Voetballen in Steenwijk tegen d’ Olde Veste. Als we naar de statistieken kijken, geven die het beeld dat Oranje Nassau in deze wedstrijden vaak de overhand heeft. In totaal won ON vier keer in Steenwijk en d’ Olde Veste slechts één keer. De andere twee ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

Door Siemon Aikema

Vorig seizoen was niet alleen voor Oranje Nassau een rampseizoen. Ook d’ Olde Veste moest tot het laatst vechten om zich te handhaven in de eerste klasse. Waar ON op de laatste wedstrijddag zich nog veiligstelde, moest d’ Olde Veste zich via de nacompetitie handhaven. In de laatste wedstrijd in die nacompetitie werd Pelikaan S nipt verslagen en kon de ploeg dus nog een jaar in de eerste klasse spelen.

d’ Olde Veste wil dit jaar natuurlijk beter presteren en zich in ieder geval eerder veilig spelen. Dat doen ze onder leiding van een nieuwe trainer de Groninger Willem Lanjouw. Als voetballer speelde Willem jaren in de spits voor Be Quick 1887 en later voor Genemuiden en HHC. Sinds 2016 is hij, na een aantal jaren jeugdtrainer van Be Quick 1887, seniorentrainer. Na twee jaar Peize heeft hij voor een hoger niveau gekozen. De selectie van Lanjouw onderging een aantal wijzigingen. Zo vertrok keeper Tom Holleboom naar Staphorst en ging Pim te Voorde na 1 jaar weer terug naar Meppel. Ook Sjorick Bootsman verliet na een jaar Steenwijk en speelt nu voor Blauw Wit ’34. Daarnaast vertrokken Tarak Bourakma (Sneek SW) en Stein de Wit (FVC). Nieuw in de selectie zijn Bas Holleboom( na 1 jaar FDS voor tweede keer terug), Davy Kuurman ( oud jeugdspeler maar nu afkomstig van Steenwijk), keeper Luuk Dorland (HZVV) en Rein Werumeus-Buning (terug naar 4 jaar ONS Sneek).

Het begin van deze competitie leverde de Steenwijkers een overwinning op tegen Noordscheschut (2-4) en een nederlaag thuis tegen Winsum (0-2). Keerpunt in deze wedstrijd leek de rode kaart van Daan Postma van d’ Olde Veste. Maar ook een gemiste strafschop zal wellicht een rol hebben gespeeld. Uit deze beide wedstrijden valt nog weinig te concluderen. Verliezen tegen Winsum hoeft geen schande te zijn en winnen in Noordscheschut is ook niet gemakkelijk.

Afgelopen zaterdag leek Oranje Nassau op een grote overwinning af te stevenen. Het eerste kwartier waren er volop kansen tegen Zeerobben, maar te weinig precisie en goed keeperswerk van Jacob de Vries van de Friezen voorkwamen een vroege goal. Aan de andere kant wist Zeerobben wel te scoren. Gelukkig voor de Groningers werd deze niet verdiende achterstand snel omgebogen in een 2-1 voorsprong. Daarna bleven er wel kansen maar kwamen geen goals. In de tweede helft liet ON het er een beetje bij zitten zo leek het. De 3-1 leek de beslissing, maar kort voor tijd scoorde Zeerobben de tweede. De verslaggever van Zeerobben concludeerde terecht, dat de uitslag niet in verhouding stond met het veldoverwicht van de Oranjehemden. Mooi was, dat Ruendel Martina na een lange afwezigheid weer zijn eerste minuten in de competitie kon maken. Trainer Erwin Heerlijn was duidelijk in zijn commentaar. Hij was erg tevreden over de eerste helft en zag veel aspecten, waar de afgelopen tijd aandacht was besteed, terug in de wedstrijd. “Nu nog een paar goals meer maken en onnodige goals zoals de corner voorkomen en we maken nog een stap vooruit” zo zie hij. Heerlijn vond dat de ploeg in de tweede helft te gehaast was. Volgens hem werd daardoor het spel onrustig. Dat was volgens dezelfde trainer ook de verdienste van Zeerobben, die in de tweede helft iets anders gingen spelen. Daar had ON eerst wel even moeite mee maar het team gaf niet veel kansen weg. Daarom vond de trainer de zege dik verdiend. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Hoe is het fysiek gesteld met de selectie. Volgens onze informatie zijn spelers als Niels Stenekes, Jason Spanninga Getuar Derguti en Thijs van der Meulen nog niet beschikbaar voor a.s. zaterdag. Niels heeft al wel twee keer minuten gemaakt in het tweede, maar komende zaterdag zal hij zeker nog niet spelen. Thijs lijkt langzaam op de weg terug. Hij speelde in de oefenwedstrijd van dinsdag tegen Harkemase Boys in de tweede helft weer  mee, maar is volgens ons nog niet wedstrijdfit. Overigens werd ON door Harkemase Boys met 4-1 verslagen. In de samenvatting is te zien dat ON vooral in de eertse helft prima tegenstand bood. Klik hier voor de samenvatting

Komende zaterdag is volgens trainer Erwin Heerlijn een mooie affiche. Hij voegde daar nog aan toe: “Twee voetballende ploegen op een snel kunstgrasveld. Heb het idee dat ze zaterdag beetje ongelukkig verloren hebben van Winsum en ze zullen er vast op gebrand zijn om de eerste thuisoverwinning te pakken. En wij gaan er natuurlijk alles aan doen om de goede start een vervolg te geven. De punten die je in het begin pakt heb je altijd de rest van het seizoen profijt van.” Volgens Heerlijn kan en moet Oranje Nassau beter maar zijn ze zeker op de goede weg.

Het zal volgens ons zaterdag zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden. d’ Olde Veste ligt Oranje Nassau wel, dat hebben onderlinge wedstrijden vaak bewezen. Ook deze keer kan het een mooie match worden. Wanneer beide ploegen er voetballend vol voor willen gaan kan er een boeiend gevecht ontstaan, dat een reclame kan zijn voor het amateurvoetbal. Vorig seizoen eindigde in januari de wedstrijd tussen deze ploegen in 3-3. Rhobin Brander en Erolind Derguti (2) waren de makers van de doelpunten. Een voordeel voor Oranje Nassau is mogelijk, dat de jonge aanvaller Daan Postma, topscorer tot nu toe, komende zaterdag geschotst is omdat hij met twe keer geel kon vertrekken tegen Winsum. Alles overwegende gaan we voor een gelijkspel. Daarmee zou Oranje Nassau het zelfde resultaat halen als in 2013/2014. Uiteraard hopen we, dat we zaterdag gedeeld eerste kunnen blijven met 9 uit 3.

Zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur wordt de wedstrijd d’ Olde Veste-Oranje Nassau gespeeld op Sportpark Olde Veste Parallelweg 11 in Steenwijk. Scheidsrechter is de 22-jarige talentvolle Gerbert Stegeman uit Rijssen. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren J. van der Does en H. Maat