Na het gelijkspel tegen Noordscheschut afgelopen zaterdag volgt nu voor oranje Nassau de ontmoeting tegen de andere Drentse club HZVV. De Hogeveense club, die na een jaar hoofdklasse weer in de eerste klasse speelt, heeft de volle winst behaald in 4 wedstrijden en is daarom medekoploper.


Door Siemon Aikema

HZVV en Oranje Nassau kennen een lange geschiedenis als het gaat om competitievoetbal. Bijna 50 jaar geleden, in het seizoen 70/71 speelden de ploegen voor het eerst tegen elkaar. De rood witte brigade won dat duel met 2-1. In totaal speelden beide ploegen in 48 jaar 22 keer tegen elkaar in Hoogeveen. De thuisclub won zeven keer en de Groningers namen 9 keer de punten me naar huis. Ook werd er nog zes keer gelijkgespeeld. De laatste overwinning van HZVV is alweer een tijdje geleden. In het seizoen 04/05 werd er met 2-0 gewonnen in de nacompetitie om een plaats in de hoofdklasse. Eerder dat jaar had ON nog met 3-2 gewonnen. De laatste overwinning van Oranje Nassau in Hoogeveen was in 10/11. Dat was een wedstrijd in de onderste regionen van de hoofdklasse. Na een 2-0 achterstand werd het uiteindelijk 3-2 voor de Oranjehemden, door doelpunten van Thomas Careman. Tim Huyink en Jaap Jacobs. Die overwinning betekende uiteindelijk de degradatie van HZVV. ON wist in dat jaar via de nacompetitie onder leiding van Henk Koning de hoofdklasseplaats te behouden.

Maar dat ligt weer in een vrij ver verleden. We leven nu in 2018. En HZVV heeft een selectie, waarmee het moet kunnen strijden om het kampioenschap. De selectie van Gert van Duinen is versterkt met oud-ON speler Daan Wijma. Verder kwamen Romano Djababoe (ACV), Fabian Stevens (ONS Sneek), Hussein Raza (Be Quick 28) en Bas Uiterwijk Winkel (ZZVV) over. Overigens verlieten Marlon Luchtenberg, Luuk Dorland en Jos Fidom de club. Frank Strijker, topscorer aller tijden van HZVV stopte na 11 seizoenen en 250 wedstrijden ook op het hoogste niveau. Knieproblemen waren de oorzaak. Afgelopen zaterdag won HZVV verdiend met 2-1 van PKC’83. Maar gemakkelijk ging dat overigens niet. In de samenvatting van rtv Drenthe is te zien, dat PKC vooral in de eerste helft een aantal grote kansen wist te creëren.

Voor de volgers van Oranje Nassau voelt het gelijkspel tegen Noordscheschut niet goed. De Schutters gingen met tomeloze inzet Oranje Nassau tegemoet. Vooral in de tweede helft was dat de instelling van de Drenten. Dat leverde de ploeg van Marc van Meel uiteindelijk het eerste punt op. Trainer Erwin Heerlijn was teleurgesteld over her resultaat. ‘Als je zoveel aan de bal bent en de 2-0 niet weet te maken weet je dat het tegen een ploeg als Noordscheschut altijd zwaar hebt’ zo was zijn commentaar. ‘Neemt natuurlijk niet weg dat we de hele wedstrijd de bovenliggende partij zijn geweest. Totaal geen paniek, want we weten wat we kunnen’. ON moet nu op jacht naar de beide koplopers HZVV en Drachtster Boys. Bij een overwinning gaat Oranje Nassau zaterdag in ieder geval HZVV voorbij. Maar dat zal zeker geen gemakkelijke opgave worden. De Roodwitten maken tot nu toe een prima indruk in de eerste klasse. De teleurstelling van de degradatie is blijkbaar goed verwerkt. Oranje Nassau kent ondanks het gelijkspel tegen Noordscheschut toch een prima start van de competitie. Toch blijft het gevoel, dat het nog niet helemaal loopt. Door goed en snel voetbal ontstaan er voldoende kansen, maar wordt er nog te weinig gescoord. Door de vele nieuwe spelers is het ook niet onlogisch, dat de oranjehemden nog geen geoliede machine zijn. Daarnaast moet Oranje Nassau een goede eerste helft nog een passend vervolg geven in een tweede helft. Verslaggever Bert Postma noemde in zijn verslag van zaterdag de aanvallers van ON iets te traag overkwamen. Wanneer de snelheid er nog meer in komt, kan er iets heel moois ontstaan binnen dit team.

Zaterdag zullen we ongetwijfeld een andere wedstrijd zien. Net als twee weken geleden tegen Olde Veste zal het waarschijnlijk een duel worden, waarin veel voetbal mogelijk is. Beide ploegen hebben de wil om het voetballend op te lossen. Daardoor kan er een boeiend gevecht ontstaan. Heerlijn gaf aan, zaterdag er alles aan te doen om HZVV in bedwang te houden. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de ploeg in staat is daar een goed resultaat te halen. Wij voegen daar aan toe, dat het gezien het voetbal van HZVV tegen PKC (verslag rtv Drenthe) het zeker geen uitgemaakte zaak is dat Oranje Nassau zal winnen. En omgekeerd is het ook geen zekerheid. Wij houden het voorlopig op een gelijkspel en hopen dat onze voorspelling niet uitkomt en ON toch de punten meeneemt naar Groningen.
De selectie van Oranje Nassau wordt steeds fitter. Walid Barhouss kon na zijn blessure zaterdag weer als invaller spelen in de tweede helft. Thijs van der Meulen speelde weer een hele wedstrijd in het tweede. Maar of hij al klaar is voor de eerste selectie blijft nog even de vraag. Topscoorder Mitchell Schievels vierde afgelopen zaterdag zijn 75e doelpunt. Zie deze link Een mooie mijlpaal waar Mitchell maar niet te lang bij moet stil staan. Hij wil er ongetwijfeld ook zaterdag weer eentje of meer in het doel deponeren. Op naar de 100 dus maar.

HZVV- Oranje Nassau wordt zaterdag gespeeld op sportpark Bentinckdijk Sportveldenweg 3 in Hoogeveen. Scheidsrechter Carim Mesbah uit Groningen zal de wedstrijd fluiten. Zijn assistenten zijn H. van der Bij uit Garijp en W. Renkema uit Drogeham.