Na de overwinning op tweedeklasser Hoogezand zit Oranje Nassau in de tussenronde van de districksbeker. Acht ploegen strijden in deze ronde om samen met 28 andere teams door te dringen naar de laatste 32. Dat zal voor de Oranjehemden een geen gemakkelijke opgave worden.

Door Siemon Aikema

Ja we weten het, nog niet zo lang geleden was Groningen ook de tegenstander, maar dan in de competitie. Oranje Nassau won die wedstrijd redelijk gemakkelijk met 4-1. Maar we brengen even in herinnering, dat Groningen eerder in de beker ook al furore maakte. Vorig seizoen bereikte de formatie van Jouke Faber, toen nog onder leiding van Gert Haak, de laatste 32. Daar werden ze uitgeschakeld door hoofdklasser Urk. In het seizoen 15/16 ging het helemaal goed met Groningen. De toen in de 3e klasse spelende formatie kwam tot de halve finale. De overwinning op Veenhuizen was niet spectaculair, maar de uitschakeling van Harkemase Boys (na strafschoppen) was dat natuurlijk wel. Via overwinningen op tweedeklasser Zwartemeer, eersteklasser Bergum en hoofdklasser Genemuiden bereikten ze de laatste vier. Dat ze daar door Flevo Boys werden uitgeschakeld was wellicht logisch. In de KNVB-beker werd het volgende seizoen nog Velsen verslagen voordat Rosmalen (derde divisie) een maatje te groot bleek.

Het is dus duidelijk, dat bij Groningen in de beker soms ongekende krachten naar boven komen. Natuurlijk geven resultaten uit het verleden ook geen garantie voor het heden. In die jaren speelden mannen als Tim Rozema, Ivan Landlust, Lucien Kloetstra, en Jacky Venema nog in de selectie. Deze brok ervaring missen ze nu, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze geen goede ploeg meer hebben. In de beker rekende Groningen, na de poulefase dit jaar af met derdeklasser DVC Appingedam (0-5) en vierdeklasser WVV zaterdag (0-4). Zoals bekend versloeg Oranje Nassau Kwiek (9-1) en Hoogezand (3-2). In de competitie doet Groningen het een stuk beter dan vorig seizoen voor de winterstop. Na 13 wedstrijden stonden ze met een schamel totaal van 3 punten onderaan. Nu hebben ze ook 13 wedstrijden gespeeld en ze staan met 14 punten in de middenmoot. Afgelopen zaterdag werd het thuis tegen Winsum 2-3. Groningen moet in die wedstrijd o.a. de 46- jarige Jacky Venema laten invallen door de vele blessures. Venema scoorde nog de 2-3, maar slaagde er niet in er een gelijkspel uit te slepen

Oranje Nassau kan komende dinsdag in ieder geval wel beschikken over Erolind Derguti. De aanvaller is voor de competitie geschorst, maar mag voor de beker wel voor zijn ploeg uitkomen. Dennis Molema, die tegen Hoogezand was geschorst (2 gele kaarten in voorgaande wedstrijden) mag ook weer meedoen. Dat maakt de keus voor trainer Erwin Heerlijn, die vorige week contractverlenging kreeg, wel wat ruimer. We verwachten dat Las van der Sluis net als in de andere bekerwedstrijden weer in het doel zal staan. Voor de rest houden we ons een beetje op de vlakte, de trainer zal wel bepalen, wie speelt.

Het gelijke spel van afgelopen zaterdag tegen Balk was waarschijnlijk niet ingecalculeerd door de trainers. De verdediging van de Friezen stond als een huis, vooral in het eerste deel van het duel. Toch liet Oranje Nassau ook in deze wedstrijd weer goede dingen zien. Jammer was natuurlijk, dat in blessuretijd even niet werd opgelet. Balk was er al de kippen bij om hiervan te profiteren. Het bericht op het Twitteraccount van Balk gaf het goed weer: strijders van @balk pakken punt tegen @oranjenassau.

Tegen Balk konden Ruud Grol en Frederik Specken weer in de basis starten. In de tweede helft dan eindelijk het debuut van Niels Stenekes. Hij heeft er lang op moeten wachten, maar in onze ogen was zijn debuut verdienstelijk. Ook Thijs van der Meulen en Walid Barhouss konden weer minuten maken. Of ze tegen Groningen ook bij de selectie zitten of in de basis staan gaan we afwachten. Oranje Nassau zal, wil het de volgende ronde bereiken, er vol voor moeten gaan. Met alle respect zijn Kwiek en Hoogezand van een ander kaliber dan Groningen. En het feit, dat veel spelers bij Groningen er door blessures mogelijk niet bij zijn, lijkt ons geen reden om de komende tegenstander te onderschatten. Balk heeft bewezen, dat een onverzettelijkheid wel wat kan opleveren tegen het, zoals verslaggever Bert Postma het noemde, tikkie voetbal van Oranje Nassau. De oranjehemden zullen passie en inzet aan de dag moeten leggen om te overwinteren in de beker.

Dinsdagavond om 20.00 uur zal scheidsrechter Bart Pleiter uit Groningen het startsein voor het begin van de wedstijd geven. Pleiter wordt geassisteerd door de neutrale assistenten Kees Brondijk uit Hoogezand en Peter Kats uit Heereveen.
Na deze wedstrijd is de winterst0p echt aangebroken voor Oranje Nassau. Op zaterdag 19 januari speelt ON uit tegen Gorecht zijn eerste competitiewedstrijd van 2019.
De loting voor de volgende ronde zal plaatsvinden na afloop van de wedstrijd Genemuiden – HZVV. Deze wedstrijd wordt ook op dinsdagavond 18 december gespeeld.