Komende zaterdag om 15.00 uur geeft scheidsrechter Ronald Spoler uit Almelo het startsein voor de eerste wedstrijd na de winterstop voor Oranje Nassau. Ook is dit de laatste competitiewedstrijd uit de eerste helft van de competitie. In Haren speelt de hoofdmacht van Erwin Heerlijn tegen Gorecht van Robbie Wenting

Door Siemon Aikema

Het vorig seizoen was de combinatie Gorecht – Oranje Nassau geen gelukkige voor de Oranjehemden. Thuis wisten ze op het nippertje een gelijkspel over de streep te trekken (3-3). In Haren werd het een 4-2 nederlaag. Omdat dit de enige wedstrijden in competitieverband zijn tussen beide ploegen geven de statistieken dus een voordeel aan voor Gorecht. Toch betwijfelen of deze statistieken voordeel opleveren voor de thuisclub.

Gorecht is het seizoen minder florissant gestart dan we hadden gedacht. Rekenden we hen voor aanvang van de competitie nog in een stevige middenmoot, de realiteit is een stuk ongunstiger. In twaalf wedstrijden wist het team van Wenting twaalf punten te halen. Daarmee staan ze maar net boven de nacompetitieplek. Blijkbaar heeft het vertrek van spelers als Robin Zuidema, Jos Lamain en Lloyd Jackson toch veel invloed gehad. Gorecht heef een aantal jonge voetballers ingepast in de selectie en waarschijnlijk moeten deze spelers nog wat wennen. Wouter van der Velde, Bart Steenbergen, keeper Niels Koning, Sven Hazewinkel en Mark Haverkamp (allen 19 jaar) zijn de nieuwelingen uit eigen gelederen. Voor zover wij kunnen nagaan spelen deze jongelingen, uitgezonderd Niels Koning regelmatig is het eerste van Gorecht. Robbie Wenting is ook nieuw bij Gorecht. Hij volgde Bert Vos op, die nu trainer bij Winsum is. Onlangs heeft Wenting zijn contract met een jaar verlengd.

ON moet Gorecht niet onderschatten. Winsum bijvoorbeeld had het bijzonder lastig in Haren. Ook Drachster Boys had men name in de eerste helft moeite met Gorecht. De laatste wedstrijd voor de winterstop kwam er weer een vleugje hoop bij de vaste kern van de Zwart Witte formatie. In de uitwedstrijd tegen Noordscheschut, altijd lastig, werd met 3-1 verslagen. Daardoor ging Gorecht toch nog met een goed gevoel de winterstop in. Na de winterstop moeten ze bewijzen, dat ze de eerste helft van de competitie snel willen vergeten. Deze competitieronde spelen een aantal concurrenten in de onderste regionen tegen elkaar. Zoals Broekster Boys tegen Zeerobben, die beiden ook 12 punten hebben. Volgende week dinsdag speelt nr. 13 Bedum tegen de nummer laatst Be Quick Dokkum. Deze ploegen hebben allebei 11 punten. Er zullen dus ploegen uit de onderste regionen zijn, die punten pakken en het kan zo maar gebeuren, dat Gorecht bij een nederlaag tegen ON weer een aantal plaatsen zakt. Met de zeer geringe verschillen in de onderste helft kan er vaak van plek gewisseld worden. Een overwinning zal Gorecht weer even lucht geven. Het belang van deze derby voor Gorecht is daarmee voldoende belicht.

Maar ook voor Oranje Nassau is deze wedstrijd belangrijk. De Groningers staan momenteel op een keurige derde plaats. De achterstand op Winsum is slechts twee punten. Maar de voorsprong op Drachtster Boys is ook twee punten. In de tweede periode staat ON op geringe afstand van Winsum (2 punten) en Broekster Boys (1 punt). Omdat beide ploegen in deze periode nog in Groningen tegen Oranje Nassau moeten aantreden, heeft de ploeg van Heerlijn alles nog in eigen hand. Maar dan moet om te beginnen zaterdag wel worden afgerekend met Gorecht. Dat zal zeker niet gemakkelijk worden. In ieder geval speelt ON zonder Erolind Derguti (hij zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit) maar mogelijk ook zonder topscorer Mitchell Schievels, Niels Stenekes en vrijwel zeker ook Thijs van der Meulen. Deze laatste drie spelers moesten vorige week donderdag afhaken in de oefenwedstrijd tegen DZOH. Maar Heerlijn houdt nog voldoende kwaliteit over in zijn selectie. Rhobin Brander bewees bijvoorbeeld tegen DZOH dat hij als spits nog steeds kan scoren. Ruud Grol en Fred Specken zijn ook weer voldoende hersteld om een volledige wedstrijd te kunnen spelen. Jason Spanninga en Yunis el Baroudi zijn weer terug op het trainingsveld. Onze verwachting is, dat deze wedstrijd voor hen nog veel te vroeg komt.

In de winterstop is er door de selectie volop getraind. Ook stonden er twee oefenwedstrijden op het programma. DZOD werd op een 0-5 nederlaag getrakteerd en afgelopen dinsdag speelde de ploeg tegen Groen Geel. Oranje Nassau won met 1-5 tegen de derdeklasser. Daarbij moet worden aangetekend, dat de wedstrijd ruim twintig minuten voor het einde werd afgeblazen door de scheidsrechter van dienst. Groen Geel had geen wissels meer, terwijl er twee spelers geblesseerd moesten afhaken. Hierdoor konden spelers als Walid Barhouss en Erolind Derguti maar weinig minuten maken, Zij waren er nauwelijks 10 minuten voor het einde ingekomen.

De wedstrijd van komende zaterdag wordt gespeeld op Sportpark De Koepel Scharlakenlaan 28 in Haren. Naast scheidsrechter Spoler zullen zijn assistenten Marcel Brouwer en Yaron Quincy Heeren om 15-00 uur aan de start staan van deze derby.

Komende dinsdag oefent Oranje Nassau in Assen tegen Achilles 1894. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur op sportpark Marsdijk.