Komende zaterdag speelt Oranje Nassau de eerste stadsderby. Op sportpark Coendersborg is vv Groningen de tegenstander. Dat kan een mooie wedstrijd worden. Voor Oranje Nassau wordt het aanhaken, of voorlopig even afhaken.

Door Siemon Aikema

Vorig seizoen debuteerde vv Groningen in de eerste klasse. In het begin ging dat niet fantastisch. Na een drietal gelijke spelen haalde de ploeg pas in februari de eerste overwinning en wel tegen Olde Veste. Daarna begonnen de Groningers aan een sterke reeks, die behalve handhaving ook nog de derde periode opleverde. In de nacompetitie werd het team toen uitgeschakeld door DETO uit Vriezenveen. Dit jaar doen de gasten het een stuk beter aan het begin. Na 5 wedstrijden staan er twee overwinningen en een gelijkspel achter hun naam. Met 7 punten hebben ze een positie in de middenmoot.

De selectie van Groningen heeft wel wat veranderingen ondergaan. Vier spelers verlieten de ploeg: keeper Ivan Landlust (Staphorst), Jeroen Buurke (weer terug naar Nieuw Buinen), Maikel Hoitink (een jaar weer terug naar Groninger Boys), en Karom Kajjouf (Helpman). Ook oud-ON’er Raphael Tuankotta speelt dit seizoen niet meer bij de Groningers hem zagen we bij LTC. Nieuw zijn Davy Wilkins (GRC), Milanchelo Apostel (Groninger Boys), Mustafe Ahmed en Yoshi Supriati (beiden afkomstig van Velocitas). Nieuwe trainer is Jouke Faber, Gert Haak is nu zijn assistent. Bekende namen in de selectie zijn naast ex-ON’ers Tim Rosema en Ifeayi Gorissen Jasper Ludema en Jaimie Walstra. Gorissen is ook de topscorer met zes goals waaronder drie tegen Noordscheschut.

In de voorbereiding speelden Oranje Nassau en Groningen op het Gjaltema toernooi ook tegen elkaar. Voor wat het waard is, ON won toen verdiend met 2-1. Maar een toernooi is heel wat anders dan een competitie. Beide ploegen waren toen nog in de experimenteer- en opbouwfase.

Hoewel we kunnen spreken van een succesvolle seizoenopening voor Oranje Nassau leverden de laatste twee wedstrijden slechts één punt op. Dat hadden er op z’n minst drie moeten zijn. Afgelopen zaterdag was ON dicht bij een gelijkspel. Het sterke HZVV werd lang in toom gehouden. Oranje Nassau nam zelfs twee keer een voorsprong. Beide keren werd spits Mitchell Schievels op maat bediend, de topscorer van de oranjehemden faalde niet. Toch bezweek de ploeg uiteindelijk onder de druk van het sterk spelend HZVV. Trainer Erwin Heerlijn vond dat zijn ploeg ook sterk had gespeeld, maar uiteindelijk de zege op het laatst toch nog weggaf. Toch geeft deze wedstrijd perspectief voor de toekomst. Oranje Nassau moet met de sterksten in deze klasse meekunnen. Dat moeten ze echter nog wel waar maken.

Het verloop van de wedstrijd tegen HZVV is voor ons geen reden om aan te nemen dat ON zaterdag wel even zal winnen. In een stadsderby spelen vaak andere belangen. En Groningen zal erop gebrand zijn tegen de Coendersborgbewoners de punten te pakken. Want dan zal de achterstand op hun stadsgenoot niet verder oplopen. Daarnaast is de inzet en de motivatie van de tegenstander van komende zaterdag niet iets waar Oranje Nassau tot nu toe goed mee om weet te gaan. De oranjehemden moeten het meer van het technisch voetbal hebben. En daarmee win je niet altijd de wedstrijd. Zaterdag zal er dus ook passie en een tomeloze inzet worden verwacht. Dan hebben de gastheren een goede kans de wedstrijd winnend af te sluiten.

Ondanks de brede selectie moet Oranje Nassau zo nu en dan vooral in de verdediging behoorlijk improviseren. Tegenover de terugkeer van Walid Barhouss stond de blessure van Frederick Specken. Daardoor moest aanvallende middenvelder Dennis Molema zaterdag noodgedwongen in de verdediging beginnen. Spelers als Yunis El Baroudi en Jason Spanninga zijn nog niet inzetbaar. Voor El Baroudi zal dat nog wel een tijd duren, maar Spanninga zal langzamerhand weer kunnen aansluiten al vinden we hem nu nog in de herstelgroep tijdens de trainingen. Op dit moment is hij dus in ieder geval nog niet in staat om bijvoorbeeld in het tweede wedstrijdritme op te doen. Niels Stenekes heeft weer een terugval en kan voorlopig nog niet in actie komen. Ook Frederick Specken lijkt zaterdag nog wel afwezig.

Voor trainer Heerlijn wordt het dus niet gemakkelijk om met zijn favoriete elf spelers te spelen. Wel is het fijn, dat veel spelers in de selectie, soms tegen wil en dank, op verschillende posities kunnen spelen Dat is wellicht ook de kracht van deze selectie. Voor zaterdag kan Heerlijn zeker over voldoende fitte spelers beschikken. Ook de reservebank zal waarschijnlijk weer redelijk sterk bezet zijn.

Statistisch valt er over de wedstrijd niet veel te zeggen. Beide ploegen kwamen elkaar in de competitie nog maar twee keer tegen. Vorig seizoen won Oranje Nassau met 4-1 op Coendersborg. Op sportpark De Hoogte won ON met 5-1. In de beker kwamen de beide ploegen elkaar ook een keer tegen. In 06/07 won ON de uitwedstrijd met 3-1. Oranje Nassau is statistisch dus in het voordeel, het heeft nog nooit van vv Groningen verloren. En om het compleet te maken Voetbal Noord geeft de gastheren een kans van 58 % op een overwinning. Maar zij zitten er wel vaker naast.

Rob Olde Klieverink uit Overdinkel is de scheidrechter van dienst komende zaterdag, Zijn assistenten Nick Veldhuis en Jos Engbers maken het volgens ons Twents arbitraal trio compleet