Zaterdagmiddag vanaf half drie zal Drachster Boys er alles aan doen om de tweede plaats in 1E weer te veroveren op Oranje Nassau Ze hebben dan nog wel de hulp nodig van PKC, dat dan een punt moet pakken tegen Winsum. Maar of Oranje Nassau het zover wil laten komen is zeer de vraag.

Door Siemon Aikema

Drachtster Boys – Oranje Nassau is de strijd tussen trainers Hans van der Ploeg en Erwin Heerlijn. En tussen de huidige topscorer van 1E Rob Schokker en zijn achtervolger Mitchell Schievels. Maar mogelijk ook de strijd tussen ex-ON’er Ard Veenhof en ex- Drachster Boys speler Joël Wagenaar. En vooral ook een strijd oom de tweede plek in de ranglijst van 1e. Kortom een strijd die ergens om gaat.

Ook al gaat het in de competitie in de laatste twee wedstrijden iets minder voor Drachtster Boys (verlies tegen HZVV en Winsum), toch moeten we deze tegenstander niet onderschatten. Want een 12-1 overwinning op vierdeklasser Oostergo (voor de beker twee weken geleden) en een nipte 3-2 nederlaag tegen derde divisionist Harkemase Boys (vorige week) geven wel aan, dat de ploeg van Hans van der Ploeg kan voetballen en zeker ook kan scoren. Dat ze bij het scoren niet afhankelijk zijn van Schokker bewijst Sicco Brouwer, die er tegen Oostergo maar liefst vier inschopte.

De selectie van Drachtster Boys kent ook dit jaar weer een aantal nieuwe namen. Op de website van de club lezen we dat de Boys eigen talenten willen opleiden voor het eerste team. Dit jaar zijn Jan Jacob van der Mei, Peter Reinders en Diederick Russchen daar een voorbeeld van. Daarnaast beschikt Van der Ploeg vanaf dit seizoen over Robin Zuidema (Gorecht), Dennis Hoekstra (ACV), Kristan Boree (Sneek ZW) en keeper Desmond Louwerens (Wijckels Hallum). Jammer voor de club is dat Robin Zuidema een vervelende blessure heeft opgelopen en voorlopig niet kan spelen. Bekende gezichten in de selectie zijn naast Schokker en Veenhof ook Richard Hamstra en Paul Bergtop. Trainer Van der Ploeg heeft een vrij jonge selectie maar veel spelers hebben wel de nodige ervaring.

De statistieken wijzen uit, dat Oranje Nassau het traditioneel zwaar heeft in Drachten. Sinds het seizoen 73/74 spelen de ploegen al tegen elkaar. Van de 17 competitiewedstrijden in Drachten won de thuisclub er negen. Drie keer was er een gelijkspel en vijf keer nam Oranje Nassau de punten mee naar Groningen. Kijken we naar de analyse van Voetbal Noord dan geeft deze site Drachster Boys 58% kans op winst, tegen een 20% kans voor de Oranjehemden. Ook deze keer maar weer de toevoeging ‘voor wat het waard is’. De laatste overwinning voor Oranje Nassau in Drachten was in het seizoen 12/13. De Groningers wonnen destijds met 2-0 door doelpunten van Jaap Jacobs en Roy van Dalen. Van dat ON-elftal zien we nu niemand meer terug in de huidige selectie. Bij Drachtster Boys dat het seizoen afsloot met een kampioenschap, speelden toen Richard Hamstra, Said Hassan en Aziz Geyik ook al. Vorig jaar won Drachtster Boys drie keer van ON. Thuis in de competitie en uit in competitie en beker.

Oranje Nassau won afgelopen zaterdag met 2-0 van stadgenoot PKC. Ondanks het ontbreken van vooral een groot aantal verdedigers. Want ga maar na, Kevin Brander, Ruud Grol, Thijs van der Meulen, Walid Barhouss, Frederick Specken, Jason Spanninga en Yunis El Baroudi waren allemaal afwezig. De laatste twee hebben overigens dit seizoen nog geen minuut gespeeld voor de Groningers. Wie van deze spelers zaterdag wel in de basis kan staan blijft nog even de grote vraag. Feit is dat de trainers Erwin Heerlijn en zijn assistent Jan van der Zweep behoorlijk moeten improviseren in de verdediging. Zo speelde Dennis Molema al voor de tweede keer als verdediger, niet bepaald een plaats waar hij graag acteert. De overwinning van Oranje Nassau was verdiend. Dat het gemakkelijk ging kun je niet zeggen. ON begon goed aan de wedstrijd en na 10 minuten scoorde Tyson Dos Santos. Pas in de loop van de eerste helft kwam PKC beter in de wedstrijd. De tweede helft was er meer druk van de gasten, maar de verdediging van ON, met aan het hoofd keeper Erwin Heidekamp, hield stand. Ook kreeg de thuisclub nog de nodige kansen. Vlak voor het einde maakte invaller Jermo Verbeek aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 binnen te schieten. Hoewel, sommigen zagen er een eigen doelpunt in van PKC. Na afloop was trainer Heerlijn tevreden. Tegenover verslaggever Andor Heij van Tweenul zei hij onder andere dat ON verdiend had gewonnen. Toch vond hij dat zijn ploeg in de tweede helft een paar keer goed was weggekomen. “Maar we hadden wel de betere kansen” zei hij, “met name in de eerste helft.” Heerlijn vond verder dat het in de tweede helft wat minder was van ON-zijde. “We hebben wel geknokt”, zei Heerlijn, “Ze zeggen wel eens dat we dat niet kunnen maar dat hebben we dit keer wel laten zien.” Als aandachtige toeschouwer kunnen wij ons wel vinden in de analyse van de trainer van Oranje Nassau. Zaterdag zijn er weer nieuwe kansen, maar dan moet Oranje Nassau wel bij de les zijn. Een goede instelling, veel inzet en voetbal zoals in het begin van de eerste helft tegen PKC, maar nu over de hele wedstrijd zou wel eens resultaat kunnen opleveren. Toch blijven we voorzichtig in onze voorspelling. Natuurlijk hopen we op een overwinning van de oranjehemden. En als PKC dan minstens een puntje overhoudt aan het duel met Winsum kan ON zaterdag zomaar alleen op de tweede plek terechtkomen. Toch willen we ook realistisch blijven. Drachtster Boys is een goede club met een sterke selectie. Daarom houden we het ook deze keer voorlopig maar op een gelijkspel. Dat lijkt ons realistischer dan een overwinning.

Zaterdag om 14.30 wordt er afgetrapt op Sportpark Drachtster Bos Postlaan 5 in Drachten. Onder leiding van scheidsrechter Martin Baar uit Scheemda wordt er dan gestreden om de punten. Baar zal worden geassisteerd door Henk van der Bij uit Garijp en Kylian Jousma uit Bedum. Bijna twee uur later zullen we weten waar beide ploegen dan staan.

Woensdag 28 november om 20.00 uur voetbalt Oranje Nassau thuis een bekerwedstrijd tegen Hoogezand, dat dit jaar in de tweede klasse van het zondagvoetbal speelt. Later volgt er nog een voorbeschouwing op dit duel.