De laatste onderlinge wedstrijd tussen Oranje Nassau en Bedum was in het seizoen 15/16. De tegenstellingen waren groot op die zevende mei 2016: Mede door de overwinning thuis tegen Bedum werd ON kampioen en was Bedum gedegradeerd. In dit seizoen komen beide ploegen elkaar weer tegen, omdat Bedum vorig seizoen toch wel verrassend kampioen werd van de tweede klasse J.

Door Siemon Aikema

Bedum en Oranje Nassau hebben nog niet zo vaak in competitieverband in Bedum tegen elkaar gespeeld. Dat komt natuurlijk ook omdat Bedum een fusieclub is, die tot en met het seizoen 12/13 op zaterdag onder de naam CVVB speelde. Maar daarover verderop meer. Keeper Lars van der sluis van Oranje Nassau heeft een verleden bij Bedum. Hij speelde enkele jaren in de selectie. In de huidige selectie is Bart Apotheker ongetwijfeld één van de bekendste spelers. Deze routinier speelde onder andere 3 jaar bij ACV en is vorig seizoen teruggekeerd bij zijn oude club. Nick Oostermeijer speelt al 17 jaar bij de eerste selectie van eerst CVVB en nu Bedum. Ook hij brengt de nodige routine mee. Enige echte nieuweling in de selectie is, voor zover we kunnen nagaan, de 21-jarige verdediger Yannick Groen. Hij kwam over van Go Ahead Kampen, daar speelde hij 4 jaar in de eerste klasse D. Volgens onze gegevens zijn Hakim Agdad, Stef Klugkist en Julian Walraven ook nieuw in de selectie maar zij lijken doorgestroomd vanuit eigen gelederen. Een andere jongeling, de 19-jarige Jos Broekmans, speelt al voor het tweede seizoen in de eerste selectie. Topscorer tot nu toe is Soeratmin Venema. Hij maakte tot nu toe vijf goals.

Trainer is Remy van der Wal loopt ook al een hele tijd mee in Bedum. Volgens Eemsmondsport heeft Remy 12 seizoenen in het eerste van CVVB gespeeld. Ook zijn jeugd bracht hij bij de Bedumers door. Op Voetbalnoord kon ik vinden, dat hij sinds 99/00 bij de selectie zit. Daarbij moet worden aangetekend, dat Eemsmondsport vast en zeker gelijk heeft, want de selectie van CVVB 98/99 is niet in zijn geheel opgenomen bij Voetbalnoord. Na zijn carrière is Remy bij CVVB gebleven. Eerst als assistent, toen tijdelijk als interim hoofdtrainer daarna weer assistent van Hans van der Ploeg. In 2015 onderbrak hij zijn verblijf in Bedum en werd hoofdtrainer bij De Pelikanen (nu DVC) in Appingedam. Na 2 jaar keerde Remy terug bij het gefuseerde Bedum. Dat jaar werd hij met zijn ploeg direct kampioen van de 2e klasse J. Bedum doet het als debutant redelijk. De ploeg heeft tot nu toe 11 punten gehaald en staat daarmee op de gedeelde tiende plaats. Overwinningen waren er tegen Gorecht (6-1) Groningen (2-1) Zeerobben (0-2) De laatste 3 wedstrijden haalde Bedum 2 punten. Eerst werd er gelijkgespeeld tegen Balk (1-1), twee week geleden verloren ze de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Noordscheschut in de laatste minuut (0-1) en tegen Olde Veste werd afgelopen week met 3-3 gelijk gespeeld.

De historie van Bedum-Oranje Nassau kent tot nu toe slechts 3 competitiewedstrijden. Beiden ploegen wonnen 1 keer en ook was er een gelijkspel. Kijken we naar de voorganger van Bedum CVBB, dan hebben we meer cijfers. Sinds 1996 vonden we 11 wedstrijden in competitieverband. Het voordeel is voor ON, zij wonnen vijf keer tegen CVVB vier keer. Ook werd er twee keer gelijkgespeeld. Toch geven deze cijfers een beeld, dat ON het vaak moeilijk heeft in Bedum.

Zaterdag zal er weer naar verwachting weer volop strijd zijn in Bedum. Oranje Nassau mag dan mogelijk meer kwaliteit hebben, daar red je het niet altijd mee in het veld. Bedum heeft in de afgelopen wedstrijden getoond, dat ze met veel inzet en beleving kunnen voetballen. Tegen bijvoorbeeld HZVV kwam de paarse brigade een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Uiteindelijk scoorde HZVV binnen 5 minuten voor het eind nog twee keer. Bedum zal de Stadjers graag de voet dwars zetten. De selectie van Heerlijn wordt langzamerhand weer breder. Thijs van der Meulen lijkt inzetbaar. Ook Ruud Grol en Frederick Specken kwamen tegen Be Quick Dokkum weer in actie. Erolind Derguti zal er in ieder geval tot de winterstop niet bij zijn, hij heeft nog een schorsing van 3 wedstrijden ‘te goed’. Ook Niels Stenekes lijkt op de weg terug, wellicht kan hij zaterdag weer meedoen. Zo ver is bijvoorbeeld Yunis El Baroudi nog lang niet. Hij is succesvol geopereerd, maar moet nog even wachten voordat hij de training mag hervatten. En Getuar Derguti lijkt voetballen op dit niveau helemaal te kunnen vergeten. Hem wensen we alle goeds toe in de komende tijd.

Afgelopen zaterdag ging Oranje Nassau goed van start. Binnen 4 minuten stond het 1-0 door een eigen doelpunt van verdediger Aron Beintema. Bij rust stond het 3-0. Na de rust leek er wat gemakzucht te komen in het spel van ON. Zowel trainer Heerlijn als zijn assistent Jan van der Zweep hadden gezien, dat de ploeg tot aan het doelpunt van Be Quick een wat mindere periode kende. Of zoals een toeschouwer achter het doel van Be Quick opmerkte, het wordt weer eens tijd dat Oranje Nassau onze kant opkomt. Toch wist ON nog twee doelpunten te maken en liet daarbij de tegenstander kansloos achter. Heerlijn merkte terecht op, dat het toch een prestatie is om er vijf te maken. Naderhand zei Heerlijn in Dagblad van het Noorden: ”Door het puntenverlies van HZVV en Winsum werd het een superweekend voor ons”

Overigens van onze kant nog een rectificatie op het verder prima verslag van Wessel Aslander op Tweenul. Wessel is waarschijnlijk door onze opmerking op het verkeerde been gezet. Rob Schokker van Drachster Boys is nog steeds de topscorer van 1E. Mitchell Schievels heeft er eentje minder ingeschopt. Een mooi uitdaging voor Mitchell om zaterdag de achterstand ongedaan te maken. Voor Oranje Nassau als ploeg geldt een andere uitdaging, de druk op HZVV hoog houden. Daarvoor is een overwinning zaterdag wel noodzakelijk. Of dat erin zit, zullen we zaterdag zien.

Zaterdagmiddag om 15.00 uur begint de wedstrijd Bedum-Oranje Nassau op het kunstgras van Sportpark Bedum Sportlaan 12 in Bedum. Scheidsrechter Nick Wenneker uit Vorden moet opnieuw een lange reis maken. Afgelopen zaterdag was hij actief in Harlingen, deze keer moet hij nog 10 minuten verder. De assistenten van Wenneker zijn zaterdag Yaron Quincy Heeren en Jan-Durk Kuperus. Een aantal weken gelden waren deze assistenten ook aanwezig bij Oranje Nassau-Noordscheschut.