Voor Oranje Nassau is de eerstvolgende thuiswedstrijd in de competitie weer belangrijk. Na het puntverlies tegen Drachtster Boys is het zaak om de aansluiting met Winsum en met HZVV te houden. Be Quick Dokkum is zaterdag de tegenstander.

Door Siemon Aikema

De selectie van de scheidende trainer Henk Konings (hij wordt, zo werd deze week bekend, opgevolgd door Dick Sangers van Balk) kent ook dit jaar weinig veranderingen. Folkert van Dongera zocht het iets hogerop bij hoofdklasser Buitenpost en Mervin van der Werff verkaste naar Dokkum. Nick Keegstra maakte de omgekeerde beweging, hij speelde vorig seizoen nog bij plaatsgenoot Dokkum. Wat verder opvalt is, dat Be Quick een vrij jonge selectie heeft (gemiddeld 23 jaar) met veel spelers uit eigen gelederen. Keeper Eelke Kooistra is de speler met de meeste routine. Op twee jaar Drachtster Boys e één jaar ONS Sneek na, speelt Kooistra bijna zijn hele voetballeven als voor de Dokkumers. En in menig verslag van de club wordt zijn naam genoemd na weer een goede redding. Een andere routinier is de 28-jarige Rutger Atema en ook de één jaar jongere aanvaller Rudolf Banga brengt de nodige ervaring mee. De 18-jarige Koen Blom en de 19-jarigen Jan Jaap de Boer, Frits Veenema zijn de jongsten in de selectie van Koning.

Henk Koning kennen we natuurlijk nog wel bij Oranje Nassau. In zijn eerste jaar mocht hij in maart aantreden als trainer met een vrij hopeloze taak: Oranje Nassau behoeden voor degradatie. De sympathieke trainer Konings wist een ‘vechtmachine’ van de ploeg te maken en haalde op het nippertje de nacompetitie, waarin ON zich handhaafde. Maar dat is al lang geleden. Konings is bezig aan zijn zesde seizoen bij Be Quick. In die seizoenen slaagde hij erin zijn club van de derde naar de eerste klas te loodsen. Vorig jaar debuteerde Be Quick met een verdienstelijke en verrassende zesde plaats. Veel ON’ers zullen zich de wedstrijd Be Quick- Oranje Nassau nog wel herinneren. Na 80 minuten stond ON op een veilig lijkende 0-2 voorsprong, maar uiteindelijk moesten de Groningers met 1 punt genoegen nemen. In het huidig seizoen begon Be Quick redelijk aan het seizoen met overwinningen op Balk, Noordscheschut en Broekster Boys. Maar de laatste weken gaat het minder voortvarend. Nederlagen tegen Zeerobben (1-2), Gorecht (4-0), HZVV (0-6) en afgelopen zaterdag tegen Groningen (1-2) zorgen ervoor dat de selectie nu op doelsaldo op een twaalfde plaats staat. En dat is de plek waar je aan het eind van het seizoen niet wilt staan. De verschillen met de middenmoot zijn gering (3 punten achter PKC, dat op een vijfde plaats staat) Voor Be Quick Dokkum wordt het dus weer eens tijd om punten pakken. Voor hen geldt dus aanhaken bij de middenmoot of voorlopig even afhaken. Maar of de punten nu tegen Oranje Nassau gehaald worden? Wij hopen van niet. Afgelopen dinsdag was Be Quick trouwens te sterk voor tweedeklasser Hardegarijp. Met een royaleoverwinning van 7-1 plaatsten de Dokkumers zich voor de volgende ronde. Topscorer was de eerder genoemde Frits Veenema met 4 doelpunten.

Zoals aan het begin van deze voorbeschouwing geschreven is deze wedstrijd voor Oranje Nassau ook belangrijk. De achterstand op gedoodverfde kampioen HZVV en de toch wel verrassend op de tweede plaats vertoevende Winsum mag niet verder oplopen. En met nog drie wedstrijden te gaan dit kalender jaar (thuis tegen Be Quick, uit tegen Bedum en thuis tegen Balk) heeft ON geen gemakkelijk programma. De selectie van trainer Heerlijn kan zich verder geen puntverlies veroorloven. Voor deze selectie is het in de komende weken ook aanhaken of voorlopig afhaken voor de bovenste plaatsen. Weliswaar liep Oranje Nassau een punt in op HZVV, maar Winsum liep twee punten uit op de Stadjers. Daarmee werd maar weer eens duidelijk hoe jammer het was dat ON met tien man net niet de beslissende 3-4 kon maken tegen Drachtster Boys. Volgens de kenners was dat zeker mogelijk geweest. In ieder geval werd er flink druk gezet op het strafschopgebied van de Friezen, maar helaas leverde dat uiteindelijk geen resultaat op. De verslaggever van Smelne FM verbaasde zich er na afloop over dat ON met tien man zo kon blijven aandringen en Drachtster Boys steeds verder achteruit dwong. Een compliment voor deze ploeg denken we.

Woensdag speelde Oranje Nassau een bekerwedstrijd tegen Hoogezand. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden (3—2 winst) was de thuisclub bijna de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Alleen op het eind werd het nog spannend toen Peter van Son twee keer achter elkaar kon scoren. Uiteindelijk was de overwinning verdiend, maar de wedstrijd was niet zo best. Dat moet zaterdag tegen Be Quick zeker anders. Maar dan zijn bijvoorbeeld Mitchell Schievels en Dennis Molema ook weer beschikbaar. Oranje Nassau mist overigens nog steeds een aantal bepalende spelers wegens blessures. Ook Erolind Derguti zal zaterdag niet mee mogen doen door zijn twee gele kaarten in de wedstrijd tegen Drachtster Boys. Wie er uiteindelijk wel weer bij zijn is nog even afwachten. Woensdag speelde Thijs van der Meulen in de basis, Frederick Specken en Ruud Grol zijn hard op weg om weer aan te sluiten. Maar of deze spelers zaterdag alweer bij de selectie zitten moeten we afwachten. Ondanks alles denken we dat de selectie van Heerlijn tegenslagen kan opvangen. Maar het zou wel lekker zijn om weer eens met het sterkste team te spelen, hoe goed de vervangers het ook doen.

Statistieken helpen ons ook deze keer niet verder. Oranje Nassau en Be Quick Dokkum hebben nog niet zo vaak tegen elkaar gespeeld. Ze kwamen in het seizoen 95/95, 96/97. 01/02 en 17/18 al eens tegen elkaar uit in Groningen. Het resultaat was een nederlaag voor ON in de eerste aflevering, twee overwinningen in de volgende twee en vorig jaar een gelijkspel. En hoewel ON toen duidelijk sterker was mocht het achteraf blij zijn met een punt. We denken, dat Heerlijn zeker niet blij zal zijn met een punt. En wij eigenlijk ook niet. Maar of ON zal winnen? Wij durven in ieder geval onze hand er niet voor in het vuur te steken.

De scheidsrechter die zaterdag alle in goede banen moet leiden is de heer V. Buitenhuis uit Rouveen. Buitenhuis krijgt assistentie van de heren D.Pals en J. Zwart. De wedstrijd op sportpark Coendersborg begint om 14.30 uur.

Overige wedstijden zaterdag in 1E:
PKC’83 ontvangt Gorecht, Drachtster Boys gaat op bezoek bij Noordscheschut, Zeerobben is de gastheer voor Winsum, HZVV gaat op bezoek bij vv Groningen, Broekster Boys mag thuis tegen Balk proberen een goed vervolg te geven aan de overwinning op HZVV en Olde Veste’54 ontvangt Bedum. Al met al kan het weer een spannend middagje worden.