Nassau is vaak een strijd waarbij het ergens om gaat. Ook deze keer is dat niet anders. PKC ‘83 heeft op dit moment 5 verliespunten meer dan de tegenstander. Het team van Bennie de Jong, hij verlengde deze week zijn contract, staat op een vijfde plaats en moet winnen om niet verder achterop te raken. In de tweede periode staan de Kampers op een zevende plaats, maar als ze de inhaalwedstrijd winnen tegen vv Groningen, stijgen ze nog een aantal plaatsen in die periode. Bij winst op ON staan ze er in deze periode relatief beter voor dan de ploeg van Heerlijn. Dat geeft weer het belang aan voor beide teams in deze derby.

PKC ‘83 heeft al wel enkele prestaties neergezet dit seizoen. Zo werd Drachtster Boys in oktober met 4-3 nederlaag naar huis gestuurd. Ook de overwinning op Gorecht (6-1) kan hier worden genoemd. Tegen de huidige top drie leed de brigade van Bennie de Jong wel nederlagen. HZVV won nipt met 2-1 en Winsum met 5-3. Ook op Coendersborg leed PKC ‘83 een nederlaag. Oranje Nassau bleek met 2-0 te sterk. Volgens Bennie de Jong was die nederlaag verdiend. Hij vond PKC ‘83 toen veel te slap spelen. Aan de andere kant zei Erwin Heerlijn dat hij vond, dat de overwinning voor Oranje Nassau verdiend was “al kwamen we”, zo zei hij, “wel enkele keren goed weg in de tweede helft”. Teleurstellend voor PKC ‘83 was de tot nu toe laatste competitiewedstrijd. Dat was de uitwedstrijd tegen Broekster Boys in december. Na een wedstrijd waarin veel gebeurde won de thuisclub na een 1-0 achterstand uiteindelijk in de 90e minuut 2-1. Dit jaar kwam PKC ‘83 nog niet in actie in de competitie. Brian Indy is een speler, die je in de gaten moet houden. Brian scoorde in 12 wedstrijden 11 goals. Dat is evenveel als zijn collega spits Mitchell Schievels van Oranje Nassau. Ook nieuweling Koen Hateboer, een geroutineerde speler afkomstig van Nieuw Buinen, scoorde al verschillende keren. De teller staat voor hem op 6.

Oranje Nassau was het jaar goed begonnen. Gorecht leed een duidelijke 7-3 nederlaag. Afgelopen zaterdag werd er geoefend tegen derdeklasser SC Loppersum. De Stadjers wonnen in Delfzijl met 2-0. Zoals al opgemerkt is Oranje Nassau nog in de race voor de tweede periode. Maar dan moeten de Coendersborgbewoners nog wel enkele wedstrijden winnen. En om de achterstand op koploper HZVV niet verder op te laten lopen zijn die overwinningen voor de formatie van Heerlijn ook belangrijk. De zelfde Heerlijn rekent PKC ‘83, zo vertelde hij in een interview dat we met hem hadden, tot de top 5 ploegen in deze klasse. De onderlinge verschillen tussen die ploegen lijkt niet zo groot, al is HZVV op dit moment de koploper met een vrij forse voorsprong. Bij Oranje Nassau zat Jason Spanninga afgelopen zaterdag weer bij de selectie. Dat is een mooie ontwikkeling. Spelers als Rhobin Brander en Mitchell Schievels waren er niet bij. Ook Dennis Molema stond zaterdag niet in de basis -elf. Keeper Lars van der Sluis kreeg weer eens de kans om zijn talenten te tonen.Overigens moeten we, volgens ons, niet te veel conclusies trekken uit de opstelling van afgelopen zaterdag. Wij verwachten Molema en Brander wel in de basis komende zaterdag. Of Schievels er ook weer bij zal zijn? Dat hopen we wel. De afgelasting van afgelopen zaterdag kwam voor Erolind Derguti wel ongelegen. Hij had na zijn schorsing graag voor het eerst sinds eind november weer een wedstrijd gespeeld. Mogelijk gaat dat zaterdag lukken!

We kijken zoals zo vaak ook nog even naar de statistieken. Oranje Nassau en PKC ’83 hebben elkaar in competitieverband sinds 2004 tien keer bestreden op Sportpark De Kring. Beide ploegen wonnen vier keer en er werd twee keer gelijkgespeeld. Voor de liefhebbers, het doelsaldo over die wedstijden is 17-18. Dat geeft wel aan er door de jaren heen weinig verschillen waren. Vorig jaar won PKC ‘83 met 4-2, de goals voor Oranje Nassau werden gemaakt door Rhobin Brander en Joel Wagenaar. Daarvoor was Oranje Nassau drie keer de sterkste. Ook deze keer kunnen we de conclusie trekken dat we aan deze statistieken niet zoveel hebben.

Wij verwachten komende zaterdag een spannende strijd tussen deze twee grootmachten uit Groningen. PKC ‘83 zal zeker willen winnen, maar Oranje Nassau heeft de punten ook hard nodig. We denken, dat ON alleen met veel passie en inzet een kans maakt om PKC ‘83 te verslaan. En als PKC dit keer minder slap speelt dan in de wedstrijd van november, dan krijgen de Coendersborgbewoners het knap lastig op De Kring. Hopelijk zien we zaterdag voetbal met veel spanning, goed voetbal en een aantal doelpunten.

Zaterdag om 14.30 staan de twee ploegen tegenover elkaar op Sportpark De Kring aan de Peizerweg. De KNVB heeft scheidsrechter Paul Lips uit Groningen aangewezen als arbiter van dienst. Lips wordt geassisteerd door Johan Wesseling uit Veenoord en Henk van der Bij uit Garijp.

Voor zaterdag heeft Oranje Nassau ook een schaduwoefenwedstrijd op het programma staan. Bij afgelasting spelen de Oranjehemden in Westerbork tegen zondag eersteklasser VKW. Aanvang 14.30 uur. Uiteraard alleen als ook de wedstrijd VKW – Heerenveen zondag niet doorgaat.