Het was koud op Coendersborg. Er stond een onaangenaam windje dwars over het veld. Het niveau van de wedstrijd was niet bijster hoog. Volgens een toeschouwer was het licht van het kunstveld niet veel beter geworden gezien het aantal foute passes bij de thuisclub

Door Siemon Aikema

In een notedop is dat de samenvatting van de wedstrijd. Veel onnodig balverlies van de thuisclub. Oranje Nassau dat de hele wedstrijd (behalve de laatste 10 minuten misschien) de boventoon voerde. Maar er aanvankelijk niet in slaagde een overwichtje in doelpunten uit te drukken. Aan de andere kant Hoogezand, die met razendsnelle counters probeerde de verdediging uit te spelen. En dat de eerste goal scoorde, maar die werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Oranje Nassau moest het doen zonder de afwezige Mitchell Schievels, hij moest werken, en de geschorste Dennis Molema. Thijs van der Meulen startte wel in de basis en Mathijs Lindemulder vormde met Joel Wagenaar het hart van de verdediging. ON kwam op voorsprong door een goal van Joel Wagenaar. Een hoekschop werd door de verdediging niet goed verwerkt en Joel schoot de bal onberispelijk in. Een kwartier later een mooie aanval die door Jermo Verbeek met een tegendraadse kopbal werd afgerond. Hoogezand leek kansloos, al kwamen ze er soms nog snel uit.

Na de rust kwam Ruendel Martina al snel in de ploeg voor Fokko Kronemeijer. Thijs van der Meulen werd gewisseld voor Allard Westerdijk. ON werd gevaarlijker. Een aantal vloeiende aanvallen op het doel van Hoogezand. Maar de beslissende eindpass ontbrak of er werd net naast geschoten. Een grote kans was een vrije bal net buiten de 16. Zoals vaak ging Tyson dos Santos achter de bal staan, maar deze keer ging de bal er niet in, maar net naast het doel. Een kwartier voor het einde maakte Tyson toch zijn goal. Hij omspeelde de ver uitgekomen keeper en schoot de bal in de verre hoek 3--0. Wedstrijd gespeeld zo leek het.

Intussen had ON nog een keer gewisseld. Michel Koopman kwam er in voor Joel Wagenaar. Daarna kwam Hoogezand ineens op 3-1. Niets aan de hand zou je denken. ON bleef gevaarlijk zonder dat er gescoord werd. Maar Hoogezand had nieuwe energie gekregen door dat doelpunt. Ze wisten ook nog de aansluiting te bewerkstelligen. Beide doelpunten waren trouwens van Peter van Son. De verdediging van Oranje Nassau leek wat onrustig te worden en Hoogezand ging opportunistisch op zoek naar een derde goal. Toch kwam ON verder niet echt in de problemen. Dat zou zeker ook niet verdiend geweest zijn. Trainer Heerlijn was na afloop duidelijk: "Een verdiende overwinning maar het was niet best vanavond."

Het vervolg is op zaterdag 22 december. In de tussenronde is vv Groningen de opponent. Wanneer ook dit team verslagen zou worden, bereikt Oranje Nassau weer de laatste 32 in de beker. Maar zo ver is het nog lang niet.

KNVB info ON1