Dinsdagavond had Oranje Nassau weinig moeite met Groningen. Het was een vrij eenzijdige wedstrijd, waarin de thuisclub vanaf het begin de overhand had. Groningen leek in niets op de cupfighter van een drietal seizoenen geleden.


Door Siemon Aikema

Vanaf het begin van de wedstrijd had Oranje Nassau meer balbezit. Groningen, dat met veel invallers speelde, werd teruggedrongen op eigen helft en kwam slechts sporadisch op de heft van Oranje Nassau. Een doelpunt kon dan ook niet uitblijven. Ruendel Martina schoot na 6 minuten net naast en Ali Hussein al Jaffar schoot in de handen van de keeper. Na acht minuten was het wel raak. Na een prima actie van Tyson dos Santos kwam de bal bij David Voigt. Zijn schot werd geblokkeerd door de verdediging van Groningen, maar de terugkomende bal werd keurig ingekopt door gelegenheidspits Dennis Molema. Daar bleef het in de eerste helft bij, al waren er kansen voor Mathijs Lindemulder, Ali Hussein al Jaffar en David Voigt. Dennis Molema scoorde nog wel, maar hij werd teruggefloten voor buitenspel. Gele kaarten waren er in de eerste helft nog voor Jaimie en Wesley Walstra. Deed Groningen dan niets terug. Ja zeker wel, via snelle counters probeerden ze gevaar te stichten in het strafschopgebied van Lars van der Sluis. Na een half uur kreeg Groningen ook nog eens de eerste corners van de wedstijd en vlak voor rust was er nog een grote kans, die werd gered door Lars van der Sluis. Daar bleef het bij.

In de tweede helft ging ON door met waar het in de eerste heft was gebleven. Na 48 minuten eindelijk de eerste corner voor de gastheren en even later weer eentje. Na 55 minuten valt de tweede goal van de avond. Na een mooie actie schiet Ruendel Martina vanaf de rand van de 16 meter in de uiterste hoek. Keeper kansloos en ON heeft de bevrijdende 2-0 binnen. Drie minuten later is het weer raak. Tyson dos Santos zet verschillende spelers op het verkeerd been en schuift de bal in de hoek binnen. Trainer Heerlijn wisselt de licht aangeslagen Mathijs Lindemulder voor Niels Stenekes, die opnieuw zijn minuten mag maken. Even later weer een kans voor Tyson dos Santos, maar deze leer ging de bal net over. Heerlijn wisselt verder, Mitchell Schievels wordt ingebracht voor Fred Specken en even later Michel Koopman voor Ruendel Martina. Dan begint aan het eind van de wedstrijd de Schievels show: 78e minuut strafschop Oranje Nassau. Tyson gunt Mitchel de bal en de laatste schiet de bal onberispelijk in. 81e minuut Mitchel krijgt de bal prachtig onder controle en schiet vanuit de draai zijn tweede binnen. Drie minuten later is Tyson dos Santos weer eens op avontuur en geeft na een mooie actie de bal precies op maat bij Mitchell die de bal binnenschiet. De 7-0 valt vlak voor het einde. Opnieuw een terechte strafschop voor Oranje Nassau, deze keer gaat Tyson dos Santos zelf achter de bal staan. Ook hij schiet prima in. Daarna vindt scheidsrechter Bart Pleiter het welletjes en fluit hij de wedstrijd naar het einde.
Hoewel  we in het verslag spreken over een Mitchell-sow moeten we daarbij direct aantekenen, dat de spits.de kansen vooral kreeg door de mogelijkgheden, die zijn teamgenoten hem boden. Als team heeft Oranje Nassau, vooral in de tweede helft, de prestatie neergezet.

Vooraf aan deze wedstrijd sprak een vaste supporter Mitchel Schievels aan. Niet wetende dat Mitchell als wisselspeler begon, zei deze supporter, dat Mitchell er wel een paar in moest schoppen. “Dat doe ik dan in de tweede helft” zei Mitchell. Dat heeft hij waargemaakt. In de tweede helft speelde hij ongeveer 25 minuten mee. In die minuten scoorde hij drie keer binnen het bestek van twaalf minuten. Een loepzuivere hattrick met dank aan zijn teamgenoten.
Trainer Erwin Heerlijn was na afloop wel tevreden. Hij vond het een lastige wedstrijd, vooral door de manier van spelen van Groningen. In de eerste helft namen zijn spelers het volgens hem iets te gemakkelijk op na de vroege openingsgoal. Daarna lukte het niet allemaal mede door concentratieverlies en gemakzucht. In de tweede helft bracht ON volgens Heerlijn meer power in de wedstrijd. “Zeven goals maken tegen deze ploeg blijft natuurlijk wel een prestatie”, zie de trainer.

Na afloop van de wedstrijd werd in de bestuurskamer nog meegekeken met de loting, die live op Facebook te volgen was. Yoran Popovic van HZVV trok voor Oranje Nassau opnieuw een thuiswedstrijd, dit keer tegen derdeklasser LTC uit Assen, de club van onder andere oud- ON’ er Raphael Tuankotta. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 23 februari 2019. Mocht ON deze wedstrijd winnen, dan spelen ze uit tegen de winnaar van zaterdag-vierdeklasser Helpman tegen LAC Frisia 1883, dat uitkomt in de zondag tweede klasse.

Maar eerst gaan we genieten van de feestdagen en de winterstop. Zaterdag 19 januari is de e.v. ontmoeting van Oranje Nassau Dan spelen we in Haren tegen Gorecht.

KNVB info ON1