Om bij een nederlaag kritiek op een scheidsrechter te hebben lijkt altijd een beetje kinderachtig, maar dat dhr. Mesbah uit Groningen te zeer aanwezig was bij HZVV – ON en zich een goede sponsor van de KNVB toonde, werd door vriend en vijand opgemerkt. Zo wie zo is het niet handig van de KNVB om bij een wedstrijd Hoogeveen – Groningen een stad Groninger scheidsrechter mee te sturen. De schijn om de Groningers te bevoordelen kan ook om omslaan in het tegenover gestelde.

Door Bert Postma

Mesbah strooide met gele kaarten. De eerste helft voor ON, de tweede, nadat hij vermoedelijk door zijn Friese assistenten tot de orde geroepen was, voor HZVV. Vooral de kaart voor Ruendel Martina was een onnodige, nadat de ex Oner Daan Wijma, zeer onsportief, de bal bij een vrije trap snel en hard tegen de te dichtbij staande Martina aanschoot. Nog onsportiever was het gejuich en applaus van af de sponsoren tribune van HZVV bij de kaarten van ON.

Het gaat te ver om de nederlaag van ON bij anderen te zoeken. Dat ON zich in blessuretijd nog twee keer liet verrassen had het aan zichzelf te wijten en aan de wilskracht van het sterke HZVV om de deze spannende en aantrekkelijke wedstrijd tot een goed einde te brengen. HZVV nam na de aftrap op het vlakke kunstgras het initiatief en schiep zich direct enkele goede kansen. Dat leverde slechts een paar corners op die door ON goed verwerkt werden. De Groningers lieten de Hoogeveners even uitrazen en lieten zich ook zien. Dat leverde een mooie aanval over rechts op, waarbij Erolind Derguti een goede voorzet afleverde op de volkomen vrij staand Mitchell Schievels, die koel en zuiver de bal hoog in het doel schoot. Geen schijn van kans voor de sterke HZVV doelman Hidde Streutker. 0 – 1. Dat HZVV een goede ploeg is, bewees het in de tegenstoot toen hun spits de bal hard in een leeg doel leek te schieten, maar met een bliksem reactie kon ON keeper Erwin Heidekamp met de voet redding brengen. De iets te voorbarige ingezette tune kon weer worden gestopt. Toch was het HZVV dat in de 15e minuut de gelijkmaker scoorde nadat verdediger Ruud Grol zich te gemakkelijk weg liet duwen door Luke Millar, die daardoor vrije baan had naar het ON doel en Heidekamp geen kans liet. 1 – 1. Even later mocht Wallid Barhousse voor een lichte overtreding de gele kaart ontvangen. Het spel golfde op en neer wat in de 17e minuut een grote ON kans opleverde. HZVV was over de rechter vleugel steeds gevaarlijk door de snelle Roman Djababoe. Het gejank om gele kaarten door HZVV spelers (wat ook wel eens bestraft mag worden) prikkelde ON en gaf juist de aanzet om er nog een schepje boven op te gooien. Het was dan ook de opkomende Dennis Molema die in de 26e minuut een loepzuivere voorzet op het hoofd van wie anders dan Mitchell Schievels die weer schitterend binnen kopte. 1 – 2. Er ontstond een fase waarin Oranje Nassau HZVV overklaste en het een poos stil werd op het prachtige sportcomplex van HZVV. De Hoogeveners boften dat Rhobin Brander op slag van rust net langs de voor hem verkeerde kant van de paal mikte. Even daarvoor had HZVVer Alex Zomer een gele kaart gekregen voor het onderuit halen van Erolind Derguti

Bij HZVV werd in de rust Paul Bangura gewisseld voor Reza Hosseini. Geen verkeerde wissel, want ook Hosseini bleek een plaag voor de ON verdediging. Nadat ON in de 50e minuut nog een goede kans liet liggen, was het HZVV dat de bovenliggende partij werd en kon Oranje Nassau nog maar sporadisch daar iets tegenover stellen. Voor ON kwam de gelijkmaker te snel. Het was de geheel vrij staande Yoran Popovic die schitterend inkopte na een vloeiende aanval 2 – 2. Toen Wallid Barhousse een paar minuten later prachtig redde op de doellijn. ON putte daar kracht uit en verweerde zich kranig en leek de 2 -2 over de streep te worden getrokken. Scheidsrechter Mesbah had de gele kaarten nu in zijn andere zakje en gaf ze rond de 75e minuut aan Hup en Popovic. In de 72e minuut redde doelman Streutker knap na een weergaloze actie van Dennis Molema. Jammer dat deze speler noodgedwongen te vededigend moet spelen. Bij ON werd in de 74e minuut Ruendel Martina gewisseld voor Jermo Verbeek en bij HZVV ging Fabian Stevens eruit voor Sander Dzemidzic. In de laatste 10 minuten kwam ON onder grote druk te staan en ontstonden er hachelijke momenten voor Heidekamp, die echter met prima reddingen het gelijke spel leek binnen te halen. Toen echter twee minuten voor tijd de weer volkomen vrij staande Romano Djababoe de 3 – 2 op het scorebord bracht klapte Oranje Nassau in elkaar. Trainer Erwin Heerlijn probeerde nog met het brengen van Ali Hussein al Jaffar voor Wallid Barhousse nog iets te forceren, maar toen in blessuretijd Romano Djababoe nogmaals scoorde en de 4 – 2 liet aantekenen, kwam er een eind aan een mooie wedstrijd met een toch wel iets geflatteerde uitslag. Oranje Nassau moet even afhaken bij de top, maar hoeft niet te wanhopen. Het wachten is op andere spelers die gaan scoren en dit genot niet alleen aan Schievels over laten. HZVV is voorlopig alleen koploper en gezien het vertoonde spel denk ik ook wel de terechte. Volgende week speelt ON thuis tegen VV Groningen. Aanvang 15.00 uur.

KNVB info ON1