In de competitie van 1E spelen dit jaar twee Drentse clubs. Het toeval wil, dat Oranje Nassau de twee komende weken speelt tegen deze beide clubs. Volgende week zaterdag in Hoogeveen tegen HZVV en deze zaterdag thuis tegen Noordscheschut.


Door Siemon Aikema

Onder leiding van de nieuwe trainer Marc van Meel zijn de Schutters niet goed aan het seizoen begonnen. Na nederlagen tegen Olde Veste en Groningen volgde afgelopen zaterdag de derde nederlaag thuis tegen Be Quick Dokkum. Daardoor staat de ploeg nog op 0 punten. In de voorbeschouwing op het seizoen schreven we al, dat er weinig verandering in de selectie zat. Wel werden enkele jeugdspelers aan de selectie toegevoegd. Zo blijft de ploeg een mix van jong en oud. Naast routiniers als Robert Benjamins (33), Arend Schonewille (32), Roy (30) en Denis Hooijer (31) zijn er ook jeugdige talenten bij de selectie. De 19-jarigen Silver Hekker, John Doldersum, Kevin Koster en Rick Veldman zijn de talenten voor de toekomst. Mark van Meel gaf zaterdag op radio Drenthe aan zeker nog niet te wanhopen. Hij had in de tweede helft een fel spelend Noordscheschut gezien. Ook na de rode kaart van Danny Bouman hield de selectie van van Meel kansen. Een 1-2 achterstand werd omgebogen naar 2-2. Maar een kwartier voor het einde zorgden de Dokkumers toch voor een doelpunt. Uit het verslag op Tweenul valt te lezen dat de Schutters vooral in de tweede helft een zeer grote vechtlust aan de dag legden.

En daarmee is er direct een link met de competitiewedstrijd Oranje Nassau - Noordscheschut van 25 november 2017. In de eerste helft leek ON op rozen te zitten. Na 35 minuten stond het al 3-0, door doelpunten van Erolind Derguti, Rhobin Brander en Ruud Grol. Dat Melvin Mol de 3-1 scoorde leek niemand in het ON-kamp te deren, de Groningers zouden het in de tweede helft wel afmaken. De tweede helft bracht echter een ander Noordscheschut, dat met tomeloze inzet speelde en ON overrompelde. Achteraf mochten de Groningers blij zijn, dat het 3-3 bleef.

Voor Oranje Nassau is het lang geleden, dat ze de competitie zo goed begonnen als dit seizoen. In 2005/2006 werd er vier keer gewonnen, voordat er een gelijkspel volgde. Om kans te houden om dat record te breken, moet Oranje Nassau dus komende zaterdag winnen van Noordscheschut. Ondanks het zwakke begin van de Schutters moeten de oranjehemden niet bij voorbaat denken, dat ze ook zaterdag wel zullen winnen. Noordscheschut mag dan wellicht kwalitatief wat minder zijn, ze compenseren dat met veel inzet en daadkracht. Ook kent de ploeg, zoals eerder gemeld, een aantal routiniers. De Groningers, die een vrij jonge ploeg hebben moeten zich staande weten te houden tegen deze onverzettelijke Drenten.

Afgelopen zaterdag werd de derde competitiewedstrijd tegen Olde Veste met 2-1 gewonnen. Ondanks de nodige kansen bleef het tot het laatst spannend hoe het zou aflopen. Na de wedstrijd zaten er nog enkele spelers op de bank, die helemaal kapot gespeeld waren. Dat geeft wel aan, dat het een moeizame, maar verdiende overwinning was. Trainer Erwin Heerlijn zal niet helemaal tevreden zijn over de wedstrijd. Opdrachten werden niet helemaal correct uitgevoerd. Vanaf de zijkant werd dan ook druk gecoacht. Het geeft aan hoe Heerlijn betrokken is bij zijn selectie.

Marc van Meel, die we nog kennen als trainer van PKC, Viboa en The Knickerbockers zal ongetwijfeld een tactisch concept uitdokteren, om Oranje Nassau effectief te bestrijden. Maar ook Erwin Heerlijn is in staat om tegen ploegen als Noordscheschut een tactiek uit te stippelen die tot resultaat kan leiden. De thuisclub zal ongetwijfeld veel aanvallend voetbal laten zien, maar moet beducht zijn op de counters van de gasten.
In het team van Oranje Nassau speelde Ruendel Martina weer in de basis. Hij was weer ouderwets op dreef met zijn onnavolgbare acties. Verdediger Walid Barhouss ontbrak nog vanwege een blessure, waardoor Frederick Specken weer een linie terugzakte en samen met Joёl Wagenaar het hart van de defensie vormde. Fred deed het daar overigens weer uitstekend. Wat ook opvalt aan de ploeg, is dat de bank steeds goed bezet is en de invallers eigenlijk nooit een verzwakking betekenen. Heerlijn heeft een selectie met veel mogelijkheden. Die mogelijkheden worden nog groter als een aantal nu nog geblesseerden weer beschikbaar zijn. Voor zaterdag verwachten we op dat gebied overigens nog geen veranderingen.

Om 15.00 uur zal scheidsrechter Bart Pleiter uit Groningen op sportpark Coendersborg fluiten voor het begin van Oranje Nassau- Noordscheschut. Pleiter wordt geassisteerd door Yaron Quincy Heeren en Jan – Durk Kuperus. En als het een beetje meezit, kan Mitchell Schievels zijn 75e doelpunt maken sinds hij bij de senioren peelt. Hij heeft nog 1 doelpunt nodg.