Erwin Heerlijn is nu sinds ruim een half jaar trainer van Oranje Nassau. Deze geboren Delfzijlster, is opgegroeid bij Neptunia. Daar heeft hij jaren gevoetbald en trainingen gegeven aan de jeugd. Ook stond hij aan de wieg van de samenwerking tussen de jeugd van Neptunia en Eemsboys. Na een korte periode bij Omlandia, waar hij werd herenigd met keeper Jan van der Zweep, moest hij stoppen met voetballen.

Door Siemon Aikema

Inmiddels was Erwin al trainer bij de samenwerkende jeugd in Delfzijl. Toen de fusie in Delfzijl rond was werd hij als hoofdtrainer verantwoordelijk voor de eerste selectie van NEC Delfzijl. In het eerste jaar als hoofdtrainer werd hij direct kampioen. Vorig jaar was Erwin verbonden aan de eerste selectie van Be Quick 1887, als assistent-trainer. Hij deed toen ook de opleiding Uefa A.Erwin, voor het seizoen zei je dat je er een mooi seizoen van wilde maken. Je noemde toen wat voor jou een mooi seizoen is: aantrekkelijke wedstrijden spelen, zoveel mogelijk punten pakken en een heel mooie tijd met elkaar hebben. In hoeverre is dit bereikt?

Ik denk dat we aan bovenstaande uitgangspunten hebben voldaan. Het plezier en beleving zie ik eigenlijk altijd terug in de spelersgroep. Daarnaast pakt de spelersgroep ook de randzaken op een leuke manier aan. Er wordt regelmatig wat georganiseerd. Die mooie tijd is voor mijn gevoel nog maar net begonnen, maar de basis is gelegd. Kijkend naar de andere twee punten: regelmatig krijg ik van mensen te horen dat ze het leuk vinden om naar wedstrijden van ons te kijken. Veel balbezit en dominant spelen zijn onze uitgangspunten. Ik denk dat dit al best vaak gelukt is, al zijn we nog lang niet waar we kunnen zijn. Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Het is leuk om naar te kijken, ik zie regelmatig goed voetbal, maar het is nog wel kwetsbaar”. Deze uitspraak brengt me dan ook op het laatste punt: zoveel mogelijk punten halen. Als je de bekerwedstrijden meeneemt, hebben we in 18 officiële wedstrijden 12 x gewonnen, 4 x gelijk gespeeld en 2 x verloren. Met een doelsaldo van 60 voor en 22 tegen. Voor een selectie met compleet nieuwe staf en 13 nieuwe gezichten is dit geen slechte tussenbalans volgens mij. Neemt niet weg dat we met elkaar ook vinden dat het nog beter kan en moet. Hier zijn we hard mee aan de slag!

We zijn nu bijna halverwege, hoe kijk je terug op het eerste gedeelte van de competitie?

Uit het bovenstaande kun je al wel een beetje opmaken wat ik van onze eigen ontwikkeling vind. Kijkend naar onze competitie ontwikkelt zich deze wel redelijk naar de verwachtingen vooraf. Er zijn altijd een paar verassingen en een paar teleurstellingen. Dit kan na de winterstop zomaar weer anders zijn. Dat is het mooie van dit spelletje.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van deze selectie en waar zou er nog verbetering mogelijk zijn?

We hebben veel technisch vaardige spelers in onze selectie. Dus aan de bal zijn we gevaarlijk en dat maakt van ons een ploeg, die iedere wedstrijd in deze klasse in elk geval mee doet om de winst. Daarnaast ben ik ook zeer tevreden over de ‘voetbalbeleving’ en de inzet van de spelers op trainingen en in wedstrijden. We hebben soms moeite om als team een hechte defensie te vormen, hierdoor incasseren we nog weleens een tegengoal te veel. Daarnaast hebben we nog wel moeite om een hecht verdedigingsblok kapot te spelen. Hier is geduld en rust voor nodig, gecombineerd met enorm veel beweging zonder bal en een nauwkeurige balbehandelingen. Dat is ook gewoon moeilijk.

Welke wedstrijd was voor jou het meest succesvol en welke wil je zo snel mogelijk weer vergeten?

Het is mijn ogen te makkelijk om dan een grote overwinning te noemen als meest succesvol. Al merk ik dat buitenstaanders dit vaak wel als succesvol en goed genoeg zien. Ik vond de tweede helft tegen Drachtster Boys heel erg succesvol. In de eerst helft hadden we het enorm moeilijk en in de rust gebeurde er iets in de kleedkamer. Daar zag ik een spelersgroep die elkaar de waarheid kon zeggen, maar ook met elkaar strijdbaar was voor een resultaat. Dat was direct terug te zien op het veld en ondanks het feit dat we met 10 man kwamen te spelen, wisten we van 3-1 terug te komen op 3-3. Dat vond ik om verschillende redenen echt knap. Wedstrijden vergeten is in mijn beleving een teken van het verdringen van zwakte. Dat gaat voor mij niet op. Juist in wedstrijden waar het allemaal wat tegenvalt, liggen voor ons de momenten waar we ons op moeten richten. Als je toch graag een antwoord wilt: de dik gewonnen bekerwedstrijden hoeven wat mij betreft niet lang nabesproken worden.

