Het gaat Oranje Nassau momenteel voor de wind. En we hebben het hier niet over een watersportvereniging, maar over de 1e klasser uit Groningen. De lijntjes tussen ON en de vv Bedum zijn erg kort en het voormalige CVVB was dan ook vaak een pittige tegenstander die absoluut niet wilde verliezen van de stadjers. Men mocht dan ook zaterdag weer een leuke pot voetbal verwachten op het stormachtige sportpark in Bedum, waar de wisselspelers deze keer niet mochten klagen met hun plek in de dug out. De gerieflijkste plek langs de lijn. De plm. 100 toeschouwers hadden het geluk dat ze tijdens de wedstrijd de paraplu dicht konden houden.

Door Bert Postma

Direct na de aftrap van ON veroverde Bedum de bal en nam zoals vaak bij de thuisploegen, het voortouw. De gastheren probeerden de wedstrijd stevig in handen te krijgen, wat ze ondanks de harde, dwars op het veld staande wind ook aardig lukte. Oranje Nassau keek het aan, verdedigde rustig en doelman Erwin Heidekamp moest een paar keer zijn klasse bewijzen. Echt gevaarlijk kon Bedum niet worden en het was dan ook Tyson dos Santos die namens ON in de 10e minuut het eerste schot op doel loste. Zijn vizier stond nog niet op scherp. Een minuut later de eerste corner van Bedum, waarbij Heidekamp echt aan de bak moest om een achterstand te voorkomen. Nadat Dennis Molema als verdediger even een aanvallend geintje moest maken, wat hem bijna fataal werd, was het Frederik Specken die in de 18e minuut het overwicht van Bedum zat was en met een droge knal van een meter of 25 doelman Jos Broekman kansloos liet.0 – 1. Bedum, natuurlijk even aangeslagen moest terug en mocht van geluk spreken dat dos Santos een paar minuten later de stand niet verdubbelde en voorlangs schoot. Oranje Nassau maakte van dat moment af de dienst uit op het snelle kunstgras.

In de 28e minuut moest trainer Remy van der Wal van Bedum noodgedwongen de al niet geheel fitte Nigel Bakker met een forse knie blessure wisselen voor Yannick Groen. De wedstrijd leek wat te verzanden en het was wederom Frederik Specken die wat leven in de brouwerij bracht, door even een beukje uit te delen aan de zijlijn. Scheidsrechter Agricola uit Heerenveen was hem goed gezind en hield de kaarten op zak. Agricola die overigens samen met zijn assistenten Kuperus en Caglak een prima wedstrijd floot. In de 37e minuut had ON geluk toen een hard schot van Soeratmin Venema via de rug van een ON'er bijna binnen vloog. Oranje Nassau kwam even onder druk, maar bleef onder leiding van Heidekamp de situatie meester. Toch kwam uit een keiharde vrije trap vanaf een meter of 30 bijna de gelijkmaker en moest Heidekamp naar de grond in de uiterste hoek. Het zou Bedum welgelegen zijn geweest drie minuten voor rust.

Oranje Nassau wilde deze middag, ook gezien de andere tussenstanden deze middag geen schade oplopen en was ook niet van plan om cadeautjes weg te geven in deze pakjestijd De ploeg zette direct volop druk op haar tegenstander. In de 46e minuut was Tyson dos Santos dicht bij de 0 – 2 en in de 54e minuut werd een fraaie voorzet van Ali Hussein al Jaffar door topschutter Michell Schievels net naast gekopt. Oranje Nassau gaf door haar offensieve voetbal ook ruimte weg en daar maakte Venema namens Bedum bijna gebruik van in de 55e minuut.  Hij schoot de bal rakelings langs het ON doel. In de 57e kreeg ON een vrije trap te nemen een paar meter buiten de 16 en mompelde het ON publiek reeds Tyson dos Santos. Specialist bij uitstek. Tyson nam inderdaad plaats achter de bal, maar uit zijn schaduw kwam heel slim David Voigt aangeslopen die de bal onhoudbaar hard langs de verbouwereerd Broekmans schoot. O – 2. Bedum op de knieen. Trainer Erwin Heerlijn van ON gaf rust aan Frederik Specken en Ali Hussein al Jaffer en wisselde voor Thijs van der Meulen en Ruud Grol. Allemaal mannen met nog lichte pijntjes die nu hun minuten konden maken. Tussen deze wissels door gaf scheidsrechter Agricola nog geel aan de Bedumer Stijn Hekstra voor een te forse charge op ON'er Dennis Molema. V.d.Wal was zo verstandig om even later Hekstra te vervangen door Tom van Dijk. In de 70e minuut was Michell Schievels bijna succesvol in zijn race op de topscorerspositie, maar de paal stond scoren in de weg. Toch zat de 0 – 3 er aan te komen en toen in de 73e minuut Yannick Groen zo vriendelijk was om Tyson dos Santos in het strafschopgebied onderuit te halen, was Rhobin Brander er als de kippen bij om doelman Jos Broekmans de verkeerde hoek in te sturen en het scorebord de 0 – 3 aan te laten geven. Oranje Nassau ging op jacht naar meer, maar Broekmans weigerde hieraan mee te werken. De ON trainers deden nog een poging door een wissel van David Voigd voor Michel Koopman, maar het bleef bij een mooie 0 - 3 overwinning door een sterk, collectief Oranje Nassau, dat goed in de achtervolging blijft op koploper HZZV. Bedum moet oppassen om niet bij de gevaarlijke plaatsen te belanden.
Oranje Nassau ontvangt a.s. zaterdag het Friese Balk op sportpark Coendersborg. Houdt U even het juiste aanvang tijdstip in de gaten i.v.m. de vroeg invallende duisternis.

KNVB info ON1