Er weer treft Oranje Nassau een club uit Hoogezand in de beker. Was het in de eerste ronde derdeklasser Kwiek, nu is tweedeklasser Hoogezand komende woensdag de tegenstander. Deze wedstrijd wordt op Sportpark Coendersborg gespeeld en begint om 20.00 uur.

Door Siemon Aikema

Hoogezand werd opgericht op 5 juli 1922. Over 4 jaar bestaan ze dus ook al 100 jaar. Het is één van de 14 clubs in de gemeente Midden Groningen en één van de vier verenigingen in Hoogezand. De thuisbasis in sportpark De Kalkwijck in Hoogezand. De club speelt als hoogste Hoogezandster club in de competitie. In de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw speelde Hoogezand meestal in de eerste klasse, wat toen het tweede niveau was in amateurvoetbal. In deze eeuw speelden de Hoogezandsters 4 jaar in de eerste klasse, het laatst in het seizoen 15/16, toen men na promotie direct weer degradeerde.

Hoogezand heeft 5 seniorenteams, een vrouwenteam en 23 jeugdteams. Het is binnen de gemeente dan ook een grote club. Trainers, die ooit bij Hoogezand voor de groep hebben gestaan zijn bijvoorbeeld bekende namen als Simon Zoetebier, Henk Schoonbeek en Jan Kloetstra. Op dit moment is Marshall Pourier de hoofdtrainer. Bekendste naam in de selectie is ongetwijfeld de 29-jarige routinier Heine Uuldriks, die o.a. speelde voor Staphorst en vooral Harkemase Boys. Uuldriks keerde dit seizoen terug bij Hoogezand waar hij in het seizoen 11/12 ook al speelde. Met Heine hebben we ook direct de topscorer. Hij scoorde in totaal meer dan 150 doelpunten en dit seizoen maakte hij voor Hoogezand er15 in de competitie en 3 in de beker, Een speler dus om extra in de gaten te houden komende woensdag. Hoogezand bereikte de tweede ronde door de strafschoppen beter te nemen van ter Apel ‘96. In de wedstrijd stond Hoogezand na 28 minuten op een veilig lijkende voorsprong van 0-3. Maar 11 minuten later was het al 2-3. Na de pauze was het al snel 3-3 en dat werd ook de eindstand. De strafschoppenserie werd vervolgens met 4-2 gewonnen door de gasten, zodat zij doorgingen naar de tweede ronde. In de poulefase had Hoogezand eerder afgerekend met eersteklassers WVV en Bedum en tweedeklasser Omlandia. De eerste ronde werd ongeslagen bereikt.

In de competitie staat Hoogezand net onder de top. Met 16 punten staan ze op een gedeelde vierde plaats. Hun achterstand op de koplopers LSC (de oude club van ON-er Allard Westerdijk) en Roden is sinds zondag 4 punten. Opmerkelijk is, dat Hoogezand in uitwedstrijden de meeste punten heeft gepakt, namelijk 13, Thuis werd nog niet gewonnen. En laat Hoogezand nu komende woensdag ook uit spelen! Oranje Nassau is gewaarschuwd. In de laatste competitieronde werd afgetekend gewonnen van DTD (1-5). Volgens de verslaggever van DTD waren ploegen zeker in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Maar waar DTD een strafschol miste, was het twee minuten later wel raak voor de Hoogezandsters. Na rust bouwde Hoogezand de voorsprong verder uit. Hoogezand was volgens deze verslaggever in de tweede helft anderhalve maat te groot.

Voor Oranje Nassau nu de opdracht om de ploeg van trainer Marshall Pourier uit te schakelen in de beker. Oranje Nassau lijkt het thuisvoordeel te hebben, maar gezien het eerder geschrevene is het de vraag of dat een voordeel is. De selectie van Heerlijn kampt nog steeds met veel blessures. Het wordt dus ook deze woensdag weer improviseren voor de trainersstaf. Veel belangrijker is mogelijk, dat ON hun tegenstander niet onderschat. In de beker betekent een verschil van een klasse meestal niet zo veel. En topscorer Uuldriks heeft weinig ruimte nodig om te scoren. Oranje Nassau moet verdedigend en aanvallend gewoon vol aan de bak. In negen competitiewedstrijden wist Hoogezand maar liefst 32 keer te scoren en kreeg het 23 tegengoals. Ter vergelijking: ON scoorde in 9 wedstrijden 19 keer en de verdediging moet 1 goals toe staan.

Afgelopen zaterdag startte Oranje Nassau in dezelfde basis als in de thuiswedstrijd tegen PKC. Dat betekende dus dat er nog geen verdedigers voldoende waren hersteld van hun blessures. Mooi was, dat Thijs van der Meulen wel weer kon invallen in de tweede helft. We zijn zeer benieuwd welke basis elf de voorkeur krijgen komende woensdag. Het zou zo maar kunnen, dat Heerlijn weer andere verdedigers gaat opstellen, zonder de tegenstander te onderschatten. Tegen Drachtster Boys was het bij rust 3-1, maar ON wist na de rust het weer gelijk te trekken. Belangrijk was, dat Mitchell Schievels ook weer scoorde. Zo hield Mitchell gelijke tred met topscorer Rob Schokker, die ook scoorde. Toen Erolind na twee gele kaarten het veld moest ruimen, bleef Oranje Nassau de aanval zoeken. In die tweede helft was ON zeker beter dan de tegenstander volgens de trainer. Zijn opponent was het daar niet helemaal mee eens. In een radio-interview vond Van der Ploeg dat Drachtster Boys zaterdag twee punten meer had moeten pakken. Toen we Heerlijn daarmee confronteerden, vond de laatste dat Van der Ploeg dan wel een gekleurde bril op had. Volgens Heerlijn is Drachtster Boys goed weggekomen omdat de 3-4 niet viel.

Statistieken zijn er weinig. We herinneren ons, dat er volgens ons vorig jaar een keer geoefend werd in Hoogezand. In ieder geval kwam Oranje Nassau toen als winnaar uit de bus. Maar in de archieven hebben we niet kunnen achterhalen wanneer die wedstrijd werd gespeeld.

Woensdag om 20.00 uur is de aftrap van de wedstrijd Oranje Nassau-Hoogezand. Scheidsrechter van dient is Sam Tyler uit Assen. Hij wordt geassisteerd door twee clubgrensrechters. Voor Oranje Nassau zal Jan Remmers de vlag hanteren.

Zaterdag speelt Oranje Nassau ook thuis. Dan is Be Quick Dokkum om 14.30 de tegenstander.