Wat verwacht je van het tweede gedeelte van de competitie Waar eindigt Oranje Nassau in jouw ogen?

Hier kun je als trainer nooit een goed antwoord op geven. Als ik nu ga roepen dat we eerste worden, zeggen mensen dat ik het te hoog in mijn bol heb en als ik zeg dat we 3e worden, heb ik te weinig vertrouwen in eigen kunnen. Ik verwacht in elk geval dat we mee gaan doen om de bovenste plekken en je wilt altijd het hoogst haalbare. Daar gaan we alles aan doen.
We nemen aan dat de beker minder belangrijk is dan competitie. We kunnen dat natuurlijk mis hebben. Daarom de vraag hoe je aankijkt tegen die bekercompetitie en wat je ervan verwacht.
Je kunt je afvragen of de beker minder belangrijk is. Op voorhand zou je zeggen ‘ja’, maar als je na de winter nog in de beker zit en het lukt om nog drie wedstrijden te winnen, plaatsen we ons voor de echte beker. Dat is voor elke 1e klasser een fantastisch avontuur. Dus wat mij betreft is de beker vanaf nu o ok heel erg belangrijk. (Noot van onze kant, spelen in de eerste ronde van de beker was voor Oranje Nassau in augustus 2016 inderdaad een mooi avontuur.)

Hoe is de sfeer binnen selectie en trainersstaf?

De sfeer is ontspannen en leuk. We hebben het rondom trainingen en wedstrijden goed met elkaar. Naast de spelers en trainers is hierin ook een zeer belangrijke rol voor onze elftalleiders en medische staf. Die proberen er ook alles aan te doen om de spelers naar de zin te maken of zo goed mogelijk te begeleiden. Naast leuk en ontspannen heerst er ook sfeer van beter worden en presteren.
Mitchell Schievels noemde je onlangs in een interview een mensenmens. Daar zul je het waarschijnlijk wel mee eens zijn. Wat doe je als mensenmens anders dan bijvoorbeeld een meer zakelijke trainer. Met ander woorden wat maakt jouw bijzonder.
Oei, dat is een lastige vraag! Elke trainer werkt op zijn eigen manier en mijn vertrekpunt is altijd de sociale competentie. Dat kun je heel breed zien. Ik vind het gewoon erg belangrijk dat spelers en andere mensen om het team heen zich prettig en gewaardeerd voelen. Ik probeer laagdrempelig en benaderbaar te zijn. Dus tussen de groep wanneer het kan en erboven wanneer het moet. Maar of dat bijzonder is weet ik niet. Het is een manier van leiding geven aan een groep mensen. Het verschil met een meer zakelijke trainer is misschien dat het contact met spelers verder gaat dan over voetbal alleen. Ik denk dat beide stijlen van leiding geven voor- en nadelen heeft. Voor een trainer is het denk ik het belangrijkste om de stijl te ontdekken en te ontwikkelen die het beste bij je past.

Wie wordt volgens jou kampioen en welke ploegen gaan de onderste 3 plaatsen bezetten?

Ik denk dat het kampioenschap en dus de top 5 zal gaan tussen HZVV, Drachtster Boys, Winsum, PKC en ON. Op basis van de eerste helft van het seizoen ligt de grote favorietenrol bij HZVV, maar in de tweede helft van het seizoen kan er nog van alles gebeuren. De laatste drie ploegen ga ik me niet aan wagen. Ook dit zal nog een spannende strijd worden.

Je hebt bij Oranje Nassau je contract verlengd. Waarom ben je daar tevreden over?
Ik ben blij met een jaar extra bij ON, omdat we aan het bouwen zijn aan een nieuwe ploeg en je daar meer tijd voor nodig hebt dan één seizoen. Als trainer wil je, denk ik, altijd langer dan een jaar ergens werken. Daarnaast heb ik het erg naar mijn zin met de staf en spelers en voel ik vanuit de TC van ON het vertrouwen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat we er met elkaar een heel mooie tweede seizoenshelft van kunnen maken. Een mooie eindklassering in 1E, zover mogelijk komen in de beker en handhaving van het 2e elftal in de hoofdklasse! Als we vervolgens niet zoveel mutaties hebben als in andere jaren, kunnen we pas echt tevreden zijn. Ik hoop dat we hierbij kunnen rekenen op de steun van de vaste ON-volgers. Ik heb in het afgelopen half jaar gemerkt dat ‘de lat der verwachtingen’ hoog ligt en het spel niet gauw goed genoeg is. Ik vind dat wij op basis van de resultaten en het vertoonde spel in de eerste seizoenshelft wel iets vaker ‘best goed‘ in plaats van ‘niet slecht‘ mogen horen.

Erwin, ook wij wensen je een mooie tweede seizoenshelft toe. Het liefst met een periodetitel of een kampioenschap. En minstens de halve finale van de beker bereiken zou natuurlijk ook een mooi resultaat zijn.