Zaterdag 15 december sluit Oranje Nassau het eerste gedeelte van de competitie af. Zaterdag is in de twaalfde wedstrijd van dit seizoen Balk de tegenstander. En dat is beslist geen reden om gemakkelijk over te denken.

Door Siemon Aikema

Laten we deze keer eens weer met de statistieken beginnen. Oranje Nassau en Balk hebben in totaal zes keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan won de thuisclub drie keer en werd er ook drie keer gelijk gespeeld. De eerste wedstrijd was in het seizoen 2000/2001. Via het Groninger Dagblad van 27 november kwamen we er achter, dat in die wedstrijd het doel ook al werd verdedigd door de huidige 37-jarige keeper Hessel Altenburg. En dat Altenburg onder andere moest toestaan dat Michel Schreuder in die wedstrijd een loepzuivere hattrick scoorde. Overigens was die overwinning pas de tweede in dat seizoen voorde Oranjehemden. In de jaren erna tussen 2012 en 2018 hoefde Hessel minder goals toe staan, namelijk 6 in 5 wedstrijden. Twee keer wist hij de nul te houden, ook in wedstrijden waarin Oranje Nassau de boventoon voerde.

Met keeper Hessel hebben we ook meteen de meest ervaren speler van Balk. Een andere ervaren kracht is spits Johannes Altena. Hij is net weer terug in de basis van Balk. Deze spits, zo lazen we in het Friesch Dagblad heeft door blessures ongeveer anderhalf jaar niet kunnen voetballen. Tot nu toe scoorde Johannes 124 keer, waarvan 123 voor Balk. Overigens heeft hij nog nooit gescoord tegen Oranje Nassau, wat ons betreft blijft dat ook zo. Komende zaterdag staat de spits pas voor de vierde keer dit seizoen in de basis. Balk kan hem goed gebruiken, want de ploeg heeft het minst gescoord in 1E. In 11 wedstrijden werd slechts 11 keer gescoord. Naast Altenburg en Altena beschikt Balk ook nog over de routiniers Beerend Altena (30), Johan Berger en Johan Geertsma (29). Naast deze spelers waren in de laatste 5 ontmoetingen ook Harry Deinum, Harm Jan de Jong, Ivar Klijnsma, Bauke Lyklema (die ooit een jaar voor ON speelde) en Pisties Nzoko al selectiespeler bij de Friezen. De jonge Marnix Zeldenrust (20) speelt ook alweer 4 jaar in de selectie. Trainer Dick Sangers stopt na 5 seizoenen bij de Friezen, hij wordt trainer van Be Quick Dokkum.

Trainer Erwin Heerlijn zal er ongetwijfeld voor waken de komende tegenstander te onderschatten. Nummer 3 van de ranglijst Winsum verslikte zich in oktober ook in de felle tegenstand van Balk. Daarnaast is de ploeg van Sangers bezig aan een goede serie in de competitie. Zaterdag werd de derde overwinning op rij behaald tegen Groningen (2-0) Door dit resultaat staat Balk nu op een keurige zesde plaats. Maar na een eventuele nederlaag a.s. zaterdag kan het weer helemaal anders zijn, want de verschillen in deze opnieuw spannende klasse zijn niet erg groot. Vier ploegen staan op hoogstens 3 punten achterstand, dus Balk zal de punten wel hard nodig hebben om in de winterstop in het linker rijtje te staan.

Oranje Nassau wist afgelopen zaterdag met 3-0 te winnen in Bedum. Dat ging niet altijd gemakkelijk. In ieder geval was verliezend trainer Remy van der Wal content met de tegenstand die zijn ploeg bood aan de gasten. Er had volgens Van der Wal wel iets meer ingezeten. Volgens trainer Heerlijn was het een zakelijke overwinning. Hij was uiteraard content met het resultaat. “We moeten HZVV onder druk houden”, zei de trainer na afloop. Keeper Erwin Heidekamp speelde zaterdag een hoofdrol. Hij wist de moeilijkste ballen van Bedum onschadelijk te maken. De sterk spelende Frederick Specken wist de score te openen met een mooie goal. David Voigt scoorde via een mooie vrije trap en Rhobin Brander, topscorer van vorig seizoen, maar nu in een andere rol spelend, benutte een strafschop. Mooi was, dat Fred zaterdag weer in de basis kon starten. Dat gold nog niet voor Ruud Grol en Thijs van der Meulen. Zij konden ook zaterdag wel weer minuten maken. Vorige week donderdag merkte Thijs op, dat hij nu weer op ongeveer 70% kon spelen. Het gaat met hem en met Ruud zeker de goede kant op. Niels Stenekes zou ook op de bank beginnen, maar een ongelukkige botsing op de training leverde hem een gekneusde borstbeen op. Daardoor moest zijn debuut in het eerste opnieuw moest worden uitgesteld. Sterkte Niels, hopelijk ben je er weer snel bij.

De selectie van Heerlijn heeft de punten ook hard nodig om de druk op HZVV hoog te houden. En ook om in ieder geval gelijke tred te houden met Winsum, dat op doelsaldo op de derde plaats staat. In de tweede periode staan deze twee ploegen ook samen aan kop. Maar PKC, Broekster Boys, Balk en Noordscheschut hebben slechts 1 punt achterstand op de beide koplopers. Wanneer de mannen van Heerlijn zouden verliezen van Balk zijn ze in ieder geval de koppositie kwijt, ongeacht de andere uitslagen. En een periodetitel kan natuurlijk ook een mooi toetje zijn aan het eind van de reguliere competitie. Ook daarom is een overwinning op Balk gewenst. Zoals bekend wagen we ons niet vaak aan een voorspelling. Toch denken we., zonder de tegenstander te onderschatten, dat er zaterdag wel kansen liggen voor de overwinning. De snelle en beweeglijke ploeg moet de stugge verdediging dan wel weten te slopen. En Oranje Nassau zal wat zorgvuldiger moeten zijn met de kansen die er komen. En reken maar, dat de eerder genoemde keeper Hessel graag de kansjes van ON onschadelijk wil maken. De keuze van de trainers wordt langzamerhand wel weer wat groter. Maar Oranje Nassau zal het zaterdag opnieuw zonder Erolind Derguti moeten doen. Zijn schorsing zit er nog niet op.

De wedstrijd Oranje Nassau-Balk begint zaterdag om 15.00 uur op het kunstgras van Coendersborg. Scheidsrechter is Robert Jager uit Westerlee. Zijn assistenten zijn zaterdag Jos Klinkhamer uit Veendam en Kylian Jousma uit Bedum.

Het verdere programma vermeldt onder andere het duel tussen Noordschescut en Gorecht, Broekster Boys speelt thuis tegen PKC, Zeerobben ontvangt koploper HZVV, Olde Veste speelt teg Be Quick Dokkum, Bedum moet naar Drachtster boys en Groningen wil zich thuis ongetwijfeld revancheren voor de nederlaag tegen Balk. Winsum zou daar dan slachtoffer van moeten worden, maar of dat lukt is maar de vraag.