Dat je Winsum nog een angst gegner voor Oranje Nassau kunt noemen gaat nog nauwelijks op, want acht van de basis spelers van ON maakten zaterdag voor het eerst kennis met deze tegenstander. Dat er zo over geschreven wordt is begrijpelijk maar misschien ook wel wat imponerend en onnodig. Dat het voor een ploeg die lekker wil combineren lastig voetballen is op het kleine, hobbelige veld met een tegenstander die je heel weinig speelruimte laat, is een feit.

Door Bert Postma

Dat bovenstaande ook al jaren bij oud ON trainer Bert Vos bekend is, was te zien. Hij liet Winsum voetballen zoals ze altijd voetballen. Dat hij de 1 - 0 zege over de streep kon trekken was niet geheel onfortuinlijk, want een, vooral in de tweede helft veel sterker Oranje Nassau vergat maar een ding, scoren. Ondanks een enorm veld overwicht schiep het zich ook te weinig echt goede kansen, wat ook weer een verdienste was van het gretige en wilskrachtige Winsum.

De trainers Bert Vos van Winsum en Erwin Heerlijn van ON moesten beiden sleutelen aan hun basisteams door verschillende oorzaken. Blessures, schorsingen en familie omstandigheden waren de oorzaak van enkele veranderingen. Dat de 22 acteurs er zin in hadden bleek al snel, want er ontspon zich direct een boeiende strijd op het zonnige Winsumer sportpark. Winsum nam het heft in handen en ON kon het eerste kwartier niet veel anders dan de wedstrijd controleren. Voor pittige duels staat Winsum – ON garant en het was dan ook Rhobin Brander die in de 15e minuut namens ON liet zien aanwezig te zien. Scheidsrechter Rutger Werkhoven uit Drachten hield geel nog op zak, maar kon dit niet de gehele wedstrijd volhouden. Frederik Specken, niet lekker in de wedstrijd, kon zich een paar minuten later niet beheersen en liep onnodig tegen een gele kaart aan. Het was dan ook niet geheel onbegrijpelijk dat even later de Winsumer Tim Hoff juist aan zijn kant volkomen vrij staand, alle tijd had om aan te leggen en in de verre hoek, via de paal, doelman Erwin Heidekamp kansloos liet. 1 – 0. Opluchting bij het grootste deel van de ongeveer 300 toeschouwers, die Oranje Nassau steeds beter zagen gaan voetballen en Winsum op eigen helft terugdringen. In de 25e minuut was er een schitterende solo van Jermo Verbeek, een van de betere ON'ers vanmiddag, die echter op het laatste moment werd gestuit door de stugge Winsumer verdediging. In de 31e minuut leek aanvoerder Rhobin Brander geblesseerd uit te moeten vallen, maar kon na verzorging toch weer verder. In de 36e minuut werd Frederik Specken bij Oranje Nassau vervangen door Kevin Brander. ON bleef gevaarlijk door goede voorzetten en de lange Michell Schievels die helaas er niet een kon afronden, mede door het solide optreden van de forse doelman Germen Bouwman. Winsum kon zodoende met een tevreden gevoel aan de thee.

Dat een enorm gemotiveerd Oranje Nassau aan de tweede helft begon lag in de lijn der verwachting en de druk ging dan ook volledig op de ketel en het was de nerveus geworden Winsumer verdediging die in de 53e minuut bijna ON de helpende hand/voet toestak en de bal rakelings langs het eigen doel schoot. Winsum gooide er fysiek nog een schepje boven op, wat ook aan hun kant een gele kaart opleverde. Rond de 65e minuut kansen voor Schievels en Verbeek die elk hun voorzetten over kopten. In de 70e minuut gooide Erwin Heerlijn ook wat meer kracht in de wedstrijd door de wissel Thijs van der Meulen voor Ali Hussein al Jaffar. Oranje Nassau rook kansen op de gelijkmaker en zette nog meer aan, wat nog geel opleverde voor Rhobin Brander en Thijs Vermeulen. Bij ON werd in de 83e minuut Fokko Kronemeijer nog gebracht voor Rhobin Brander voor nog meer stootkracht. Bert Vos antwoordde met de wissel, Maikel Hoormann voor Kay Bootsma. Vlak voor tijd had David Voigt namens Oranje Nassau pech dat doelman Bouwman prachtig met de voet redde en zijn schot geen doel trof. Oranje Nassau kreeg van scheidsrechter Werkhoven, die overigens een prima wedstrijd floot, nog een ruime blessuretijd toegemeten om nog wat aan de achterstand te doen. Winsum gaf echter geen krimp en mocht de drie punten aan haar lijst toevoegen. Niet geheel ongelukkig, want gezien het overwicht zou ON er zeker een verdiend hebben.

Volgende week zaterdag om 17.00 uur de bekerwedstrijd Oranje Nassau – Kwiek (Hoogezand).

Het heeft even geduurd, maar nu de foto's nog van deze wedstrijd.

. 

KNVB info ON1