Op het eerste gezicht moet Oranje Nassau komende zaterdag met gemak de volgende rond van de beker kunnen halen. Maar of het zo gemakkelijk zal gaan, betwijfelen we.

Door Siemon Aikema

Al vaker hebben we er over geschreven, dat een bekerwedstrijd toch wat anders is dan de reguliere competitie. Denk bijvoorbeeld aan SV Urk, dat vorige week behoorlijk partij wist te geven aan Roda JC. En FC Emmen dat het onderspit moest delven tegen Odin'59. Wanneer je kansloos lijkt komen er vaak onverwachte krachten boven drijven. Dat wetende gaan we wat voorzichtiger om met eventuele kansen voor Oranje Nassau om zaterdag Kwiek te verslaan. De stad-Groningers zijn ongetwijfeld wel favoriet tegen Kwiek. Maar dat een derdeklasser niet altijd kat in het bakje is, leert ook de bekerwedstrijd van een jaar geleden. Ondanks het klasse-verschil won ON destijds pas in blessuretijd van Aduard 2000 die toen ook in de derde klasse speelde maar dan van het zaterdagvoetbal.

VV Kwiek wordt dit jaar getraind door de Jan Kloetstra. Ouderen onder ons zullen hem nog herinneren als speler van diverse clubs in de jaren 80 van de vorige eeuw. Overigens is zijn zoon Lucien ook geen onbekende voor ON. Hij speelde menig duel met PKC tegen de Stadjers. De selectie van Kwiek kent een aantal routiniers zoals Rick Waals die in zijn carrière al meer dan 200 keer scoorde. De meeste scoorde hij voor Kwiek. Hij heeft 12 seizoenen voor de club gespeeld en staat ook dit jaar weer in de basis. Andere routiniers zijn de 31-jarige Elvis Beslic (bezig aan zijn tweede seizoen bij Kwiek en ook goed voor ruim 80 goals), en Ruben Wasia nu bezig aan zijn zesde seizoen, maar ook al eerder drie seizoenen gespeeld bij de kanaries. Beslic en Waals zijn ook de topscorers van dit seizoen met respectievelijk 3 en 5 doelpunten. Jong talent is er ook: Mohammad Kodadad (19 jaar) en Gerlant van Essen (21) en Ryan Boskamp (22).

Kwiek speelt in de derde klasse B van het zondagvoetbal. De selectie haalde tot nu toe 10 punten uit 7 wedstrijden. Afgelopen zondag werd Bellingwolde met 4-1 verslagen. Maar vorige week werd nog met 4-0 verloren van het tot dan  puntloze LEO. Kwiek kwam in de eerste ronde van het bekervoetbal door in de poule te winnen van vijfdeklasser Froombosch en vierdeklasser Bareveld. De selectie van Kloetstra komt dit seizoen nog een keer naar Coendersborg. In februari speelt deze club tegen Amicitia MC, waar in het begin van de competitie thuis al met 3-1 van werd gewonnen.

 Afgelopen zaterdag wist Oranje Nassau de uitwedstrijd tegen Winsum niet in winst om te zetten. Oud-trainer Patrick Zwart verzuchtte eens, dat Oranje Nassau kampioen was in het missen van kansen. Wanneer we de wedstrijd van afgelopen zaterdag bekijken, kunnen we zeker concluderen, dat ON meer kansen kreeg dan de tegenstander, maar die schopten er wel eentje in. Eemsmond Sport kopte “Winsum klopt slordig spelend Oranje Nassau” en Dagblad van het Noorden had als kop “Winsum knokt zich naar zege”. Natuurlijk was ON gehandicapt door de afwezigheid van de basisspelers Ruud Grol, Erolind Derguti en Ruendel Martina. Zij hadden mogelijk net dat beetje extra kunnen brengen wat de Groningers de overwinning had gebracht. Maar ook de elf van zaterdag (eigenlijk 14) hadden ten minste een punt moeten pakken tegen de ploeg van oud-trainer Bert Vos. De mogelijkheden waren er wel degelijk.

Achterom kijken heeft niet zo veel zin. Daarom kijken we liever vooruit naar a.s. zaterdag. De selectie van Erwin Heerlijn kent aan aantal spelers met kleine en grotere pijntjes. Voor een aantal zal het daarom ook onzeker zijn of het verstandig is zaterdag te spelen. Aan de andere kant maakte Thijs van der Meulen zijn eerste minuten in de competitie van het eerste. In de voorbereiding speelde hij op het Gjaltematoernooi zijn laatste minuten voor de selectie. Mogelijk kiest Heerlijn ervoor hem te laten starten. Maar wie er ook in de basis staan, Oranje Nassau zal vol aan de bak moeten om niet te worden uitgeschakeld in de beker. Na deze intermezzo speelt ON de volgende twee wedstrijden thuis tegen de huidige nummer 3 PKC’83 en uit tegen nummer 2 Drachster Boys. Twee belangrijke competitiewedstrijden dus, die mogelijk de keuze van de trainer voor a.s. zaterdag zullen beïnvloeden.

Over de scheidsrechter het volgende. Mauricio Plat een geboren Colombiaan is zaterdag de scheidsrechter van dienst. Hij is zijn carrière begonnen als keeper bij SJS Stadskanaal. Sinds vorig seizoen maakt hij deel uit van de selectie van hoofdklasser Be Quick 1887. Daarnaast fluit deze 23-jarige talentvolle scheidsrechter, die tegenwoordig volgens ons in Groningen woont, al een aantal jaren op zaterdagen zijn wedstrijden. Zaterdag zal hij worden geassisteerd ddoor twee clubgrensrechters. Voor Oranje Nassau zal dat Jan Remmers zijn. De wedstrijd tegen Kwiek wordt gespeeld op het kunstgras van Coendersborg en begint om 17.00 uur.