Wellicht tegen beter weten in, zetten we toch een voorbeschouwing voor komende zaterdag op de site. Waarschijnlijk gooit het weer roet in het eten. De wedstrijd Oranje Nassau – Winsum is voor ons de topper in 1E. De nummer 2 tegen de nummer 3 van de ranglijst kan een regelrechte kraker genoemd worden.


Door Siemon Aikema

Doordat afgelopen zaterdag de wedstrijd Winsum- Noordscheschut niet doorging, kon ON de tweede plaats weer overnemen van de Winsumers. Maar de mannen van Bert Vos staan er nog wel beter voor, zij hebben twee verliespunten minder. Maar niet alleen voor de ranglijst is deze wedstrijd belangrijk, Beide ploegen hebben nog alle kansen in de tweede periode. Ook in die ranglijst staat Winsum er relatief iets beter voor. De Winsumers zullen er dan ook alles aan willen doen om de wedstijd in Groningen te winnen. In november verloor Oranje Nassau met 1-0 in Winsum. In die wedstijd moest ON het doen zonder o.a. Erolind Derguti, Ruendel Martina en Ruud Grol. Ook viel Fred Specken uit. Na afloop waren veel mensen uit Winsum en Groningen het erover eens, dat ON op basis van het spel minstens een punt had verdiend. Maar helaas koop je daar niets voor.

Met een derde plaats bewijst Winsum, dat het dit seizoen goed mee kan doen in 1E. Bert Vos is erin geslaagd er een goed voetballend team van te maken. En daarmee zet Winsum de trend van eind vorig seizoen weer door. Nederlagen waren er alleen thuis tegen HZVV en, verrassend, uit tegen Balk. Winsum speelde twee keer gelijk tegen laagvliegers Zeerobben en Be Quick Dokkum. Nu we toch bezig zijn met cijfers: Winsum wist in 12 wedstrijden 24 keer te scoren en kreeg er 14 tegen. Oranje Nassau scoorde 13 keer meer. Maar zij deden dat in 13 wedstrijden. De Stadjers kregen ook meer tegendoelpunten namelijk 20. Voor Winsum is mogelijk, denken we, een nadeel dat het nog geen competitiewedstrijd heeft gespeeld na de winterstop. Maar zoals Cruijff al zei, elk nadeel heeft zijn voordeel. Want Winsum kan fris en fruitig aan het tweede deel van het seizoen beginnen. De ploeg van Bert Vos is een goede mix van ervaren krachten als Niels van Dalen, Rogier Krohne en Marcel Pannekoek en veel jeugdig elan zoals Tom Hof, Kay Bootsma en Gerbrand de Boer. De geroutineerde Krohne is ook de topscorer van de ploeg. Hij wist 7 keer te scoren. 

Voor Oranje Nassau kan, als het doorgaat, de wedstrijd tegen Winsum de eerste in een belangrijke reeks worden om mee te blijven doen. Voorlopig vooral in de tweede periode. De Oranjehemden spelen in deze periode ook nog tegen PKC, de andere concurrent voor de periode het verrassende Broekster Boys van Patrick Zwart en als laatste tegen Zeerobben. De ploeg van Heerlijn is in ieder geval goed uit de winterstop gekomen. Vooral in de tweede helft werd Gorecht overklast. In totaal wisten de gasten 7 keer te scoren. Met 4 doelpunten was Ruendel Martina de goaltjesdief zaterdagmiddag. Vooral Tyson dos Santos was trouwens goed op dreef. Jammer was dat Fred Specken met licht pijntjes moest uitvallen. Of zou het wisselen van Fred gebeurd zijn met het ook op de komende topper tegen Winsum. Erolind Derguti is zaterdag terug van een schorsing, die hem 4 wedstrijden aan de kant hield. De vraag is of Fred Specken voldoende fit is. Ook het meespelen van topscorer Mitchell Schievels is nog onzeker. Wanneer het herstel zich goed heeft doorgezet, kan hij wellicht starten of invallen. We zullen het afwachten.

Statistisch gezien heeft Winsum de beste kansen. Vorig seizoen verloor Oranje Nassau zowel de thuis- als de uitwedstrijd. Dit seizoen werd er zoals eerder gemeld ook verloren in Winsum. Oranje Nassau heeft dus tegen de gasten van zaterdag in de historie nog nooit een punt gepakt. Tijd lijkt ons, om dat recht te zetten. We realiseren ons dat dit geen gemakkelijke opdracht zal zijn. Winsum is één van de favoriete clubs van trainer Erwin Heerlijn als het gaat om de strijd om de bovenste plaatsen. Heerlijn zal Winsum dan ook zeker niet onderschatten. We zijn benieuwd wat de sluwe Vos nu weer heeft bedacht om Oranje Nassau te bestrijden.

Als het weer erg mee zit wordt er zaterdag om 15.00 uur afgetrapt op Sportpark Coendersborg. Dit keer voor de eerste thuiswedstrijd van Oranje Nassau in 2019. Scheidsrechter Gerbert Stegeman uit Rijssen zal de dans om de punten in goede banen moeten leiden. Hij floot Oranje Nassau dit seizoen ook al in de wedstrijd tegen Olde Veste. En als we ons niet vergissen was hij in het verleden ook al eens op sportpark Coendersborg, toen als jonge aanhanger van Excelsior ’31. Zijn assistenten zijn deze keer Tuncay Balta en Dursun Caglak beiden uit Hoogezand.

Naast ON -Winsum staat er nog een topper op het programma. Nummer 4 Drachtster Boys speelt thuis tegen koploper HZVV. Verder moet PKC naar Noordscheschut, speelt Olde Veste tegen Broekster Boys, moet Zeerobben het in Groningen opnemen tegen vv Groningen en ontvangt Bedum Balk. Tenslotte is er nog een topper in de onderste regionen: Be Quick (14e met 11 punten) speelt in Dokkum tegen Gorecht (12e met 12 punten.)