Oranje Nassau behaalde ook haar derde overwinning en staat voorlopig op een gedeelde eerste plaats. De 1 – 2 doet vermoeden dat het een spannende aangelegenheid was, maar ON was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Het missen van teveel goede kansen door de Groningers gaf Olde Veste hoop op een beter resultaat en terecht want ook zij kregen goede mogelijkheden voor een tweede doelpunt.

Door Bert Postma

Oranje Nassau, goed begonnen aan de competitie, reisde vol zelfvertrouwen richting Steenwijk. Een zelfvertrouwen wat de afgelopen weken is opgebouwd in de wetenschap dat deze ON selectie een heel goed potje kan voetballen. Ook in Steenwijk werd direct het initiatief genomen en de thuisploeg onder druk gezet. Toch liet Olde Veste ook in de derde minuut even zien dat ON op moest passen, toen Erwin van Luik over het doel van Erwin Heidekamp schoot. In de twaalfde minuut ontstond er een keiharde botsing tussen On-er Rhobin Brander en OV-er Nick Spijker. De verzorgers leverden goed werk af en beide konden verder. Toen in de 17e minuut Frederik Specken namens Oranje Nassau een pracht voorzet losliet was Dennis Molema er als de kippen bij om de bal keihard in de kruising te koppen. Een verdiende snelle voorsprong. Bijna was het een minuut later alweer gelijk toen Nick Kuiper van Olde Veste van grote afstand een voorzet/schot losliet en via de lat en doelman Heidekamp, die even verrast werd, bleef de schade beperkt. In de 32e minuut herhaalde Olde Veste dit en liet de bal weer op de lat landen. ON even geschrokken ontsnapte drie minuten later weer toen een foutje van Ruud Grol afgestraft werd, maar arbiter Gerben Stegeman uit Rijssen de treffer annuleerde wegens buitenspel. Oranje Nassau bepaalde het spelbeeld en bleef gevaarlijk, mee door de vele corners. Olde Veste deed af en toe wat terug en was gevaarlijk door de kleine maar razend snelle Hussein Igiraneza. Ook met verre uittrappen van doelman Luuk Dorland op zijn lange spitsen werd gevaar gesticht voor het ON doel. Vlak voor rust was Olde Veste nog dicht bij de gelijkmaker, maar de vrije trap vloog langs de voor ON goede kant van de paal.

Het was na de hervatting zaak voor ON om Olde Veste direct te laten zien wat haar plannen waren en dat gebeurde al in de 49e minuut toen ON spits Michell Schievels een fractie sneller was dan zijn verdediger en met een ouderwets puntertje verraste hij de OV doelman. 0 – 2. Maar zoals vaker, het feestje werd nog gevierd en nagenoten, toen Nick Kuiper de 1 – 2 al achter Erwin Heidekamp had liggen. De spanning was weer volledig terug. In de 58e minuut wisselde trainer Erwin Heerlijn, Ruendel Martina voor Tyson dos Santos. Oranje Nassau bleef kansen missen en Olde Veste bleef gevaarlijk door haar lange ballen in het doelgebied van ON te pompen. Bij ON kwam Jermo Verbeek in het veld voor David Voigt. En trainer Willem Lanjouw van Olde Veste wisselde Igiraneza voor Jorrit Nils van der Galien. Bij ON de laatste wissel, Kevin Brander verliet het veld voor Allard Westerdijk. In de 80e minuut kon doelman Heidekamp een corner op het nippertje verlengen en Olde Veste van scoren afhouden. Vijf minuten later was het balen bij Oranje Nassau toen scheidsrechter Stegeman een overduidelijke handsbal van Olde Veste over het hoofd zag en geen strafschop gaf. Nadat in de 90e minuut er nog steenhard op de paal werd geschoten door Olde Veste en in de 92e Dennis Molema alleen voor de keeper mistte, mocht Oranje Nassau drie punten aan de eerder behaalde zes toevoegen. Samengevat: Sportieve wedstrijd, met een terechte winnaar, maar die door het missen van te veel kansen, haar tegenstander steeds mogelijkheden liet op een gelijkspel.