Voetballen in Winsum tegen Viboa of Winsum. Geen prettige ontmoetingen voor Oranje Nassau. We hebben de statistieken er even op nageslagen en komen dan tot de conclusie dat voetballen in Winsum voor de stadjers altijd lastig is.

Door Siemon Aikema

In de reeks wedstrijden, die Oranje Nassau in Winsum speelde waren de gasten weinig succesvol. In de jaren 2002- 20016 noteerde we acht wedstrijden, waarvan er 4 door Viboa werden gewonnen. Een keer was er een gelijkspel en drie keer won Oranje Nassau. Ook vorig seizoen wist Winsum met 4-0 afgetekend te winnen van de Groninger ploeg.

De selectie van Winsum staat dit jaar onder leiding van de ons wel bekende trainer Bert Vos. Hij moet het dit seizoen doen zonder Cedric Tillema en Stan Buikema, die beiden op een lager niveau zijn gaan voetballen. Nieuw zijn Kay Bootsma van Stadspark en Reinder de Haan, die we nog kennen van twee jaar geleden. Hij keepte toen in de bekerwedstrijd SIOS – Oranje Nassau een klasse partij. De samenstelling van de selectie maakt de Winsumers gevaarlijk. De ploeg van Bert Vos heeft enkele jeugdige talenten, maar beschikt ook over een paar ervaren, geslepen en sluwe spelers. De routine zit bij bekende spelers zoals Rick Schaaphok (ook bekend als Stickey), Marcel Pannekoek en Rogier Krohne. Samen met Germen Bouwman en Niels van Dalen vormen zij het 30+ gezelschap. Maar Winsum kent ook enkele jonge spelers. Naast Kay Bootsma zijn dat Tim Hof en Gerbrand de Boer.
Winsum kent dit jaar een betere start dan vorig seizoen. Na 6 wedstrijden hadden de bespelers van Sportpark Schouwerzijlsterweg 6 punten, Nu staan ze op 10 punten. Overwinningen waren er tegen Gorecht, Olde Veste en aartsrivaal Bedum. Tegen Be Quick Dokkum werd gelijkgespeeld. HZVV won enkele weken gelden op het nippertje in Winsum en afgelopen zaterdag werd verrassend verloren van Balk. Winsum afgetroefd door fysiek spelend Balk luidde de kop boven het verslag van de Winsumers.

Net als Winsum is ook Oranje Nassau beter aan het seizoen begonnen. Na 6 wedstrijden hebben de mannen van Erwin Heerlijn 13 punten verzameld. Vorig jaar waren dat er 8 punten. De stad-Groningers hebben te maken met veel kleine en grotere blessures. Daardoor moet trainer Heerlijn tot nu toe vooral verdedigend veel improviseren. Afgelopen zaterdag vielen Ruud Grol en Ali Hussein el Jaffar geblesseerd uit. Of zij zaterdag weer speelklaar zijn is nog even de vraag. Yunis El Baroudi kan eindelijk worden geopereerd, maar het zal nog wel even duren voordat hij weer op het veld zal staan. Yunis wensen we vanaf deze plaats veel sterkte de komende tijd. Zaterdag werd overtuigend gewonnen van Groningen met 4-1. Toch kan Heerlijn volgens ons niet tevreden zijn, met name over de eerste helft. Oranje Nassau liet zich weer verrassen door een snel doelpunt. Gelukkig konden Ruendel Martina en topscorer Mitchell Schievels voor rust als voor een voorsprong zorgen. Na rust was Groningen geen schim meer van de ploeg voor rust. Of dat kwam door het betere spel van Oranje Nassau? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval wist Oranje Nassau door doelpunten van Erolind Derguti en invaller Rhobin Brander de overwinning in de tweede helft vrij makkelijk over de streep te trekken.

De vraag is wat we zaterdag kunne verwachten. Winsum zal er alles aan doen, om in punten gelijk te komen met Oranje Nassau. De gasten zullen willen profiteren van het puntverlies van Drachster Boys en/of HZVV. Bij een overwinning zal Oranje Nassau in ieder geval dichter bij één van de koplopers komen. Mogelijk kan, afhankelijk van de uitslag van de topper in Hoogeveen, dan de (gedeelde) tweede plek bereikt worden. Maar dat is koffiedik kijken. Belangrijker dan een blik op de ranglijst is een overwinning mee nemen uit Winsum. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoals eerder al geschreven heeft Winsum een slimme geroutineerde ploeg. Bij de laatste wedstrijd tussen beide ploegen op Coendersborg werd dat nog eens duidelijk. Rick Schaaphok bijvoorbeeld wist voortdurend de aandacht te trekken van de Groninger verdedigers. Verslaggever Bert Postma verwoorde het destijds zo: onder aanvoering van de slimme, sleurende, en versierende nummer 11, Rick Schaaphok werd Oranje Nassau naar de slachtbank geleid. De Winsumers roken bloed en stortten zich als een roedel wolven op een kudde schapen. In de 61e minuut was het Schaaphok zelf die de trekker overhaalde en prachtig de 0 - 2 op het scorebord liet zetten. Oranje Nassau is dus gewaarschuwd. Het wordt een moeilijke pot voor de stadjers. Maar Heerlijn en zijn mannen zullen ongetwijfeld vol gaan voor de overwinning. Dat zou een mooie opsteker zijn voor de komende weken. Zelf denk ik, dat Winsum moeilijk is te verslaan. Daarom verwacht ik een gelijkspel komende zaterdag. En zoals bekend komen mijn voorspellingen niet altijd uit. Laten we hopen, dat het deze keer ook zo gaat en Oranje Nassau de punten toch meeneemt naar Groningen

De wedstrijd Winsum-Oranje Nassau begint zaterdag om 14.30 op Sportpark Schouwerzijlsterweg aan, hoe kan het ook anders, de Schouwerzijlsterweg in Winsum. Oranje Nassau kan de support best gebruiken. Scheidsrechter zaterdag is Rutger Werkhoven uit Groningen. Zijn assistenten zijn Marten Brouwer en Gerrit Meijer.