Oranje Nassau wilde de stads derby tegen VV Groningen beslist winnen om niet verder achterop te raken bij de koplopers HZVV en Drachtster boys. Hoewel er nog nooit van VVG verloren werd, blijft het een niet te onderschatten tegenstander. Dat enkele spelers van beide teams elkaar goed kennen en zelfs bevriend zijn werd ook in deze wedstrijd vaak even vergeten.

Door Bert Postma.

Pittige duels horen bij een ON – VVG. Scheidsrechter Rob Olde Klieverink en zijn assistenten Jos Engbers en Nick Veldhuis hadden weinig moeite om alles binnen de perken te houden. Het trio uit het oosten des lands had zich voor deze wedstrijd in een nieuwe lichtblauwe outfit gestoken. VVG dat mocht aftrappen liet er geen gras over groeien en drong de oranjehemden direct terug op eigen helft. De gastheren mochten niet mopperen dat in de 1e minuut de bal op de deklat terecht kwam. Toen echter in de 7e minuut de ON defensie even niet bij de les was en dacht dat een bal over de doellijn zou gaan, was het VVG'er Salvo Giovanni die attenter reageerde en de 0 – 1 binnen schoot. Het was even schrikken voor het ON gedeelte van de ruim honderd toeschouwers op sportpark Coendersborg. Oranje Nassau zocht direct de aanval en ging op jacht naar de gelijkmaker. VVG had moeite met de snelle aanvallers van ON en kon alleen door het maken van te veel overtredingen stand houden. Zo ook in de ogen van Olde Klieverink, die in de 13e minuut dat ook liet merken door een der VVG -verdedigers met een gele kaart tot de orde riep. Het duurde tot de 32e minuut dat ON succes had met haar betere spel . Ruendel Martina kon een fraaie voorzet van Erolind Dergutti afronden. 1 – 1. VVG reageerde getergd en nadat Erwin Heidekamp in de 36e minuut met de voet nog redding kon brengen, was het 2 minuten later de geheel vrijgelaten Mitchell Schievels die de 2 – 1 liet noteren. Dat Ruendel Martina een minuut later voor een lichte overtreding geel mocht ontvangen, was misschien iets te zwaar bestraft. In de 40e minuut mocht ON niet klagen dat een doelpunt afgekeurd werd i.v.m. vermeend buitenspel. Dat in blessuretijd voor rust doelman Erwin Heidekamp met zijn verdediger Ruud Grol in botsing kwam had tot gevolg dat Grol geblesseerd in de kleedkamer achter bleef. Hij werd vervangen door Rhobin Brander.

Ook na rust was ON de beter voetballende ploeg en bleef VVG levensgevaarlijk met haar snelle counters. Toen echter Tyson dos Santos in de 61e minuut met een schitterende steekbal Erolind Derguti richting doelman Feiko Spoor stuurde had de spits geen moeite om ON naar een 3 – 1 voorsprong te tillen. Trainer Jouke Faber, geassisteerd door Gert Haak nam maatregelen en wisselde spits Tim v.d.Molen voor Virgil Muller. Vijf minuten later moest Erwin Heerlijn aan ON zijde de licht aangeslagen Ali Hussein al Jaffar vervangen door grote broer Kevin Brander. Dat de gebroeders op de dondertraining ook niet vol uit konden geeft aan dat er bij ON nogal wat pijntjes zijn. Toch zie je dat door de wissels bij ON er geen verzwakking optreedt, wat wijst op een sterke selectie. In de 71e minuut werd de bij vlagen ongrijpbare Ruendel Martina vlak voor doelman Spoor onderuit gehaald en kon Olde Klievering niet anders dan naar de stip te wijzen.Een klusje voor Rhobin Brander, die echter keeper Spoor op zijn weg vond en Brander had een tweede kans toen de bal te ver bij de VVG goalie weg sprong. In tweede instantie schoot Brander wel raak en dwong zo VVG op de knieën. 4 – 1. Ruendel Martina moe gestreden maakte in de 80e minuut plaats voor de laatste wissel bij ON Fokko Kronemeijer. Oranje Nassau vond het welletjes en liet nog enkele kansjes op meer liggen. Volgende week zaterdag mag ON op bezoek bij het lastige vv Winsum.

 

KNVB info ON1