Voor de elfde keer in de geschiedenis staat de derby tussen Oranje Nassau en PKC’83 op het programma voor de competitie. Beide ploegen hebben wel vaker tegen elkaar gespeeld, maar dat waren twee oefenwedstrijden en een bekerwedstrijd.


Door Siemon Aikema

Van die 10 derby’s op Coendersborg won ON er vier4, PKC nam drie keer de punten mee en ook drie keer kregen beide ploegen een punt. Statistisch gezien heeft de thuisclub dus een licht voordeel. Maar je kunt de statistieken ook anders bekijken. Van de afgelopen 5 duels wonnen de gastheren maar één keer en de bezoekers twee keer. Wedstrijden tussen de beide ploegen zijn bijna altijd boeiende gevechten. Overigens staat deze wedstrijd sinds het seizoen 03/04 op het programma. In het seizoen 02/03 promoveerden de Kampers onder leiding van Pascal Mulder voor de derde keer op rij.

PKC’83 is al jaren een vaste waarde in 1E. Alleen inde periode 2007-201 kwam PKC uit in de hoofdklasse. Trainer Bennie de jong, ooit begonnen als assistent-trainer bij Oranje Nassau is binnen ON zeker geen onbekende. De Jong traint voor de derde keer de eerste selectie van PKC. Van 2006- 2008 en van 2011-2015 was hij ook trainer van de bespelers van Sportpark de Kring. De Jong kun je dan ook niet helemaal nieuw noemen. In de selectie vinden we wel enkele nieuwe gezichten. Koen Hateboer (Nieuw Buinen), Martijn van Roeden (Buitenpost), Max van der Hem, (Omlandia, daarvoor Helpman) Manuel Kallenkoot (GVAV-Rapiditas), Matthijs Mulder (Hoogezand) en Bjorn Groninger (VVK) zijn de nieuwelingen. David Goguadze (Stadspark) werd ook genoemd op Voetbalnoord als nieuwe speler, maar volgens ons speelt hij nu o.a. met zijn broers Nikky en George bij VFL Germania Leer. Vertrokken is ook Toufik Faraouni (Be Quick 1887) In de selectie op Voetbalnoord kwamen we Abdel Allaoui, ook niet meer tegen. Joost Haandrikman, Huseyin Kurt, Geadly Salomé en Erdim Yeni zijn aan het eind van vorig seizoen gestopt. Daarmee heeft de selectie een brok ervaring ingeleverd. Haandrikman is nu elftalleider en Robert Groninger is ook dit jaar weer de assistent trainer.

PKC’83 staat samen met Winsum en Oranje Nassau op een gedeelde derde plaats met 13 punten. De mannen van Bennie de Jong wisten onder andere Drachtster Boys de eerste verliespartij te bezorgen. Verder waren er overwinningen op Noordscheschut, Be Quick Dokkum en Bedum. Tegen Balk en HZVV werden geen punten behaald terwijl tegen Olde Veste werd gelijkgespeeld. In de beker werd vorige week woensdag afgerekend met vijfdeklasser Damacota uit Nieuwe Pekela. Het werd 7-0 voor de Stadjers. Voor PKC en Oranje Nassau is het zaak om het goede gevoel van de bekerwedstrijd vast te houden. Beide ploegen zullen voor de winst gaan, om niet verder achterop te raken bij Drachtster Boys en HZVV. We mogen dan ook niet licht denken over deze wedstrijd.

Oranje Nassau nam afgelopen zaterdag wraak op zichzelf. Na het onnodige verlies tegen Winsum wilde de ploeg iets recht zetten. Vooral de eerste helft was het aanzien zeker waard. Met een 5-0 ruststand kon trainer Heerlijn het zich permitteren om drie vaste spelers naar de kant te halen en anderen een kans te geven. Dat het de tweede helft wat minder ging had ook te maken met de tegenstander. Kwiek ging wat hoger spelen en toonde wat minder ontzag voor de tegenstander. Toch maakte ON ook in het tweede bedrijf nog 4 doelpunten. Trainer Erwin Heerlijn was na afloop ook niet ontevreden. Hij vertelde tevreden te zijn over het resultaat en ook over de energie die de jongens in de wedstrijd hebben gelegd. “Ik vond dat knap” zei Heerlijn, “want de wedstrijd was al snel gespeeld en dan is het moeilijker dan je denkt” De trainer vervolgde “Het is altijd goed en knap om 9 goals te maken, ook tegen een mindere tegenstander”. Heerlijn zei ook nog, dat het fijn was dat er weer andere jongens konden spelen.

Oranje Nassau speelde dus niet met het sterkste elftal. Enkele spelers kregen rust, een andere was vanwege familieomstandigheden afwezig. Wie we wel weer zagen was Yunis Baroudi. Na een geslaagde operatie was hij weer aan de kant aanwezig. Het zal overigens nog wel even duren voordat hij beschikbaar is want hij mag nog niet trainen. Ook Ruud Grol was aanwezig, maar de wedstrijd tegen PKC komt volgens hem nog wel wat te vroeg. Mogelijk kan hij tegen Drachster Boys weer aansluiten. Rhobin Brander en zijn broer Kevin zullen waarschijnlijk zaterdag wel weer kunnen spelen. Of dat ook voor Ruendel Martina geldt is nog even afwachten. Trainer Heerlijn hoopt, dat de laatste er zaterdag weer bij kan zijn. Ook is hij blij dat Erolind Derguti weer terug is. Hij vervolgde: ”Komende zaterdag wordt het natuurlijk een totaal andere wedstrijd. Een mooi affiche” Heerlijn noemt PKC een sterke ploeg met een aantal goede spelers. Volgens de trainer worden de komende weken belangrijk om ON in de top van de 1e klasse te spelen. Dat is volgens ons helemaal waar. Wanneer je de komende wedstrijden tegen PKC en volgende week uit tegen Drachtster Boys winnend zou afsluiten doe je weer helemaal mee in de top. En volgens ons is dat ook de doelstelling van Heerlijn voor dit seizoen: Lang meedoen in de top van 1E. ON weet dus wat de opdracht is komende zaterdag: winnen om in de race te blijven. En om goed te starten in de tweede periode. Daarvoor zal het team optimaal moeten presteren. Want PKC is een geduchte tegenstander. Vorig seizoen won ON de thuiswedstrijd met 4-2. Maar gemakkelijk ging dat toen geenszins. En ook nu zal de ploeg de punten niet cadeau krijgen. Voorlopig houden we het op een gelijkspel. Natuurlijk hopen we ook deze keer op een overwinning, maar of dat realistisch is? Zaterdagmiddag zullen we het zien en meemaken.

De derby tussen ON en PKC’83 begint zaterdag op de voor Oranje Nassau ongebruikelijk tijdstip. De resterende thuiswedstrijden in 2018 (naast die tegen PKC zijn dat nog Be Quick Dokkum (1-12) en Balk (15-12) beginnen allemaal om 14.30 uur. Dit in verband met het ingaan van de wintertijd afgelopen maand. Scheidsrechter is de heer Jan de Vries. Deze Oostelijke arbiter komt, voor zover wij kunnen nagaan, uit Enschede. Zijn assistenten hoeven niet zo ver te reizen. Tumcay Balta uit Hoogezand en Jos Klinkhamer uit Veendam zullen De Vries zaterdag assisteren.
Tenslotte: Deze stadsderby verdient een groot aantal toeschouwers. We hopen dat velen de weg naar Coendersborg zullen nemen zaterdagmiddag voor een spectaculaire voetbalderby met naar we hopen veel goals.