Samenvattend: Strijdend voor de titel HZVV en Drachtster Boys, meedoen in het linker rijtje Winsum, Gorecht, Zeerobben PKC en Oranje Nassau. Middenmoters zijn dan Be Quick Dokkum, d’ Olde Veste, Groningen en Noordscheschut. Wellicht dat Balk, Bedum en Broekster Boys voor een voor hen prettige verrassing kunnen zorgen.

Door Siemon Aikema

Ongeveer aan het einde van de voorbeschouwing op het seizoen 18/19van 1E schreven we deze regels op. Het leek ons interessant om in de winterstop na 12 competitieronden eens even terug te kijken. Het is dan fijn om te constateren, dan deze beschouwing niet helemaal verkeerd uitpakte.
In ieder geval één ploeg voldoet zeker niet aan onze verwachtingen. Gorecht heeft het verlies van enkele bepalende spelers tot nu toe niet goed kunnen opvangen. Dat zegt natuurlijk niets over de tweede helft van de competitie, maar voorlopig vallen ze nog erg tegen. De overwinning in de laatste competitieronde tegen Noordscheschut geeft de ploeg van trainer Robbie Wenting mogelijk nieuwe impulsen.

Van Zeerobben hadden we vooraf ook meer verwacht. Toch bleek al in de eerste ronde tegen Oranje Nassau, dat we mogelijk ons hadden vergist. Arjen Postma heeft blijkbaar het gat nog steeds niet boven, want Zeerobben staat maar 1 punt boven de degradatieplaats.

Winsum hadden we in de middenmoot verwacht, maar de ploeg van Bert Vos doet het tot nu toe uitstekend. Een keurige tweede plaats, deze ploeg is de enige, die (op afstand) HZVV kan volgen. Van de laatste zes ontmoetingen hebben de Winsumers vijf gewonnen en één gelijkgespeeld. Ze staan daarom in de tweede periode terecht bovenaan.

Met HZVV hadden we het wel goed. De Hoogeveners hebben kwalitatief de sterkste selectie. De eerste acht wedstrijden werden allen gewonnen. En na twaalf wedstrijden heeft de ploeg van Gert van Duinen slechts vier verliespunten. Opvallend is wel, dat de enige nederlaag tegen Broekster Boys was.

De mannen van Patrick Zwart uit Damwoude verrassen na een zeer matig begin de laatste weken ook constant. Leek Broekster Boys gedoemd te degraderen, nu pakken ze geregeld hun punten, zoals de overwinning in de laatste competitieronde tegen PKC. Toch zijn de Rood Zwarten lang niet veilig. Ook zij staan 1 punt boven de degradatiestreep.

PKC lijkt te wisselend om een rol van betekenis te spelen in deze klasse. Toch kunnen ze mogelijk in de tweede helft van de competitie nog wel verrassen. De  plaats in het linker rijtje, zoals we vooraf voorspelden, is bijna halverwege wel duidelijk. Met een vijfde plaats heeft het team van Bennie de Jong een keurige plaats in dat linker rijtje.

Even daarboven staat Drachtster Boys. We hadden de ploeg van Hans van der Ploeg hoger ingeschat. We dachten, dat zij gelijke tred konden houden met HZVV. Het gemis van aanvaller Robin Zuidema doet de Drachtster ploeg blijkbaar geen goed. Gelukkig is deze speler na een langdurig ziekenhuisverblijf weer op de goede weg al zal het nog wel even duren voordat hij weer mee speelt, zo verwachten we. Toch moeten we Drachtster Boys nog niet kansloos achten voor de bovenste plaatsen. Op dit moment staan ze vierde, twee plaatsen lager dan wij hadden verwacht.

Van de voorspelde middenmoters zijn d’ Olde Veste, Groningen en Noordscheschut ook daadwerkelijk in die positie. Overigens is dat wel knap van bijvoorbeeld Noordscheschut. De ploeg van trainer Marc van Meel heeft veel aan ervaring moeten inleveren, maar slaagt erin met passie en inzet regelmatig punten te pakken.
We denken dat Olde Veste na een matig begin het juiste ritme te pakken heeft. En Groningen is voor ons toch een vraagteken. Blessureleed maakt deze ploeg kwetsbaar, maar mogelijk is de lijst van geblesseerden na de winterstop wat korter.

Verrassend genoeg, althans voor ons, voert Balk die middenmoot aan. Vooral hun tomeloze inzet heeft punten opgeleverd tegen o.a. Winsum (overwinning) en Oranje Nassau (gelijkspel). Toch betwijfelen we of Balk, ondanks een sterke verdediging, deze positie wel kan handhaven.

Trainer Henk Konings zal er alles aan moeten doen om Be Quick Dokkum dit seizoen voor degradatie te behoeden. Op dit moment staan de Dokkumers op een veertiende plaats, maar de verschillen onderin zijn weer erg klein. Wellicht kan Konings net als jaren geleden bij Oranje Nassau toch nog op een onverwachte manier aan degradatie ontkomen. De aanhang van Be Quick heeft er in ieder geval nog alle hoop op.

Bedum verkeert in de onderste regionen, ze staan in punten gelijk met Be Quick Dokkum, maar hebben een beter doelsaldo. Toch complimenten aan het team van Remy van der Wal. Ondanks dat ze laag staan, voetballen ze altijd aanvallend, ook tegen ploegen als Oranje Nassau en Drachtster Boys. Op grond van deze positieve instelling verwachten we dat Bedum nog wel wat kan stijgen op de ranglijst.

Tenslotte nog Oranje Nassau. Vooraf plaatsten we dit team in het linker rijtje. Dat is wel gelukt, het team van Heerlijn staat op een keurige derde plaats. Toch beseffen we dat dit ook anders had gekund. Er werden onnodig punten verspeeld tegen Noordscheschut (1-1) en Balk (3-3). Tegen HZVV en Winsum werd verloren en beide keren, zeker tegen Winsum had er op grond van de veldverhouding zeker een punt ingezeten. Ook het gelijkspel tegen Drachtster Boys had achteraf ook zo maar 3 punten kunnen opleveren. Conclusie van onze kant is daarom dat er voor dit jonge talentvolle team zeker mogelijkheden zijn om er een goede tweede seizoenshelft van te maken. We zijn ervan overtuigd, dat het scenario van vorig seizoen zich niet hoeft te herhalen. Toe stond Oranje Nassau op 16 punten nog wel mee in de kop van 1E. Nu zijn er 24 punten binnengehaald, met uitzicht op een hogere klassering. In de tweede periode staat de ploeg van Heerlijn ook op een derde plaats, met een achterstand van 1 punt op Winsum en 2 punten op het verrassende Broekster Boys. Oranje Nassau treft beide ploegen nog thuis in deze periode op resp. 26 januari en 9 februari. De Oranjehemden hebben de tweede periode daarom nog in eigen hand. We zijn benieuwd naar het vervolg van deze wederom spannende competitie. Vanaf 19 januari gaan we het weer volgen.