De start van de competitie leverde Oranje Nassau zaterdag voor het eerst sinds het seizoen 2013/2014 een overwinning op. De tegenstander van zaterdag, Zeerobben, was minder succesvol. De Harlingers verloren hun openingswedstrijd.

Door Siemon Aikema

De ploeg uit Noordwest Friesland heeft er enkele spelers bij gekregen in de selectie. Zo keerde onder andere David van der Pol, na een avontuur bij Oranje Nassau en Sneek Zwart Wit, weer terug in Harlingen. Ook Jordy Torenbeek en Patrick Amels kwamen weer in Harlingen terug na respectievelijk één en twee jaar afwezigheid, Voeg daarbij de komst van Julian Zeilstra, dan kun je wel spreken van een kwaliteitsinjectie. Net als bij Broekster Boys spelen trouwens in de eerste selectie van de Harlingers verschillende jongens, die ook al in de jeugd bij de club zaten. Dat is waarschijnlijk ook het grootste verschil met de tegenstander van komende zaterdag. Bij Oranje Nassau heeft praktisch geen enkele speler in de jeugd bij de club gevoetbald.

De voorbereiding van de ploeg van Arjen Postma was redelijk positief. Op het eigen Caspar de Robles toernooi was het optreden nog matig en kwam het team niet verder dan een teleurstellende laatste plaats. In de beker werd met 2-0 gewonnen van Stiens en GAVC en werd Sint Anneparochie met 4-0 verslagen. Daarnaast werd er nog vriendschappelijk gespeeld tegen LSC, dat leverde een 3-2 overwinning op. De verwachtingen van volgers van de selectie waren, zo lazen we, hooggespannen. In de beker en in de vriendschappelijke wedstrijden had men de kwaliteit van de selectie kunnen herkennen.

De start van Zeerobben was vorig jaar bij hun debuut in 1E voortvarend. Na drie wedstrijden had de ploeg van Arjen Postma 9 punten, onder andere door een 3-0 zege op Oranje Nassau. Maar in dat jaar troffen de Groenwitten ook een ander kaliber tegenstander. VEV ’67 en Balk zijn wel van een ander kaliber dan een van de favorieten voor de titel Drachtster Boys. Het was dan ook geen schande om die wedstrijd te verliezen. De verslaggever van Zeerobben vond dat de ploeg zich niet hoefde te schamen voor de nederlaag tegen een tegenstander die beter was. Tegen Oranje Nassau zal moeten blijken of de ploeg iets heeft geleerd.

De beide trainers Arjen Postma en Erwin Heerlijn kennen elkaar overigens goed. Beiden hebben het afgelopen seizoen de trainerslicentie UEFA-A gehaald. Heerlijn merkte hierbij op, dat Arjan en hij tijdens de opleiding veel met elkaar hadden opgetrokken. Maar Postma en Heerlijn zullen vast niet van plan zijn elkaar te ontzien in de wedstrijd van zaterdag.

Beide ploegen hebben tot nu toe drie keer in Groningen tegen elkaar gespeeld. In de jaren zestig won Zeerobben twee keer, met 5-2 en 4-3. Afgelopen seizoen was daar dan de eerste overwinning van Oranje Nassau. De doelpunten werden toen gemaakt door Michel Koopman, Ruud Grol en Niels Stenekes. Het eerste doelpunt kwam tot stand na goed voorbereidend werk van Ruendel Martina, maar werd genoteerd als een eigen doelpunt van verdediger Marcel Visser van Zeerobben.

Oranje Nassau startte de competitie, zoals vermeld, met een zege. Het was een zakelijke overwinning van 2-0, zoals verslaggever Bert Postma het noemde. Zonder groots te spelen werden de punten wel gepakt. En dat kan ook belangrijk zijn. Walid Barhouss moest geblesseerd afhaken en het is nog even de vraag of hij zaterdag weer kan meedoen. Gelukkig heeft de trainer mogelijkheden om de afwezigheid van Walid op te vangen.
In de selectie ontbreken zaterdag nog steeds enkele jongens. Maar er zijn er ook een aantal op de weg terug. Of ze komende zaterdag al kunnen spelen blijft nog even de vraag. En hoe de opstelling zal worden ook. Tot nu toe speelt trainer Erwin Heerlijn bijna iedere week met een andere opstelling, hoewel er wel een aantal vast waarden in het team lijken te komen. Als je in de positie zit, dat je veel (bijna) gelijkwaardige spelers hebt, kun je ook eventueel wekelijks tactische keuzes maken.

Na één wedstrijd kun je nog moeilijk de vraag beantwoorden, wie zaterdag als favoriet aan de wedstrijd begint. Zeerobben zal het waarschijnlijk niet zo gemakkelijk krijgen als in de thuiswedstrijd van vorig seizoen (ON werd toen weggespeeld en Zeerobben won met 3-0). En Oranje Nassau mag verwachten, dat de tegenstand van de Groen-Witten sterker zal zijn dan in de gewonnen thuiswedstrijd van vorig jaar. Met andere woorden, het kan nog alle kanten op. Voor ON is het belangrijk het positieve gevoel vast te houden met een overwinning. Voor Zeerobben is het te hopen, dat ze niet opnieuw een nederlaag lijden. We zullen het zaterdag zien. Voor mij als clubman is Oranje Nassau in ieder geval licht favoriet. Maar ook deze keer is het de vraag of dat favorietenrolletje kan worden waargemaakt.

Scheidsrechter van dienst zaterdagmiddag is Lennart Fledderus uit Steenwijk. Zijn assistenten zijn Tuncay Balta en Jan Swart. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt op Sportpark Coendersborg. En, als het niet erg tegenzit, deze keer weer op het hoofdveld.